. 2022; 31(3): 179-190

The Effects of CoronaVac (Sinovac) and BNT162b2 (BioNTech/Pfizer) Vaccination on Oncologic F-18 FDG PET/CT Studies

Hüseyin Şan1, Engin Alagöz2
1Ankara City Hospital, Department of Nuclear Medicine, Ankara
2Gulhane Training and Research Hospital, Department of Nuclear Medicine

INTRODUCTION: BioNTech (Pfizer) and CoronaVac (Sinovac) vaccines have been two of the most administered COVID-19 vaccines worldwide. Vaccination against SARS-CoV-2 has caused diagnostic challenge in oncological F-18 FDG PET/CT studies. The aim of our study is to evaluate the F-18 FDG PET/CT findings of the two most commonly administered vaccines worldwide.
METHODS: Patients over 18 years old who underwent F-18 FDG PET/CT for oncological purpose in our institution between 13 January 2021 and 31 January 2022, who received a single or second dose of the BioNTech or CoronaVac vaccines in the last two months, were included in the study. Descriptive analyses were presented as mean, standart deviation, frequency and ratio. In addition, Chi-square test was used to analyze categorical variables.
RESULTS: İpsilateral deltoid muscle hypermetabolism was observed in 6.9% (n=15) and 14.3% (n=22) of patients who received CoronaVac and BioNTech vaccines, respectively. İpsilateral axillary lymph node hypermetabolism was observed in 11% (n=24) and 41.6% (n=64) of patients who received CoronaVac and BioNTech vaccines, respectively. Synchronous deltoid muscle and axillary lymph node hypermetabolism was observed in 4.14% (n=9) and 12.33% (n=19) of patients who received CoronaVac and BioNTech vaccines, respectively.

Significant difference was detected between CoronaVac and BioNTech vaccines in terms of ipsilateral deltoid muscle hypermetabolism, ipsilateral axillary lymph node hypermetabolism and synchronous deltoid muscle and axillary lymph node hypermetabolism (p<0.05).

DISCUSSION AND CONCLUSION: COVID-19 vaccination may result in ipsilateral axillary lymph node hypermetabolism, ipsilateral deltoid muscle hypermetabolism or synchronous deltoid muscle and axillary lymph node hypermetabolism with different frequencies depending on the type of vaccination. Although synchronous deltoid muscle and axillary lymph node hypermetabolism can reduce misinterpretation of F-18 FDG PET/CT, to avoid misinterpretation, it is important to question the vaccination history during ongoing COVID-19 vaccination process.

Keywords: F-18 FDG PET/CT, CoronaVac, BNT162b2, Hypermetabolism, axillary lymph node


CoronaVac (Sinovac) ve BNT162b2 (BioNTech/Pfizer) Aşılamasının Onkolojik F-18 FDG PET/CT çalışmalarına Etkileri

Hüseyin Şan1, Engin Alagöz2
1Ankara Şehir Hastanesi, Nükleer Tıp Kliniği, Ankara
2Gülhane Eğitim ve Araştırma hastanesi, Nükleer Tıp Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: BioNTech (Pfizer) ve CoronaVac (Sinovac) aşıları, dünya çapında en çok uygulanan COVID-19 aşılarından ikisi olmuştur. SARS-CoV-2'ye karşı aşılama, onkolojik F-18 FDG PET/BT çalışmalarında tanısal zorluklara neden olmaktadır. Çalışmamızın amacı, dünya çapında en sık uygulanan iki aşının F-18 FDG PET/BT bulgularını değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 13 Ocak 2021 ile 31 Ocak 2022 tarihleri arasında kurumumuzda onkolojik amaçlı F-18 FDG PET/BT yapılan ve görüntüleme öncesi son iki ayda tek veya ikinci doz BioNTech veya CoronaVac aşısı yapılmış 18 yaş üstü hastalar çalışmaya dahil edildi. Tanımlayıcı analizler ortalama, standart sapma, frekans ve oran olarak sunuldu. Ayrıca kategorik değişkenlerin analizinde Ki-kare testi kullanıldı.
BULGULAR: CoronaVac ve BioNTech aşısı olan hastaların sırasıyla %6,9'unda (n=15) ve %14,3'ünde (n=22) ipsilateral deltoid kas hipermetabolizması gözlendi. CoronaVac ve BioNTech aşısı olan hastaların sırasıyla %11'inde (n=24) ve %41.6'sında (n=64) ipsilateral aksiller lenf nodu hipermetabolizması gözlendi. Senkron deltoid kas ve aksiller lenf nodu hipermetabolizması, CoronaVac ve BioNTech aşıları yapılan hastaların sırasıyla %4.14'ünde (n=9) ve %12.33'ünde (n=19) gözlendi.

CoronaVac ve BioNTech aşıları arasında ipsilateral deltoid kas hipermetabolizması, ipsilateral aksiller lenf nodu hipermetabolizması ve senkron deltoid kas ve aksiller lenf nodu hipermetabolizması açısından anlamlı fark saptandı (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: COVID-19 aşısı, aşı tipine bağlı olarak farklı sıklıkta ipsilateral aksiller lenf nodu hipermetabolizması, ipsilateral deltoid kas hipermetabolizması veya senkron deltoid kas ve aksiller lenf nodu hipermetabolizması ile sonuçlanabilir. Senkron deltoid kas ve aksiller lenf nodu hipermetabolizması F-18 FDG PET/BT'nin yanlış yorumlanmasını azaltabilse de, yanlış yorumlamayı önlemek için devam eden COVID-19 aşılama sürecinde aşı geçmişini sorgulamak önemlidir.

Anahtar Kelimeler: F-18 FDG PET/BT, CoronaVac, BNT162b2, Hipermetabolizma, aksiller lenf nodu


Hüseyin Şan, Engin Alagöz. The Effects of CoronaVac (Sinovac) and BNT162b2 (BioNTech/Pfizer) Vaccination on Oncologic F-18 FDG PET/CT Studies. . 2022; 31(3): 179-190

Corresponding Author: Hüseyin Şan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar