. 2022; 31(3): 216-222

Volumetric evaluation of staging 18F-FDG PET/CT images in patients with esophageal cancer

Nazlı Pınar Karahan Şen1, Ayşegül Aksu2, Gamze Çapa Kaya1
1Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, Department of Nuclear Medicine, Izmir, Turkey
2Başakşehir Çam and Sakura Training and Education Hospital, Department of Nuclear Medicine, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study is to evaluate the metastatic potential of primary tumor and survival in esophageal cancer (EC) patients by using metabolic tumor volume (MTV) and total lesion glycolysis (TLG) from the staging 18F-FDG PET/CT images. Another aim is to determine a tumor volume-based cut-off value to predict long-term survival.
METHODS: Medical records of EC patients were retrospectively evaluated. Sixty-two patients with staging 18F-FDG PET/CT and at least five years of follow-up were included in the study. Region of interest (ROI) to the primary tumor and all metastatic sites was created and MTV and TLG values of primary tumor (MTVp, TLGp) and total tumor volume (MTVt and TLGt) values were obtained. The relationship between the obtained MTV and TLG values and short-time (one-year) and long time (five-year) survival was investigated.
RESULTS: Significant factors on survival were determined as lymph node or distant metastasis (p: 0.024, 0.008, respectively) at the staging PET/CT. A significant relationship between volumetric parameters of the primary tumor and total tumor burden (MTVp, TLGp, MTVwb and TLGwb) between survivors and non-survivors for one-year and five-year was detected. In ROC analysis, the most significant volumetric parameter was MTVwb with AUC 0.771 in estimating five-year survival. The best cut-off value was detected as 36.1 mL with 78% sensitivity and 75% specificity for MTVwb in determining long-term survivors.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Tumor burden in 18F-FDG PET/CT images at the time of staging of patients with EC will contribute to the prediction of long-term survivors.

Keywords: 18F-FDG PET/CT, Metabolic tumor volume, Esophageal cancer


Özofagus kanserli hastalarda evreleme 18F-FDG PET/BT görüntülerinin hacimsel değerlendirilmesi

Nazlı Pınar Karahan Şen1, Ayşegül Aksu2, Gamze Çapa Kaya1
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Anabilim Dalı, Izmir
2Başakşehir Çam ve Sakura Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü, Istanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı evreleme 18F-FDG PET/BT görüntülerinden metabolik tümör hacmi (MTV) ve toplam lezyon glikolizini (TLG) kullanarak özofagus kanseri (ÖK) hastalarında primer tümörün metastatik potansiyelini ve sağkalımı değerlendirmektedir. Diğer bir amaç, uzun süreli sağkalımı tahmin etmek için tümör hacmine dayalı bir eşik değer belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: ÖK tanılı hastaların tıbbi kayıtları geriye dönük olarak değerlendirildi. Evreleme anında 18F-FDG PET/BT yapılan ve en az beş yıllık takip süresi olan 62 hasta çalışmaya dahil edildi. Primer tümörün ve tüm metastatik bölgelerin ilgi alanı (ROI) oluşturuldu ve primer tümörün MTV ve TLG değerleri (MTVp, TLGp) ve toplam tümör hacmi (MTVt ve TLGt) değerleri elde edildi. Elde edilen MTV ve TLG değerleri ile kısa süreli (bir yıllık) ve uzun süreli (beş yıllık) sağkalım arasındaki ilişki araştırıldı.
BULGULAR: Sağkalım üzerinde önemli faktörler evreleme PET/BT’de lenf nodu veya uzak metastaz bulunması (sırasıyla p: 0,024, 0,008) olarak belirlendi. Primer tümörün volümetrik parametreleri ile toplam tümör yükü (MTVp, TLGp, MTVwb ve TLGwb) arasında, bir yıl ve beş yılda sağ kalanlar ve ölenler arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi. ROC analizinde, beş yıllık sağkalımı tahmin etmede en önemli hacimsel parametre AUC 0.771 ile MTVwb idi. Uzun süreli sağ kalanların belirlenmesinde MTVwb için en iyi kesim değeri %78 duyarlılık ve %75 özgüllük ile 36.1 mL olarak tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: ÖK'li hastaların evreleme anındaki 18F-FDG PET/BT görüntülerindeki tümör yükü, uzun dönemde sağ kalanların tahminine katkıda bulunacaktır.

Anahtar Kelimeler: 18F-FDG PET/BT, Metabolik tümör hacmi, Özofagus kanseri


Nazlı Pınar Karahan Şen, Ayşegül Aksu, Gamze Çapa Kaya. Volumetric evaluation of staging 18F-FDG PET/CT images in patients with esophageal cancer. . 2022; 31(3): 216-222

Corresponding Author: Nazlı Pınar Karahan Şen, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar