Volume: 31  Issue: 3 - 2022
Hide Abstracts | << Back
ORIGINAL ARTICLE
1.Contribution of open-mouth technique in F-18 FDG PET/CT imaging of patients with malignant lip neoplasm
Gozde Mutevelizade, Ceren Sezgin, Yasemin Parlak, Gul Gumuser, Elvan Sayit
Pages 172 - 178
GİRİŞ ve AMAÇ: Baş-boyun malignitelerinin değerlendirilmesinde F-18 FDG PET/BT oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak bu bölgede yerleşimli anatomik yapıların çokluğu ve fizyolojik tutulum sıklığı nedeniyle lokalizasyon ve boyut değerlendirilmesinde güçlük yaşanabilmektedir. Bu çalışmada amaç, dudak malign neoplazmı evrelemesi amacıyla F-18 FDG PET/BT çekilen hastalarda, ağız açık pozisyonlamanın primer tümörün lokalizasyon ve boyut değerlendirilmesine katkısını araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Temmuz 2017-Ocak 2020 tarihleri arasında kliniğimizde dudak malign neoplazmı evrelemesi endikasyonu ile F-18 FDG PET/BT çekilen 56 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara rutin uygulanan ağız kapalı (AK) pozisyonda tüm vücut F-18 FDG PET/BT görüntülemesi yapılmıştır. İlk görüntülemenin hemen ardından, özel aparat ile ağız açıklığı standardize edilerek ağız açık (AA) pozisyonda ek baş-boyun görüntüleri alınmıştır. Her iki görüntüde lezyon SUVmax, SUVmean, lezyon boyutu, lezyon lokalizasyonu ve lenf nodu metastazı varlığı karşılaştırılmıştır.
BULGULAR: Lezyon lokalizasyonu AA görüntülerin tamamında doğru tespit edildi. Lezyon boyutu değerlendirmesi açısından PET/BT görüntüleri, radyolojik, klinik ve histopatolojik veriler ile karşılaştırıldı; AK ve AA görüntülerde sırasıyla % 47.1 and % 95.6 uyumlu olarak saptandı. Ağız açık görüntülemenin lenf nodu varlığını saptamada ek katkısı olmadığı izlendi. 41 PET/BT görüntüsünde dental amalgamlara ait BT artefaktı mevcut olup, AK pozisyonda % 46.3’ünde boyut ve % 53.7’sinde lokalizasyon uyumsuz olarak saptandı. AA ve AK görüntülerde lezyon SUV max’ı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Dudak malign neoplazmı tanısı ile evreleme, yeniden evreleme ve tedaviye yanıt değerlendirme amacıyla çekilen F-18 FDG PET/BT görüntülerinde ağız açık olarak yapılacak olan ek görüntülemenin, tümörün lokalizasyonunun ve boyutunun daha doğru belirlenmesinde faydalı ve gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
INTRODUCTION: 18F-FDG PET/CT has an important role in evaluating head and neck cancers. However, localization and size evaluation at this region can be rough due to the multitude of the anatomic structures and physiologic uptakes. The aim of this study is to evaluate malignant lip lesions with the contribution of open-mouth imaging technique at PET/CT.
METHODS: Fifty-six patients with malignant lip neoplasm underwent 18F-FDG PET/CT imaging. Each patient imaged twice as whole-body PET/CT with routine closed-mouth (CM) position; and open-mouth (OM) head and neck image, standardized with a special device. Lesion SUV max, localization, size, and involvement of lymph nodes were evaluated.
RESULTS: Lesion localization was correctly detected at 100% of OM images. Lesion size in PET/CT was compared with clinical, radiological (MRI&CT) and/or histopathological results and the size measurement was coherent at 47,1% and 95,6% for CM and OM images, respectively. It was observed that open-mouth acquisition did not contribute additionally in detecting the presence of regional lymph node metastasis. Forty-one PET/CT scans with CT artifacts due to dental amalgams are evaluated and 46.3% dimensional and 53.7% localization error were detected in the CM position. There was no statistically significant difference between OM and CM SUV max (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: We concluded that additional open-mouth head and neck imaging is useful and necessary to accurately determine the localization and size of the tumor, thus enhancing the value of PET/CT in staging, treatment response assessment, and restaging of patients with malignant lip cancer with or without dental amalgam.
Abstract

2.The Effects of CoronaVac (Sinovac) and BNT162b2 (BioNTech/Pfizer) Vaccination on Oncologic F-18 FDG PET/CT Studies
Hüseyin Şan, Engin Alagöz
Pages 179 - 190
GİRİŞ ve AMAÇ: BioNTech (Pfizer) ve CoronaVac (Sinovac) aşıları, dünya çapında en çok uygulanan COVID-19 aşılarından ikisi olmuştur. SARS-CoV-2'ye karşı aşılama, onkolojik F-18 FDG PET/BT çalışmalarında tanısal zorluklara neden olmaktadır. Çalışmamızın amacı, dünya çapında en sık uygulanan iki aşının F-18 FDG PET/BT bulgularını değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 13 Ocak 2021 ile 31 Ocak 2022 tarihleri arasında kurumumuzda onkolojik amaçlı F-18 FDG PET/BT yapılan ve görüntüleme öncesi son iki ayda tek veya ikinci doz BioNTech veya CoronaVac aşısı yapılmış 18 yaş üstü hastalar çalışmaya dahil edildi. Tanımlayıcı analizler ortalama, standart sapma, frekans ve oran olarak sunuldu. Ayrıca kategorik değişkenlerin analizinde Ki-kare testi kullanıldı.
BULGULAR: CoronaVac ve BioNTech aşısı olan hastaların sırasıyla %6,9'unda (n=15) ve %14,3'ünde (n=22) ipsilateral deltoid kas hipermetabolizması gözlendi. CoronaVac ve BioNTech aşısı olan hastaların sırasıyla %11'inde (n=24) ve %41.6'sında (n=64) ipsilateral aksiller lenf nodu hipermetabolizması gözlendi. Senkron deltoid kas ve aksiller lenf nodu hipermetabolizması, CoronaVac ve BioNTech aşıları yapılan hastaların sırasıyla %4.14'ünde (n=9) ve %12.33'ünde (n=19) gözlendi.

CoronaVac ve BioNTech aşıları arasında ipsilateral deltoid kas hipermetabolizması, ipsilateral aksiller lenf nodu hipermetabolizması ve senkron deltoid kas ve aksiller lenf nodu hipermetabolizması açısından anlamlı fark saptandı (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: COVID-19 aşısı, aşı tipine bağlı olarak farklı sıklıkta ipsilateral aksiller lenf nodu hipermetabolizması, ipsilateral deltoid kas hipermetabolizması veya senkron deltoid kas ve aksiller lenf nodu hipermetabolizması ile sonuçlanabilir. Senkron deltoid kas ve aksiller lenf nodu hipermetabolizması F-18 FDG PET/BT'nin yanlış yorumlanmasını azaltabilse de, yanlış yorumlamayı önlemek için devam eden COVID-19 aşılama sürecinde aşı geçmişini sorgulamak önemlidir.
INTRODUCTION: BioNTech (Pfizer) and CoronaVac (Sinovac) vaccines have been two of the most administered COVID-19 vaccines worldwide. Vaccination against SARS-CoV-2 has caused diagnostic challenge in oncological F-18 FDG PET/CT studies. The aim of our study is to evaluate the F-18 FDG PET/CT findings of the two most commonly administered vaccines worldwide.
METHODS: Patients over 18 years old who underwent F-18 FDG PET/CT for oncological purpose in our institution between 13 January 2021 and 31 January 2022, who received a single or second dose of the BioNTech or CoronaVac vaccines in the last two months, were included in the study. Descriptive analyses were presented as mean, standart deviation, frequency and ratio. In addition, Chi-square test was used to analyze categorical variables.
RESULTS: İpsilateral deltoid muscle hypermetabolism was observed in 6.9% (n=15) and 14.3% (n=22) of patients who received CoronaVac and BioNTech vaccines, respectively. İpsilateral axillary lymph node hypermetabolism was observed in 11% (n=24) and 41.6% (n=64) of patients who received CoronaVac and BioNTech vaccines, respectively. Synchronous deltoid muscle and axillary lymph node hypermetabolism was observed in 4.14% (n=9) and 12.33% (n=19) of patients who received CoronaVac and BioNTech vaccines, respectively.

Significant difference was detected between CoronaVac and BioNTech vaccines in terms of ipsilateral deltoid muscle hypermetabolism, ipsilateral axillary lymph node hypermetabolism and synchronous deltoid muscle and axillary lymph node hypermetabolism (p<0.05).

DISCUSSION AND CONCLUSION: COVID-19 vaccination may result in ipsilateral axillary lymph node hypermetabolism, ipsilateral deltoid muscle hypermetabolism or synchronous deltoid muscle and axillary lymph node hypermetabolism with different frequencies depending on the type of vaccination. Although synchronous deltoid muscle and axillary lymph node hypermetabolism can reduce misinterpretation of F-18 FDG PET/CT, to avoid misinterpretation, it is important to question the vaccination history during ongoing COVID-19 vaccination process.
Abstract

3.COMPARISON OF PLANAR IMAGING USING DUAL-PHASE Tc99m-SESTAMIBI SCINTIGRAPHY AND SINGLE-PHOTON EMISSION COMPUTED TOMOGRAPHY/ COMPUTED TOMOGRAPHY IN HYPERPARATHYROIDISM
Halim Özçevik, Müge Öner Tamam, Mehmet Tarık Tatoğlu, Mehmet Mülazımoğlu
Pages 191 - 199
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı primer hiperparatiroidili hastalarda Teknesyum-99m (Tc99m)- sestamibi çift faz planar görüntüleme yöntemi ile geç faz SPECT/BT görüntülemenin karşılaştırılması ve histopatolojik sonuçları ile sintigrafinin doğruluğunun değerlendirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hiperparatiroidi ön tanısı alan, daha önce boyun bölgesinden opere olmamış, 10 malignite nedeniyle takip edilmeyen, paratiroid cerrahisi uygulanarak patolojik incelemesi yapılan 36 olgu retrospektif taranarak çalışmaya dahil edildi. Nükleer tıp kliniğinde 20. ve 120. dakikada çift faz Tc99m sestamibi planar sintigrafisi ve 120. dakikadaki planar görüntülemenin hemen ardından geç faz SPECT/BT görüntülemesi yapılan 36 olgunun görüntüleri iki nükleer tıp uzmanı tarafından lezyon pozitif veya negatif şeklinde vizüel olarak değerlendirildi. Çift faz planar ve SPECT/BT görüntüler duyarlılık, özgünlük, pozitif tahmin edici değer, negatif tahmin edici değer ve doğruluk açısından istatistiksel olarak karşılaştırıldı.

BULGULAR: 36 hastada cerrahi sonrası bulunan 41 lezyon değerlendirildiğinde çift faz planar görüntüleme ile geç faz SPECT/BT nin karşılaştırılmasında sırayla duyarlılığı %84,21-%94,74, Özgünlüğü %66,67- %66,67 Pozitif prediktif değeri %96,97-%97,30 negatif prediktif değeri %25-%50,0 doğruluk %82,93- 20 %92,68 olarak bulunmuştur. Planar görüntüleme ile SPECT/BT arasında incelemede istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmektedir (p<0.05).

TARTIŞMA ve SONUÇ: SPECT/BT, lezyonun anatomik detaylarını ve lokalizasyonunu belirlemede, özellikle lezyonun boyundaki derinliğini ve ektopik olup olmadığını belirlemede planar görüntülemeye üstündür. Hiperparatiroidizmli hastalarda SPECT/CT'nin hata payı daha düşük, doğruluk oranı daha yüksek olduğundan paratiroid patolojilerini saptamak için rutin olarak kullanılmalıdır.
INTRODUCTION: The aim of this study is to compare Technetium-99m (Tc99m)-sestamibi dual-phase planar imaging method and delayed phase SPECT/CT imaging in patients with primary hyperparathyroidism and to evaluate the accuracy of scintigraphy with histopathological results.
METHODS: Thirty-six patients with a prediagnosis of hyperparathyroidism, who had not been operated on the neck region before, and were not followed up for any other malignancy, and has confirmed histopathologic and biochemical diagnosis after parathyroidectomy, were retrospectively scanned and included in the study. The images of 36 patients who underwent dual-phase Tc99m-sestamibi planar scintigraphy at the 20th and 120th minutes in the nuclear medicine clinic and delayed phase SPECT/CT imaging immediately after the 120th minute planar imaging was evaluated visually by two nuclear medicine specialists as positive or negative lesion. Dual-phase planar and SPECT/CT images were statistically compared in terms of sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, and accuracy.
RESULTS: Thirtysix patients with 41 lesions were evaluated. Comparing dual phase planar imaging and delayed phase SPECT/CT revealed, sensitivity 84.21%-94.74%, specificity 66.67%-66.67% Positive predictive value 96.97%-97.30%, negative predictive value % 25-50.0%, accuracy 82.93%-92.68% respectively. There was a statistically significant difference between planar imaging and SPECT/CT; SPECT/CT localized the lesion more accurately (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The SPECT/CT is superior to planar imaging in determining the anatomical details and localization of the lesion, especially in determining the depth of the lesions in the neck and whether it is ectopic. In patients with hyperparathyroidism, SPECT/CT should be used routinely to detect parathyroid pathologies, because it has lower rate of error and higher accuracy rate.
Abstract

4.Prognostic Significance of 18F-FDG PET/CT Imaging on Survival Outcomes of Patients with Renal Cell Carcinoma
Gamze Tatar, Cihan Gündoğan, Ömer Faruk Şahin, Esra Arslan, Nurhan Ergül, Tevfik Fikret Çermik
Pages 200 - 206
GİRİŞ ve AMAÇ: Renal hücreli karsinom (RHK), renal tübüler epitelden kaynaklanan primer renal malign tümörlerin %85-90'ını oluşturur ve farklı genetik özellikler içerir. Bu çalışmanın amacı RHK tanılı hastalarda genel sağkalım analizinde 18F-FDG PET/BT ve metabolik verilerin potansiyel öngörücü rolünü araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastalar (n: 100) geriye dönük olarak cerrahi veya onkolojik tedaviler uygulanmadan önce, evreleme 18F-FDG PET/BT görüntüleme ile incelendi. Primer tümörün SUVmaks değeri (SUVmaks-T) hesaplandı ve hasta sağkalımı ile ilişkisi analiz edildi. Medyan takip süresi 5.61 yıl idi (0.01-8.7 yıl).
BULGULAR: Tüm hastalarda SUVmaks-T ölçümleri 2.1 ile 48.9 arasında idi (medyan 5.9, ortalama 9.0 ± 7.9). SUVmaks-T, RHK ile ilişkili eksitus pozitif olgularda negatif olgulardan anlamlı olarak daha yüksek idi (p < 0.001), ancak hastaların sağkalım sonuçlarında cinsiyet ve patolojik alt tipler için istatistiksel bir anlamlılık yoktu (p = 0.264 ve p = 0.784). Tüm hastalar için 1-yıllık, 3-yıllık ve 5-yıllık genel sağkalım oranları sırasıyla %71, %61 ve %57 idi. Genel sağkalımı öngörmede SUVmaks-T'nin en yüksek performansı sırasıyla %81 ve %75 duyarlılık ve özgüllük sağlayan 5.4'lük bir cut-off seviyesi ile elde edildi. Öte yandan, kanser evrelemesi genel sağkalım için bağımsız bir öneme sahipti (p < 0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Primer tümör SUVmaks ve kanser evresi, RHK'li hastalarda genel sağkalım için önemli prognostik faktörler olarak gösterildi. FDG tutulumunun PET/BT ile değerlendirilmesi, tedavi stratejilerinin planlanmasına ve bu hastaların tanı anında sağkalım sonuçlarının tahmin edilmesine yardımcı olabilir.
INTRODUCTION: Renal cell carcinoma (RCC) comprises 85-90% of primary renal malignant tumors originating from the renal tubular epithelium and contains different genetic characteristics. The aim of this study was to investigate the potential predictive role of 18F-FDG PET/CT and metabolic parameters in overall survival (OS) analysis in patients with RCC.
METHODS: 18F-FDG PET/CT images of 100 patients performed for initial staging before surgical or oncological treatments were analyzed retrospectively. SUVmax (SUVmax-T) of the primary tumor was calculated and its relationship to patient survival was analyzed. The median follow-up time was 5.61 years (0.01–8.7 years).
RESULTS: SUVmax-T levels in the patients ranged from 2.1 to 48.9 (median 5.9, mean 9.0 ± 7.9). SUVmax-T was significantly higher in RCC-related death positive than in the negative cases (p < 0.001). However, there was not any statistical significance for gender and pathological subtypes on the survival outcomes of patients (p: 0.264 and p: 0.784). The patients' 1-year, 3-year, and 5-year OS rates were 71%, 61%, and 57%, respectively. The highest action of SUVmax-T for estimating OS was a cut-off level of 5.4, which maintained sensitivity and specificity of 81% and 75%, respectively. On the other hand, cancer staging remained an independent significance for OS (p < 0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: SUVmax of primary tumor and cancer stage were demonstrated as significant prognostic factors for OS in patients with RCC. Evaluation of FDG accumulation with PET/CT may help plan treatment strategies and predict survival outcomes of these patients at diagnosis.
Abstract

5.The Role of F18-FLT PET/CT in Assessing Early Response to Transarterial Radioembolization (TARE) and Chemoembolization (TACE) in Patients with Primary and Metastatic Liver Tumors
Demet Nak, Nuriye Ozlem Kucuk, Emre Can Celebioglu, Mehmet Sadık Bilgic, Serhat Hayme, Kemal Metin Kır
Pages 207 - 215
GİRİŞ ve AMAÇ: Karaciğer hem metastazların hem de primer malignitelerin sık görüldüğü bir organdır. Transarteriyel kemoembolizasyon (TAKE) ve radyoembolizasyon (TARE) gibi lokal ablatif uygulamalar, rezeke edilemeyen karaciğer tümörlerinde minimal invaziv ve güvenli tedavi sağlar. Tedaviye yanıtın erken tespiti, yanıt vermeyen hastalarda gereksiz toksisiteyi ve maliyeti önlerken etkili olabilecek diğer seçeneklerin daha erken kullanılmasını sağlar.Bu çalışmada, rezeke edilemeyen primer ve metastatik karaciğer tümörlü hastalarda TAKE ve TARE tedavilerine erken yanıtın değerlendirilmesinde F18-FLT PET/BT'nin rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Tek merkezli bu çalışmaya, TARE ve TAKE tedavileri öncesi ve sonrasında F18-FLT PET/BT inceleme yapılarak yanıt değerlendirmesi yapılan 63 hasta dahil edilmiştir. Verileri eksik olan 20 hasta dışlanarak 43 TARE alan hasta analiz edilmiştir. F18-FLT PET/BT görüntülerinden elde edilen semi-kantitatif değerlerdeki değişimin F18-FDG PET/BT, BT ve MR görüntülerinde saptanan tedavi yanıtları ile uyumluluğu ve sağkalımlarla ilişkisi araştırılmıştır.
BULGULAR: Erken metabolik, morfolojik yanıt ile F18-FLT tutulum paternindeki değişim, ΔSUVmax, ΔSUVmean, ΔSUVpeak değerleri arasında korelasyon saptanmamıştır. F18-FLT tutulum paterninde değişim, ΔSUVmax, ΔSUVmean ve ΔSUVpeak değerleri ile genel sağkalım, tüm vücut ve hedef lob için progresyonsuz sağkalım (PFS) arasında anlamlı ilişki gözlenmemiştir. ΔSUVmax ve ΔSUVpeak değerlerinde >%30 değişiklik olan hastaların hedef lob için PFS <%30 değişiklik olanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde uzun saptanmıştır (sırasıyla p <.009 ve p <.024).
TARTIŞMA ve SONUÇ: TARE uygulanan primer ve metastatik rezektabl olmayan karaciğer tümöründe karaciğer lezyonunun F18-FLT SUVmax ve SUVpeak'inde >%30 azalma olan hastalarda hedef karaciğer lobu için daha uzun PFS saptanmıştır.
INTRODUCTION: Both metastases and primary malignancies are common in the liver. Local ablative applications such as transarterial chemoembolization (TACE), and radioembolization (TARE) provide minimally invasive and safe treatment in unresectable liver tumors. Early detection of response to treatment prevents unnecessary toxicity and cost in non-responder patients and provides earlier use of other options that may be effective. This study aims to identify the role of F18-FLT PET/CT in the assessment of early response to TACE and TARE treatments in patients with unresectable primary and metastatic liver tumors.

METHODS: This single-center study included 63 patients who underwent F18-FLT PET/CT for response evaluation after TACE and TARE. After excluding 20 patients whose data were missing 43 TARE-receiving patients were analyzed. The compatibility of change in semi-quantitative values obtained from the F18-FLT PET/CT images with the treatment responses detected in F18-FDG PET/CT, CT, and MR images and survivals were evaluated.
RESULTS: There was no correlation between early metabolic, morphological response, and F18-FLT uptake pattern, ΔSUVmax, ΔSUVmean, ΔSUVpeak values. There was no significant correlation between F18-FLT uptake pattern, ΔSUVmax, ΔSUVmean, ΔSUVpeak, and OS, PFS for the target lobe PFS for the whole-body. The survival distributions for the patients with >30% change in ΔSUVmax and ΔSUVpeak values were statistically significantly longer than the patients with <%30 change (p <.009 and p <.024, respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: There was significant longer PFS for target liver lobe in patients with >30% decrease in F18-FLT SUVmax and SUVpeak of the liver lesion in primary and metastatic unresectable liver tumor undergoing TARE.
Abstract

6.Volumetric evaluation of staging 18F-FDG PET/CT images in patients with esophageal cancer
Nazlı Pınar Karahan Şen, Ayşegül Aksu, Gamze Çapa Kaya
Pages 216 - 222
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı evreleme 18F-FDG PET/BT görüntülerinden metabolik tümör hacmi (MTV) ve toplam lezyon glikolizini (TLG) kullanarak özofagus kanseri (ÖK) hastalarında primer tümörün metastatik potansiyelini ve sağkalımı değerlendirmektedir. Diğer bir amaç, uzun süreli sağkalımı tahmin etmek için tümör hacmine dayalı bir eşik değer belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: ÖK tanılı hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak değerlendirildi. Evreleme anında 18F-FDG PET/BT yapılan ve en az beş yıllık takip süresi olan 62 hasta çalışmaya dahil edildi. Primer tümörün ve tüm metastatik bölgelerin ilgi alanı (ROI) oluşturuldu ve primer tümörün MTV ve TLG değerleri (MTVp, TLGp) ve toplam tümör hacmi (MTVt ve TLGt) değerleri elde edildi. Elde edilen MTV ve TLG değerleri ile kısa süreli (bir yıllık) ve uzun süreli (beş yıllık) sağkalım arasındaki ilişki araştırıldı.
BULGULAR: Sağkalım üzerinde önemli faktörler evreleme PET/BT’de lenf nodu veya uzak metastaz bulunması (sırasıyla p: 0,024, 0,008) olarak belirlendi. Primer tümörün volümetrik parametreleri ile toplam tümör yükü (MTVp, TLGp, MTVwb ve TLGwb) arasında, bir yıl ve beş yılda sağ kalanlar ve ölenler arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi. ROC analizinde, beş yıllık sağkalımı tahmin etmede en önemli hacimsel parametre AUC 0.771 ile MTVwb idi. Uzun süreli sağ kalanların belirlenmesinde MTVwb için en iyi kesim değeri %78 duyarlılık ve %75 özgüllük ile 36.1 mL olarak tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: ÖK'li hastaların evreleme anındaki 18F-FDG PET/BT görüntülerindeki tümör yükü, uzun dönemde sağ kalanların tahminine katkıda bulunacaktır.
INTRODUCTION: The aim of this study is to evaluate the metastatic potential of primary tumor and survival in esophageal cancer (EC) patients by using metabolic tumor volume (MTV) and total lesion glycolysis (TLG) from the staging 18F-FDG PET/CT images. Another aim is to determine a tumor volume-based cut-off value to predict long-term survival.
METHODS: Medical records of EC patients were retrospectively evaluated. Sixty-two patients with staging 18F-FDG PET/CT and at least five years of follow-up were included in the study. Region of interest (ROI) to the primary tumor and all metastatic sites was created and MTV and TLG values of primary tumor (MTVp, TLGp) and total tumor volume (MTVt and TLGt) values were obtained. The relationship between the obtained MTV and TLG values and short-time (one-year) and long time (five-year) survival was investigated.
RESULTS: Significant factors on survival were determined as lymph node or distant metastasis (p: 0.024, 0.008, respectively) at the staging PET/CT. A significant relationship between volumetric parameters of the primary tumor and total tumor burden (MTVp, TLGp, MTVwb and TLGwb) between survivors and non-survivors for one-year and five-year was detected. In ROC analysis, the most significant volumetric parameter was MTVwb with AUC 0.771 in estimating five-year survival. The best cut-off value was detected as 36.1 mL with 78% sensitivity and 75% specificity for MTVwb in determining long-term survivors.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Tumor burden in 18F-FDG PET/CT images at the time of staging of patients with EC will contribute to the prediction of long-term survivors.
Abstract

INTERESTING IMAGE
7.Unexpected Metastatic Localizations of Prostate Cancer Determined by Ga-68 PSMA PET/CT: Series of Four Cases
Gozde Mutevelizade, Ceren Sezgin, Gul Gumuser, Elvan Sayit
Pages 223 - 226
Prostat-spesifik membran antijen (PSMA) çoğu prostat kanseri hücresinde bulunan bir transmembran proteinidir. PSMA son yıllarda prostat kanserinin görüntüleme ve tedavisinde hedef molekül olarak ilgi çekmektedir. Galyum-68-prostat spesifik membran antijen (Ga-68 PSMA) pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) günümüzde prostat kanseri görüntülemesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Prostat kanserinin en sık metastaz lokalizasyonları iskelet sistemi ve pelvik lenf nodlarıdır. Prognoz ve tedavi yönetimi metastaz varlığına ve lokalizasyonuna bağlı değişmektedir. Yayınımızda beyin, adrenal bez, penis ve orbita gibi prostat kanserine ait nadir metastaz lokalizasyonlarından örnek vakalar göstermeyi amaçladık. Görüntüleme tekniklerinde ve moleküler ajanlarda gelişmeler devam ettikçe, beklenmedik metastatik lokalizasyonların saptanmasının giderek artacağını düşünmekteyiz.
Prostate-specific membrane antigen (PSMA) is a transmembrane protein with overexpression in most prostate cancer cells. Gallium-68-prostate specific membrane antigen (Ga-68 PSMA) positron emission tomography/computed tomography (PET/CT) imaging is a game-changer in the management of prostate cancer. Ga-68 PSMA PET/CT scan is an advanced and a promising radioligand having a high sensitivity in determining lesions of prostate cancer with a high tumor to background ratio. The most common areas of metastasis are bone and pelvic lymph nodes. The prognosis of prostate cancer is mainly determined by the status of metastases. The presence and also localization of metastases affect the treatment planning. In our cases, we presented some examples of uncommon sites of metastases such as brain, adrenal glands, penis and orbit. Improvements in imaging techniques such as Ga-68 PSMA PET/CT have led possibility to make more determinations of rare metastases sites in prostate cancer patients.
Abstract

8.Cerebellar Metastases From Prostate Cancer Detected by PET/CT with 18F-choline
Luca Filippi, Antonella Fontana, Francesco Guerrini, Angelo Pompucci, Oreste Bagni
Pages 227 - 230
A 76-year-old male, previously submitted to enucleation of renal-cell carcinoma (pT1) and prostatectomy for prostate cancer (Gleason score 3+5, pT3b pN0 pMx), was submitted to positron emission computed tomography (PET/CT) with 18F-choline for restaging due to raising levels of prostate specific antigen (PSA). PET/CT scan showed increased tracer incorporation corresponding to bone metastases in the left ischio-pubic ramus, also revealing 2 areas of increased tracer uptake in the cerebellum, subsequently confirmed by brain magnetic resonance imaging (MRI). The patient was urgently submitted to neurosurgery. Post-operative histology was positive for brain metastases from prostate cancer.
Abstract

9.COVID-19 pneumonia incidentally detected on 18F-Fluorocholine PET/CT in a work up for prostate cancer
Omar Ait Sahel, Yassir Benameur, Salah Oueriagli nabih, Abderrahim Doudouh
Pages 231 - 233
This is a presentation of the case of a patient who undergone 18F-fluorocholine PET/CT to stage a prostate cancer with an incidentally found bilateral pneumonia. A high prevalence of incidental pneumonia is very probable under the current circumstance of COVID-19 pandemic, and oncological patients are at increased risk of COVID-19 with poorer outcome. The lung inflammatory burden in the case of COVID-19 infection can be demonstrated by18F-fluorocholine.
Abstract

10.Nasolacrimal duct obstruction on I-131 SPECT/CT: Atypical false-positive paranasal radioiodine uptake as a complication of single dose RAI treatment.
Nuh Filizoglu, Kevser Öksüzoğlu, Salih Özgüven, Onur Buğdaycı, Tanju Yusuf Erdil
Pages 234 - 236
Nazolakrimal kanal tıkanıklığı, radyoiyot tedavisi sonrası nadir görülen bir komplikasyondur ve I-131 tüm vücut tarama sintigrafisinde tıkanma noktasında yanlış pozitif I-131 tutulumuna neden olabilir. Burada, 59 yaşında papiller tiroid kanserli, total tiroidektomi ve ardından I-131 tedavisi uygulanan bir kadın hasta sunuldu. I-131 tüm vücut tarama sintigrafisinde kafada odaksal bir I-131 tutulumu izlendi. SPECT/BT sağ nazolakrimal kanal proksimal kesiminde fokal I-131 tutulumu gösterdi. Oftalmolojik muayene ve tanısal maksillofasiyal BT nazolakrimal kanal tıkanıklığı tanısını doğruladı.
Nasolacrimal duct obstruction is a rare complication after radioiodine therapy and may cause false positive I-131 uptake at the point of obstruction in I-131 whole body scan. Herein we report a 59-year-old female patient with papillary thyroid cancer treated with total thyroidectomy followed by I-131 therapy. I-131 whole body scan revealed focal uptake in the head. SPECT/CT showed focal uptake at the right proximal nasolacrimal duct. The ophthalmologic examination and the diagnostic maxillofacial CT confirmed the diagnosis of nasolacrimal duct obstruction.
Abstract

11.Isolated Scapular Lesion of Langerhans Cell Histiocytosis Detected by F18-FDG PET/CT
Nuh Filizoglu, Salih Özgüven, Huseyin Kemal Turkoz, Tunc Ones, Halil Turgut TUROGLU, Tanju yusuf Erdil
Pages 237 - 238
Langerhans hücreli histiyositoz (LHH), çoğunlukla pediatrik hastalarda ortaya çıkar ve yetişkin LHH genelikle multisistem veya multifokal hastalığın bir parçası olarak görülen nadir bir hastalıktır. Vakaların sadece % 7,3'ü tek odaklı kemik lezyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada 48 yaşında bir erkekte izole skapula lezyonlu bir LHH olgusunu sunuyoruz.
Langerhans cell histiocytosis (LCH) is a rare disease that occurs mainly in pediatric patients and most of adult LCH was seen as a part of multisystem or multifocal disease. Only 7.3% of cases present as unifocal bone lesion. Herein we present a case of isolated scapular lesion of LCH in a 48-year-old man.
Abstract

12.18F-FDG PET/CT showing rare mediastinal growing teratoma syndrome following chemotherapy
Mihoko Sasahara, Takashi Abe, Yoichi Otomi, Yumi Abe, Hiroaki Toba, Takayoshi Shinya, Hideki Otsuka, Masafumi Harada
Pages 239 - 241
Growing teratoma syndrome (GTS) is a condition in which poorly differentiated cells in a mixed-germ cell tumor regress after chemotherapy, and the number of well-differentiated components increases. A 60-year-old man was found to have an 8.0-cm mediastinal tumor with strong 18F-FDG uptake (SUVmax = 9.2), which was diagnosed as a germ cell tumor. After chemotherapy, serum alpha fetoprotein, beta-human chorionic gonadotropin, and tumor 18F-FDG uptake decreased (SUVmax = 3.9), but the tumor volume increased. The tumor was completely resected, and pathology confirmed the diagnosis of GTS. 18F-FDG PET after chemotherapy reflects the proliferation of highly differentiated tumor components with poor 18F-FDG uptake.
Abstract

13.Neurolymphomatosis with spinal nerve root involvement demonstrated on FDG PET/CT
Ayça Arçay, Gonca Gül Bural, Utku Şenol
Pages 242 - 243
Diffüz büyük B hücreli lenfoma tanılı 56 yaşındaki kadın hastada kemoterapi sonrası dispne, sol üst ekstremitede güçsüzlük ve vokal kord paralizisi izlendi. Hastaya servikal, torakal ve lumbosakral MRG yapıldı ancak MRG bulguları hastanın semptomlarını tam olarak açıklayamadı. Bu nedenle hastaya FDG PET/BT yapıldı ve taramada servikal, torakal, lumbal spinal sinir köklerinde fokal simetrik FDG tutulumu izlendi. Hastanın semptomları ve beyin omurilik sıvısı sitolojik bulguları dikkate alındığında, hipermetabolik spinal sinir kökleri lenfoma tutulumu olarak yorumlandı.
A 56 years-old woman with diagnosis of diffuse large B-cell lymphoma had dyspnea, weakness in left upper extremity and vocal cord paralysis after chemotherapy. She underwent cervical, thoracal and lumbosacral MRI however findings on MRI couldn’t entirely explain the symptoms of the patient. Therefore, the patient underwent FDG PET/CT and the scan revealed focal symmetrical FDG uptake on the cervical, thoracal and lumbal spinal nerve roots. Considering the symptoms of the patient and cerebrospinal fluid cytology findings, hypermetabolic spinal nerve roots were interpreted as lymphoma involvement.
Abstract

14.Mild Ga-68 PSMA-11 Uptake in Incidental Pituitary Adenoma
Ediz Beyhan, Özge Erol Fenercioğlu, Yeşim Karagöz, Nurhan Ergül, Tevfik Fikret Çermik
Pages 244 - 245
Metastatik prostat kanseri tanılı 76 yaşında erkek hasta yeniden evreleme amacıyla Ga-68 PSMA PET/BT görüntüleme için yönlendirildi. Akciğer kanseri öyküsü olan ve sol akciğere stereotaktik radyoterapi uygulanan hastaya ayrıca F-18 FDG PET/BT görüntüleme de yapıldı. Hipofiz glandında yoğun F-18 FDG tutulumu saptanırken, Ga-68 PSMA görüntülemede hafif tutulum saptandı. Kontrastlı manyetik rezonans görüntüleme ile pitüiter adenom tanısını doğrulandı.
A 76-year-old male with metastatic prostate cancer was referred to Ga-68 PSMA PET/CT for restaging. A consecutive F-18 FDG PET/CT was performed due to the history of lung cancer in left lung treated with stereotactic radiotherapy. Intense F-18 FDG uptake was detected in pituitary gland despite the mild uptake of Ga-68 PSMA. Contrast-enhanced magnetic resonance imaging confirmed pituitary adenoma.
Abstract

15.A case of extracranial metastasis of Glioblastoma Multiforme seen on Bone Scintigraphy
Hardik Veerwal, Anjali Meena, vandana dhingra
Pages 246 - 249
Glioblastoma multiforme (GBM) is the most common primary malignant tumor of the central nervous system in adults. It is known for its devastating intracranial progress thus attributing to its very short survival. Here, we report a case of 37 year old female with GBM post surgery, chemotherapy and radiotherapy presented with pain in right hip region. She was referred to our department for evaluation of skeletal metastasis. 99mTc methylene diphosphonate bone scan revealed an expansile lesion involving the right iliac blade along with extensive lytic bony lesions throughout the axial skeleton.
Abstract

16.Mass-like appearance on FDG PET/CT: Cascade Stomach
Ayça Arçay, Funda Aydın, Mete Akin
Pages 250 - 251
İstemsiz kilo kaybı şikayeti olan 56 yaşında kadın hastaya malignite araştırılması için FDG PET/BT yapıldı. Görüntülerde mide posterior duvarda endoskopi gerektiren metabolik aktivitesi olmayan yumuşak doku dansitesi izlendi. PET/BT görüntülemeden 9 gün sonra yapılan endoskopik incelemede kaskat mide tespit edildi. Kaskat mide, baryum grafi ve endoskopi ile tanı konabilen nadir bir antitedir, BT’de görünümü büyük oranda insidentaldir ve çok nadiren tanıda BT kullanılır. PET/BT’de insidental izlenen bu kaskat mide olgusunu görünümüne aşina olmak için sunuyoruz.
A 56-year-old female patient who had involuntary weight loss underwent FDG PET/CT for detection of malignancy. The scan revealed nonmetabolic soft tissue density in the posterior wall of the stomach requiring endoscopy. The endoscopic examination was performed 9 days after PET/CT and cascade stomach was detected. Cascade stomach is a rare entity that can be diagnosed by radiographic barium evaluations and endoscopy, the appearance on CT is largely incidental and CT has rarely been relied on for the diagnosis. We present this incidental case of cascade stomach on PET/CT to be familiar with the appearance.
Abstract