Eur Arch Med Res. 2020; 50(3): 178-182 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.178  

İtrakonazol ve Kryoterapi Kombinasyonu ile Tedavi Edilen bir Kutanöz Leishmaniasis Olgusu

Yener Özel1, Sinan Özçelik2, İbrahim Çavuş3, Rana Başara2, Mehmet Ünlü1, Ahmet Özbilgin3
1Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Balıkesir
2Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Balıkesir
3Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Anabilim Dalı, Manisa

Leishmaniasis, protozoon parazit olan Leishmania türlerinin neden olduğu bir hastalıktır. Parazitin vektörlüğünü Phlebotomus cinsi dişi kum sinekleri yapmaktadır. Leishmaniasisin en sık görülen formu kutanöz (KL) formudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünyada 98 ülkede yaklaşık 12 milyon insanın leishmaniasis ile enfekte olduğunu, 350 milyon kişinin ise risk altında olduğunu bildirmektedir. Her yıl bu rakamlara iki milyon yeni olgunun katıldığı, bu olguların yaklaşık bir buçuk milyonunun KL olduğu tahmin edilmektedir. Özellikle son yıllarda yaşanan siyasi iç karışıklıklara ve savaşlara bağlı olarak endemik bölgelerden ülkemize göç eden mülteciler ya da bu bölgelere belirli süreler için giden vatandaşlarımızın Leishmania ile enfekte olması sonucu ülkemizin endemik olmayan bölgelerinde de KL olguları görülmeye başlanmıştır. Bu makalede yurtdışı kaynaklı bir KL olgusunun itrakonazol-kryoterapi kombinasyonu ile tedavisine odaklanılmıştır.

Anahtar Kelimeler: İtrakonazol, Kryoterapi, Kutanöz Leishmaniasis


A Case of Cutaneous Leishmaniasis Treated with Combination of Itraconazole and Cryotherapy

Yener Özel1, Sinan Özçelik2, İbrahim Çavuş3, Rana Başara2, Mehmet Ünlü1, Ahmet Özbilgin3
1Department of Medical Microbiology, Faculty of Medicine, Balıkesir University, Balıkesir
2Department of Skin And Venereal Diseases, Faculty of Medicine, Balıkesir University, Balıkesir
3Department of Medical Parasitology, Faculty of Medicine, Manisa Celal Bayar University, Manisa

Leishmaniasis is a disease caused by leishmania species which are protozoon parasites. Female sandfly is vector of this parasites. The cutaneous form (CL) is the most common form of leishmaniasis. According to the World Health Organization (WHO), almost 12 million people from 98 countries worldwide are currently infected with leishmaniasis, while 350 million people are at risk. It was reported that 2 million new cases are diagnosed every year, and estimated 1.5 million are CL of this cases. In a recent years, due to political conflicts and wars, refugees who migrated from endemic regions to our country or our citizens who have been going to these regions for certain periods of time have been infected with Leishmania and CL cases have begun to be seen in non-endemic areas of our country. In this article, we focus on an imported case of CL and its itraconazole-cryotherapy treatment.

Keywords: Cryotherapy, Cutaneous Leishmaniasis, Itraconazole


Yener Özel, Sinan Özçelik, İbrahim Çavuş, Rana Başara, Mehmet Ünlü, Ahmet Özbilgin. A Case of Cutaneous Leishmaniasis Treated with Combination of Itraconazole and Cryotherapy. Eur Arch Med Res. 2020; 50(3): 178-182

Sorumlu Yazar: Yener Özel, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar