. 2022; 31(3): 207-215

The Role of F18-FLT PET/CT in Assessing Early Response to Transarterial Radioembolization (TARE) and Chemoembolization (TACE) in Patients with Primary and Metastatic Liver Tumors

Demet Nak1, Nuriye Ozlem Kucuk2, Emre Can Celebioglu3, Mehmet Sadık Bilgic3, Serhat Hayme4, Kemal Metin Kır2
1Recep Tayyip Erdogan Training and Research Hospital, Nuclear Medicine Department, Rize, Turkey.
2Ankara University Faculty of Medicine, Department of Nuclear Medicine, Ankara, Turkey.
3Ankara University Faculty of Medicine, Department of Radiology, Ankara, Turkey.
4Binali Yildirim University, Department of Biostatistics and Medical Informatics, Erzincan, Turkey.

INTRODUCTION: Both metastases and primary malignancies are common in the liver. Local ablative applications such as transarterial chemoembolization (TACE), and radioembolization (TARE) provide minimally invasive and safe treatment in unresectable liver tumors. Early detection of response to treatment prevents unnecessary toxicity and cost in non-responder patients and provides earlier use of other options that may be effective. This study aims to identify the role of F18-FLT PET/CT in the assessment of early response to TACE and TARE treatments in patients with unresectable primary and metastatic liver tumors.

METHODS: This single-center study included 63 patients who underwent F18-FLT PET/CT for response evaluation after TACE and TARE. After excluding 20 patients whose data were missing 43 TARE-receiving patients were analyzed. The compatibility of change in semi-quantitative values obtained from the F18-FLT PET/CT images with the treatment responses detected in F18-FDG PET/CT, CT, and MR images and survivals were evaluated.
RESULTS: There was no correlation between early metabolic, morphological response, and F18-FLT uptake pattern, ΔSUVmax, ΔSUVmean, ΔSUVpeak values. There was no significant correlation between F18-FLT uptake pattern, ΔSUVmax, ΔSUVmean, ΔSUVpeak, and OS, PFS for the target lobe PFS for the whole-body. The survival distributions for the patients with >30% change in ΔSUVmax and ΔSUVpeak values were statistically significantly longer than the patients with <%30 change (p <.009 and p <.024, respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: There was significant longer PFS for target liver lobe in patients with >30% decrease in F18-FLT SUVmax and SUVpeak of the liver lesion in primary and metastatic unresectable liver tumor undergoing TARE.

Keywords: chemoembolization, early response, F18-FLT PET/CT, primary, metastatic, liver tumors, radioembolization, TACE, TARE


Primer ve Metastatik Karaciğer Tümörlü Hastalarda Transarteriyel Radyoembolizasyon (TARE) ve Kemoembolizasyon’a (TAKE) Erken Yanıtı Değerlendirmede F18-FLT PET/BT’nin rolü

Demet Nak1, Nuriye Ozlem Kucuk2, Emre Can Celebioglu3, Mehmet Sadık Bilgic3, Serhat Hayme4, Kemal Metin Kır2
1Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nükleer Tıp Bölümü, Rize, Türkiye
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
3Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye
4Binali Yıldırım Üniversitesi Bioistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı, Erzincan, Türkiye.

GİRİŞ ve AMAÇ: Karaciğer hem metastazların hem de primer malignitelerin sık görüldüğü bir organdır. Transarteriyel kemoembolizasyon (TAKE) ve radyoembolizasyon (TARE) gibi lokal ablatif uygulamalar, rezeke edilemeyen karaciğer tümörlerinde minimal invaziv ve güvenli tedavi sağlar. Tedaviye yanıtın erken tespiti, yanıt vermeyen hastalarda gereksiz toksisiteyi ve maliyeti önlerken etkili olabilecek diğer seçeneklerin daha erken kullanılmasını sağlar.Bu çalışmada, rezeke edilemeyen primer ve metastatik karaciğer tümörlü hastalarda TAKE ve TARE tedavilerine erken yanıtın değerlendirilmesinde F18-FLT PET/BT'nin rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Tek merkezli bu çalışmaya, TARE ve TAKE tedavileri öncesi ve sonrasında F18-FLT PET/BT inceleme yapılarak yanıt değerlendirmesi yapılan 63 hasta dahil edilmiştir. Verileri eksik olan 20 hasta dışlanarak 43 TARE alan hasta analiz edilmiştir. F18-FLT PET/BT görüntülerinden elde edilen semi-kantitatif değerlerdeki değişimin F18-FDG PET/BT, BT ve MR görüntülerinde saptanan tedavi yanıtları ile uyumluluğu ve sağkalımlarla ilişkisi araştırılmıştır.
BULGULAR: Erken metabolik, morfolojik yanıt ile F18-FLT tutulum paternindeki değişim, ΔSUVmax, ΔSUVmean, ΔSUVpeak değerleri arasında korelasyon saptanmamıştır. F18-FLT tutulum paterninde değişim, ΔSUVmax, ΔSUVmean ve ΔSUVpeak değerleri ile genel sağkalım, tüm vücut ve hedef lob için progresyonsuz sağkalım (PFS) arasında anlamlı ilişki gözlenmemiştir. ΔSUVmax ve ΔSUVpeak değerlerinde >%30 değişiklik olan hastaların hedef lob için PFS <%30 değişiklik olanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde uzun saptanmıştır (sırasıyla p <.009 ve p <.024).
TARTIŞMA ve SONUÇ: TARE uygulanan primer ve metastatik rezektabl olmayan karaciğer tümöründe karaciğer lezyonunun F18-FLT SUVmax ve SUVpeak'inde >%30 azalma olan hastalarda hedef karaciğer lobu için daha uzun PFS saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: erken yanıt, F18-FLT PET/BT, kemoembolizasyon, primer, metastatik, karaciğer tümörleri, radyoembolizasyon, TAKE, TARE


Demet Nak, Nuriye Ozlem Kucuk, Emre Can Celebioglu, Mehmet Sadık Bilgic, Serhat Hayme, Kemal Metin Kır. The Role of F18-FLT PET/CT in Assessing Early Response to Transarterial Radioembolization (TARE) and Chemoembolization (TACE) in Patients with Primary and Metastatic Liver Tumors. . 2022; 31(3): 207-215

Corresponding Author: Demet Nak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar