. 2019; 49(1): 24-29 | DOI: 10.5222/TMCD.2019.024  

Candida parapsilosis’in Ekstrem Koşullara Toleransında Tuz ve Sıcaklık Stres Direncinin Etkisi

Engin Kaplan1, Macit Ilkit2, G. Sybren de Hoog3
1Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Mersin, Türkiye
2Çukurova Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Mikoloji Bölümü, Adana,Türkiye
3Westerdijk Mantar Biyoçeşitlilik Enstitüsü, Utrecht, Hollanda

GİRİŞ ve AMAÇ: Günümüzde, tüm dünyada, Candida albicans dışı invazif kandidozun önemli bir etkeni Candida parapsilosis’dir. Birbirine yakın üç tür olan C. parapsilosis, C. orthopsilosis ve C. metapsilosis, “Candida parapsilosis grubu” olarak tanımlanmaktadır. Candida parapsilosis; insan florası, çevresel ortamlar ve henüz nedeni açıklanamamış olmakla birlikte ev-içi ekstrem ortamlarda sıklıkla rastlanmaktadır. Bu çalışmada, C. parapsilosis’in ev-içi bulaşık ve çamaşır makinelerindeki benzer koşullara karşı tolerans özelliklerinin incelenmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmada; C. parapsilosis (n = 8), C. orthopsilosis (n = 7) ve C. metapsilosis (n = 6) olmak üzere toplam 21 referans kökenin sıcaklık, tuz, pH ve siklohekzimit tolerans özellikleri incelendi.
BULGULAR: İzolatların tümü 40°C sıcaklıkta üremelerine karşılık; 42°C ve üstü (45°C ve 50°C) sıcaklıklarda üreme görülmedi. Candida parapsilosis, C. metapsilosis ve C. orthopsilosis kökenlerinin tamamının %5–10 NaCl, pH 2.5–10 ve %0.01 siklohekzimit ortamlarına tolerans gösterdikleri belirlendi. Buna karşılık, izolatlardan hiçbirinin pH 12.5 veya %0.1 siklohekzimit ortamlarında üremediği görüldü. Dikkat çekici şekilde, çalışmada incelenen C. parapsilosis grubuna ait tüm kökenlerin %10 NaCl ve %0.01 siklohekzimit içeren ve pH 2.5–10 arası ortamlardan en az birine tolerans gösterebildiği saptandı. Candida parapsilosis, C. metapsilosis ve C. orthopsilosis izolatlarının 45°C’de canlı kalabilme oranları, sırası ile, %50, %16.6 ve %14.2 olarak saptandı. Ayrıca, C. parapsilosis izolatlarının %75’inin %17 NaCl’e tolerans göstermesine karşılık, C. metapsilosis ve C. orthopsilosis izolatlarının bu koşula uyum sağlamadığı görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Candida parapsilosis’in ev-içi aletlerindeki ekstrem koşullara karşı gösterdiği tolerans mekanizmasında termofilik ve halofilik özeliklerinin önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Candida parapsilosis, ev içi habitat, tolerans


Effect of Salt and Temperature Stress Resistance on the Tolerance of Candida parapsilosis to Extreme Conditions

Engin Kaplan1, Macit Ilkit2, G. Sybren de Hoog3
1Advanced Technology Education, Research, and Application Center, Mersin University, Mersin, Turkey.
2Cukurova University, Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Division of Mycology, Adana, Turkey
3Westerdijk Fungal Biodiversity Institute, Utrecht, Netherlands

INTRODUCTION: Currently, Candida parapsilosis is an emerging cause of non-C. albicans related invasive candidiasis worldwide. Three phenotypically close species, C. parapsilosis, C. orthopsilosis and C. metapsilosis defined as "Candida parapsilosis group". Candida parapsilosis is frequently found in human commensal flora, natural environments, and inexplicably, in extreme indoor environments. This study aimed to examine the tolerance properties of C. parapsilosis to similar conditions of domestic dishwashing and washing machines.
METHODS: We investigated the thermo-, halo-, pH and siglohegzimide tolerance of 21 reference strains of C. parapsilosis (n = 8), C. orthopsilosis (n = 7), and C. metapsilosis (n = 6).
RESULTS: All isolates grew at 40°C but showed no growth at temperatures at or above 42°C (45°C and 50°C). All C. parapsilosis, C.metapsilosis, and C. orthopsilosis strains tolerated 5–10% NaCl, pH 2.5–10, and 0.01% cycloheximide. However, the isolates did not grow at pH 12.5 or in the presence of 0.1% cycloheximide. Notably, all the examined isolates of the C. parapsilosis species group tolerated at least 10% NaCl, pH 2.5–10, and 0.01% cycloheximide. The survival rates of Candida parapsilosis, C. metapsilosis and C. orthopsilosis isolates at 45 °C were 50%,16.6%, and 14.2%, respectively. In addition, although 75% of Candida parapsilosis isolates were tolerant to 17% NaCl, C. metapsilosis and C. orthopsilosis isolates were not tolerant to the condition
DISCUSSION AND CONCLUSION: Thermophilic and halophilic properties of Candida parapsilosis are thought to play an important role in the tolerance mechanism against extreme conditions in household appliances.

Keywords: Candida parapsilosis, domestic habitat, tolerance


Engin Kaplan, Macit Ilkit, G. Sybren de Hoog. Effect of Salt and Temperature Stress Resistance on the Tolerance of Candida parapsilosis to Extreme Conditions. . 2019; 49(1): 24-29

Sorumlu Yazar: Engin Kaplan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar