. 2018; 48(4): 235-240 | DOI: 10.5222/TMCD.2018.235  

Uzamış Lenfadenopatili Çocuklarda EBV- DNA Saptanması

Şule Durmuş1, Mustafa Önel1, Emin Ünüvar2, Ali Ağaçfidan1
1İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: EBV, yetişkinlerin yaklaşık olarak %90’nında seropozitif olmak üzere Dünya’nın her yerinde yaygın olarak görülmektedir. Çocukların %90’dan fazlası 6 yaşında bu virus ile enfekte olmaktadır. Bu çalışmada uzamış LAP’ı olan 0-18 yaş grubu çocuklarda EBV DNA’nın kantitatif olarak saptanması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: .......Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Pediatri kliniğine 2014-2015 yılları arasında LAP şikayeti ile başvuran 0-18 yaş grubundaki çocuk hastalardan aydınlatılmış ve ailesi tarafından gönüllü onam veren 100 çocuk çalışmaya alınmıştır. Real Time PCR (RT-PCR) yöntemi için çalışmaya katılan hastalara ait tam kan örneklerinden viral DNA izole edilmiştir.
BULGULAR: Olguların 33 (% 33) ’ünde EBV DNA saptanmıştır. Bu pozitif saptanan olguların 17 (%51,5)’si erkek olup, 16 (%48,5)’sı kız hasta olarak belirlenmiştir. Tüm yaş grupları değerlendirildiğinde en yüksek EBV DNA kantitatif değerlerinin 0-6 yaş grubu çocuk hastalarında olduğu saptanmıştır.


TARTIŞMA ve SONUÇ: Serolojik testler 0-4 yaş aralığında birinci basamak tetkik olarak tercih edilse de çalışmamızdan elde edilen bulgular EBV DNA’nın kantitatif olarak belirlenerek viral yük değerlendirilmesinin tanıda önemli bir yer tutabileceğini düşündürmektedir. EBV’nin onkojenik bir virus olması sebebiyle ileride gelişebilecek istenmeyen bir klinik tablonun önlenebilmesi için EBV DNA viral yük değerlendirilmesinin özellikle uzun süreli LAP şikayeti olan çocuk hastalarda yapılmasının faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Epstein-Barr virus, lenfadenopati, Gerçek zamanlı PZR


Detection of EBV-DNA in Children With Prolonged Lymphadenopathy

Şule Durmuş1, Mustafa Önel1, Emin Ünüvar2, Ali Ağaçfidan1
1Department of Medical Microbiology, İstanbul University, İstanbul, Turkey
2Department of Pediatrics, İstanbul University, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: EBV is a common virus all around the world, observed seropositively on 90% of the adult population. More than 90% of the children are infected with this type of virus before the age of 6. This study aims to determine the quantitative viral load of EBV DNA within children between 0-18 years of age with prolonged LAP.
METHODS: The patients, who are taken consent, 100 children between the age of 0-18 admitted to the ……. University the Department of Pediatric Services with LAP between the years of 2014 and 2015. Viral DNA was isolated from the samples for Real Time PCR (RT-PCR) method.


RESULTS: EBV DNA was found in 33(33%) patients. 17 of the patients who were positive EBV DNA (51.5%) were male while the remaining 16 patients (48.5%) were female. It was found that the highest quantitative value of EBV DNA was found in patients between the ages of 0 and 6.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Despite serologic tests at 0-4 age range are preferred as first-line tests, findings from our study suggest that EBV DNA can be quantitatively determined and assessment of viral load may have an important role in diagnosis. In order to prevent a possible clinical picture that may arise from EBV being an oncogenous virus, it is necessary to keep in mind that EBV DNA viral load evaluation should be applied to children who have carried LAP symptoms for a relatively longer period.

Keywords: Epstein-Barr virus (EBV), Lymphadenopathy, Real-Time PCR


Şule Durmuş, Mustafa Önel, Emin Ünüvar, Ali Ağaçfidan. Detection of EBV-DNA in Children With Prolonged Lymphadenopathy. . 2018; 48(4): 235-240

Sorumlu Yazar: Şule Durmuş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar