. 2022; 31(3): 200-206

Prognostic Significance of 18F-FDG PET/CT Imaging on Survival Outcomes of Patients with Renal Cell Carcinoma

Gamze Tatar1, Cihan Gündoğan2, Ömer Faruk Şahin3, Esra Arslan3, Nurhan Ergül3, Tevfik Fikret Çermik3
1Department of Nuclear Medicine, University of Health Sciences, Istanbul Bagcılar Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Nuclear Medicine, University of Health Sciences, Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital, Diyarbakır, Turkey
3Clinic of Nuclear Medicine, University of Health Sciences, Istanbul Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Renal cell carcinoma (RCC) comprises 85-90% of primary renal malignant tumors originating from the renal tubular epithelium and contains different genetic characteristics. The aim of this study was to investigate the potential predictive role of 18F-FDG PET/CT and metabolic parameters in overall survival (OS) analysis in patients with RCC.
METHODS: 18F-FDG PET/CT images of 100 patients performed for initial staging before surgical or oncological treatments were analyzed retrospectively. SUVmax (SUVmax-T) of the primary tumor was calculated and its relationship to patient survival was analyzed. The median follow-up time was 5.61 years (0.01–8.7 years).
RESULTS: SUVmax-T levels in the patients ranged from 2.1 to 48.9 (median 5.9, mean 9.0 ± 7.9). SUVmax-T was significantly higher in RCC-related death positive than in the negative cases (p < 0.001). However, there was not any statistical significance for gender and pathological subtypes on the survival outcomes of patients (p: 0.264 and p: 0.784). The patients' 1-year, 3-year, and 5-year OS rates were 71%, 61%, and 57%, respectively. The highest action of SUVmax-T for estimating OS was a cut-off level of 5.4, which maintained sensitivity and specificity of 81% and 75%, respectively. On the other hand, cancer staging remained an independent significance for OS (p < 0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: SUVmax of primary tumor and cancer stage were demonstrated as significant prognostic factors for OS in patients with RCC. Evaluation of FDG accumulation with PET/CT may help plan treatment strategies and predict survival outcomes of these patients at diagnosis.

Keywords: Fluorine-18-fluorodeoxyglucose, Positron Emission Tomography, prognosis, renal cell carcinoma, survival


Renal Hücreli Karsinom Hastalarının Sağkalım Sonuçlarında 18F-FDG PET/BT Görüntülemenin Prognostik Önemi

Gamze Tatar1, Cihan Gündoğan2, Ömer Faruk Şahin3, Esra Arslan3, Nurhan Ergül3, Tevfik Fikret Çermik3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Kliniği, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Kliniği, Diyarbakır
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Renal hücreli karsinom (RHK), renal tübüler epitelden kaynaklanan primer renal malign tümörlerin %85-90'ını oluşturur ve farklı genetik özellikler içerir. Bu çalışmanın amacı RHK tanılı hastalarda genel sağkalım analizinde 18F-FDG PET/BT ve metabolik verilerin potansiyel öngörücü rolünü araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastalar (n: 100) geriye dönük olarak cerrahi veya onkolojik tedaviler uygulanmadan önce, evreleme 18F-FDG PET/BT görüntüleme ile incelendi. Primer tümörün SUVmaks değeri (SUVmaks-T) hesaplandı ve hasta sağkalımı ile ilişkisi analiz edildi. Medyan takip süresi 5.61 yıl idi (0.01-8.7 yıl).
BULGULAR: Tüm hastalarda SUVmaks-T ölçümleri 2.1 ile 48.9 arasında idi (medyan 5.9, ortalama 9.0 ± 7.9). SUVmaks-T, RHK ile ilişkili eksitus pozitif olgularda negatif olgulardan anlamlı olarak daha yüksek idi (p < 0.001), ancak hastaların sağkalım sonuçlarında cinsiyet ve patolojik alt tipler için istatistiksel bir anlamlılık yoktu (p = 0.264 ve p = 0.784). Tüm hastalar için 1-yıllık, 3-yıllık ve 5-yıllık genel sağkalım oranları sırasıyla %71, %61 ve %57 idi. Genel sağkalımı öngörmede SUVmaks-T'nin en yüksek performansı sırasıyla %81 ve %75 duyarlılık ve özgüllük sağlayan 5.4'lük bir cut-off seviyesi ile elde edildi. Öte yandan, kanser evrelemesi genel sağkalım için bağımsız bir öneme sahipti (p < 0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Primer tümör SUVmaks ve kanser evresi, RHK'li hastalarda genel sağkalım için önemli prognostik faktörler olarak gösterildi. FDG tutulumunun PET/BT ile değerlendirilmesi, tedavi stratejilerinin planlanmasına ve bu hastaların tanı anında sağkalım sonuçlarının tahmin edilmesine yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Flor-18-florodeoksiglukoz, Pozitron Emisyon Tomografisi, prognoz, renal hücreli karsinom, sağkalım


Gamze Tatar, Cihan Gündoğan, Ömer Faruk Şahin, Esra Arslan, Nurhan Ergül, Tevfik Fikret Çermik. Prognostic Significance of 18F-FDG PET/CT Imaging on Survival Outcomes of Patients with Renal Cell Carcinoma. . 2022; 31(3): 200-206

Corresponding Author: Gamze Tatar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar