. 2019; 49(1): 35-40 | DOI: 10.5222/TMCD.2019.035  

Kan Kültürlerinden İzole Edilmiş Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus ve Koagülaz Negatif Stafilokok Suşlarının Seftarolin, Linezolid ve Vankomisin İn Vitro Duyarlılığının Değerlendirilmesi

Fulya Bayındır Bilman1, Barış Çiçek2
1İzmir Menemen Devlet Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, İzmir
2İstanbul Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Kan dolaşımı enfeksiyonları hastanede yatan hastalarda önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışmada, kan kültürlerinde üreyen metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ve metisilin dirençli koagülaz negatif stafilokoklar (MRKNS)'da seftarolin, linezolid ve vankomisine duyarlılığın in vitro olarak araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamıza, Ocak 2015-Şubat 2018 arası dönemde kan kültürlerinden izole edilen 50 MRSA ve 50 MRKNS suşu dahil edilmiştir. Aynı hastanın kan kültürlerinden elde edilmiş tek izolat kullanılmıştır. MRSA ve MRKNS izolatlarının identifikasyonu; Gram boyama, katalaz testi, koagülaz testi ve European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST)'in önerileri doğrultusunda 30 µg'lık sefoksitin diski ile yapılan Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemiyle çalışılmıştır. Vankomisin ve linezolid için minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri gradiyent strip difüzyon yöntemine göre belirlenmiştir. Seftarolin için MİK değerleri sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile CLSI'ın önerileri doğrultusunda çalışılmıştır.
BULGULAR: Tüm izolatlar vankomisin (MİK<2 µg/ml) ve linezolid'e (MİK<1 µg/ml) duyarlı bulunmuştur. Seftarolin MRSA izolatlarının 45/50 (%90)'sinde duyarlı tespit edilmiştir. Seftarolin'in, MRSA izolatlarında MİK50/90 değeri 0.5/1 μg/ml ve MİK aralığı 0.125-2 µg/ml iken; MRKNS'de MİK50/90 değeri 0.25/0.5 μg/ml ve MİK aralığı 0.125-2 µg/ml olarak bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ülkemizde henüz kullanımına başlanmamış 5. kuşak sefalosporin olan seftarolin MRSA ve MRKNS izolatlarında vankomisin ve linezolid'e yakın bir in vitro etkinlik göstermiştir. Bu bulgular, bu etkenlerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde seftarolinin iyi bir seçenek olduğunu düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Seftarolin, MRSA, MRKNS


Evaluation of Ceftaroline, Linezolid and Vancomycin in Vitro Susceptibility of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus and Coagulase-Negative Staphylococci Strains Isolated from Blood Cultures

Fulya Bayındır Bilman1, Barış Çiçek2
1İzmir Menemen State Hospital, Department of Medical Microbiology, İzmir
2İstanbul Esenyurt Necmi Kadıoğlu State Hospital, Department of Infection Disease and Clinical Microbiology, İstanbul

INTRODUCTION: Bloodstream infections are an important cause of morbidity and mortality in hospitalized patients. The objective of this investigation was to evaluate the in vitro activities of ceftaroline, linezolid and vancomycin, against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and coagulase-negative staphylococci (MRCoNS) strains isolated from blood cultures.
METHODS: A total of 50 MRSA and 50 MRCoNS strains isolated from blood cultures between January 2015-February 2018, were included in this study. Bacterial identification was performed by conventional methods (Gram staining, catalase, coagulase testing) and the resistance of the isolates to methicillin has been determined with cefoxitin (30 µg) Kirby-Bauer disk diffusion method according to EUCAST susceptibility criteria. The minimum inhibitory concentration (MIC) values for vancomycin and linezolid were determined according to the gradient strip diffusion method. Susceptibility testing of ceftaroline was performed by using the broth microdilution method as recommended by CLSI.
RESULTS: All Gram positive cocci tested were found to be susceptible to linezolid (MIC<1 µg/ml) and vancomycin (MIC<2 µg/ml). Ceftaroline was detected to be susceptible in 45/50 (90%) MRSA isolates. Ceftaroline MIC50 and MIC90 values for MRSA were found as 0.5 µg/ml and 1 µg/ml, respectively, with a MIC range of 0.125-2 µg/ml. Ceftaroline MIC50 and MIC90 values for MRCoNS were found as 0.25 µg/ml and 0.5 µg/ml, respectively, with a MIC range of 0.125-2 µg/ml.
DISCUSSION AND CONCLUSION: These findings suggest that ceftaroline could be a good therapeutic option for the treatment of infections caused by MRSA and MRCoNS.

Keywords: Ceftaroline, MRSA, MRCoNS


Fulya Bayındır Bilman, Barış Çiçek. Evaluation of Ceftaroline, Linezolid and Vancomycin in Vitro Susceptibility of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus and Coagulase-Negative Staphylococci Strains Isolated from Blood Cultures. . 2019; 49(1): 35-40

Sorumlu Yazar: Fulya Bayındır Bilman, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar