. 2015; 45(1): 48-54 | DOI: 10.5222/TMCD.2015.048  

Kan Kültürlerinde İzole Edilerek Tanımlanan Mikroorganizmaların ve Antibiyotik Direnç Oranlarının Belirlenmesi

Halil Er1, Gülşah Aşık2, Özlem Yoldaş2, Cengiz Demir2, Recep Keşli2
1Muş Devlet Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Muş
2Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Afyonkarahisar

GİRİŞ ve AMAÇ: Sepsis, mikroorganizmaların ve toksinlerinin kana karışımı sonucu gelişen, hayatı tehdit eden ve çok hızlı ilerleyen klinik bir
tablodur. Bu çalışmanın amacı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yatan hastalara ait kan kültürlerinden
sepsis etkeni olarak izole edilen mikroorganizmaların tiplendirilmesi ve antibiyotik direnç oranları belirlenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kan kültürü örnekleri BACT/ALERT 3D (BioMérieux, Marcy I’Etoile, Fransa) otomatize sistemi ile 5 gün inkübe edilmiştir. Mikroorganizmaların identifikasyonu konvansiyonel yöntemler ve BD Phoenix otomatize sistem (Becton Dickinson, Sparks, Maryland, ABD) ile yapılmıştır. Antibiyotik duyarlılıkları CLSI önerileri doğrultusunda Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir.
BULGULAR: Çalışmaya dâhil edilen 4262 kan kültüründen 765 (%17.9)’i bakteriyemi ve sepsis etkeni olarak değerlendirilmiştir. İzole edilen mikroorganizmalar arasında ilk sırayı Staphlococcus aureus (n: 293, %38.3) alırken, bunu koagülaz negatif Stafilokoklar (KNS) (n: 139, %18.2), Escherichia coli (n: 93, %12.1), Enterococcus spp. (n: 56, %7.3), Klebsiella pneumoniae (n: 54, %7.1), Acinetobacter baumannii (n: 37, %4.8), Pseudomonas aeruginosa (n: 31, %4.1), Brucella spp. (n: 25, %3.3), Candida spp. (n: 25; %3.3), Streptococcus pneumoniae (n: 7; %0.9) ve Serratia marcescens (n: 5, %0.6) izlemiştir. S. aureus ve KNS üreyen örneklerde metisilin direnci sırası ile %71.7 ve %59.0 olarak tespit edilmiştir. Enterokoklarda ise %5.4 oranında vankomisin direncine rastlanmıştır. Enterobacteriaceae türlerinde en yüksek oranda direnç seftazidime karşı görülürken, karbapenemlerin en etkili antibiyotik grubu olduğu belirlenmiştir. Nonfermentetif bakterilerde ise aminoglikozidlerin en etkili antibiyotik grubu olduğu belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kan kültürlerinden izole edilen mikroorganizmalar ve bunların antibiyotik duyarlılıkları bölgelere ve hastanelere göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle her hastanenin belli aralıklarla sepsis etkeni olan mikroorganizma dağılımı ve antibiyotik duyarlılıklarını raporlaması gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Antibiyotik duyarlılığı, kan kültürü, sepsis


Determination of the Microorganisms Isolated from Blood Cultures and Their Antibiotic Susceptibility Rates

Halil Er1, Gülşah Aşık2, Özlem Yoldaş2, Cengiz Demir2, Recep Keşli2
1Muş State Hospital, Microbiology Laboratory, Muş
2Afyon Kocatepe University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Afyonkarahisar

INTRODUCTION: Sepsis is a serious, life-threatening condition that progresses very quickly due to the spread of microorganisms and their toxins in the blood. The aim of this study was to determine the distribution and antibiotic susceptibilities of the microorganisms isolated from blood cultures at Afyon Kocatepe University Medical Faculty Hospital, Turkey.
METHODS: Blood culture samples were incubated in BACT/ALERT 3D automated system (Biomerieux, Marcy L’Etoile, France) for 5 days. Identification of the microorganisms was performed by conventional methods and the BD Phoenix automated system (Becton Dickinson, Sparks, Maryland, USA). Antibiotic susceptibilities were determined by the Kirby-Bauer disk diffusion method in accordance with CLSI recommendations.
RESULTS: Among the 4262 blood cultures, 765 (17.9%) revealed growth of microorganisms considered as causative agents of bacteremia and sepsis. The most frequently isolated microorganism was Staphylococcus aureus (n: 293, 38.3%) followed by coagulase negative staphylococci (CNS) (n: 139, 18.2%), Escherichia coli (n: 93, 12.1%), Enterococcus spp. (n: 56, 7.3%), Klebsiella pneumoniae (n: 54, 7.1%), Acinetobacter baumannii (n: 37, 4.8%), Pseudomonas aeruginosa (n: 31, 4.1%), Brucella spp. (n: 25, 3.3%), Candida spp.
(n: 25, 3.3%), Streptococcus pneumoniae (n: 7, 0.9%) and Serratia marcescens (n: 5, 0.6%). Methicillin resistance was determined in
71.7% of S. aureus and 59.0% of CNS strains. The rate of vancomycin resistance in enterococci was 5.4%. The highest rates
of resistance in Enterobacteriaceae were against ceftazidime. Carbapenems were determined to be the most effective antibiotic group against Enterobacteriaceae. Aminoglycosides were the most effective group of antibiotics in nonfermentative bacteria.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The distribution of the microorganisms isolated from blood cultures and their antibiotic susceptibility profiles vary in each hospital and geographical area. Thus, periodical report of antibiotic susceptibility profiles of blood pathogens is of crucial importance for the determination of empirical treatment protocols.

Keywords: Antibiotic susceptibility, blood culture, sepsis


Halil Er, Gülşah Aşık, Özlem Yoldaş, Cengiz Demir, Recep Keşli. Determination of the Microorganisms Isolated from Blood Cultures and Their Antibiotic Susceptibility Rates. . 2015; 45(1): 48-54

Sorumlu Yazar: Halil Er


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş


Benzer makaleler
Google Scholar