Med J Islamic World Acad Sci. 2020; 50(3): 148-155 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.148  

Kronik Süpüratif Otitis Medialı Hastalardan Staphylococcus aureus Suşlarının İzolasyonu ve Antibiyotik Duyarlılıklarının Araştırılması

Şeyda Şilan Okalin1, Abdulbaki Aksakal2
1Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir
2Adıyaman Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Adıyaman

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, Kronik süppüratif otitis medialı hastalardan Staphylococcuc aureus izolasyonu ve antibiyotiklere duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Kulak Burun Boğaz Kliniği'ne Ocak-2016 ile Haziran-2016 tarihleri arasında başvuran ve Kronik süppüratif otitis media tanısı konulan 100 hasta dahil edildi. Hastaların kulaklarından steril eküvyonla örnek alındı ve %5 defibrine koyun kanlı agara ekimleri yapıldı. 37ºC'de 18-24 saatlik inkübasyondan sonra üreyen mikroorganizmalar için konvansiyonel testler yapıldı. İzolatlar, konvansiyonel yöntemler ve otomatize bir sistem ile tanımlandı. S. aureus olarak isimlendirilen 25 izolatın antibiyotiklere duyarlılıkları otomatize sistem ile belirlendi.
BULGULAR: Toplamda 100 hastadan alınan örneklerden 49 Staphylococcuc ssp. izole edildi. Yüz izolatın 49'unun katalaz pozitifti. Katalaz pozitif olan 49 izolat için koagülaz testi yapıldı ve 49 örneğin 25'inin koagülaz pozitif, 24'ünün ise koagülaz negatif olduğu görüldü. Koagülaz pozitif olan 25 izolat için DNase ve mannitol fermantasyon testleri yapıldı. Bu 25 izolat S. aureus olarak tanımlandı. S. aureus suşlarının tamamının daptomisin, fusidik asit, teikoplanin, tigesiklin, quinopristin-dalfopristin, trimetoprim-sulfametoksazol, linezolit ve vankomisine %100 duyarlı olduğu görüldü. S. aureus suşlarının sefoksitin, oksasilin, fosfomisin, klindamisin, tetrasiklin’e %96, eritromisin, siprofloksasin ve levofloksasin’e ise %92 duyarlı olduğu tespit edildi. S. aureus suşlarının tamamının ampisilin ve penisilin G'ye %100 dirençli olduğu belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak bu çalışmada; Kronik süppüratif otitis media tanısı konulan hastalardan %25 S. aureus izole edildi ve çeşitli antibiyotiklere karşı değişik oranlarda duyarlılık belirlendi. Antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek veya geciktirmek için antibiyotik duyarlılık test sonuçlarına göre tedaviye başlanması ve tedavinin bu sonuçlara göre yönlendirilmesi daha yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Kronik süpüratif otitis media, Staphylococcus aureus, Antibiyotik duyarlılık


Isolation of Staphylococcus aureus strains from Patients with Chronic Suppurative Otitis Media and Investigation of Antibiotic Susceptibility

Şeyda Şilan Okalin1, Abdulbaki Aksakal2
1Department of Microbiology And Clinical Microbiology, Dokuz Eylül University Health Sciences Institute, İzmir, Turkey
2Department of Pharmaceutical Microbiology, Adıyaman University Faculty Of Pharmacy, Adıyaman, Turkey

INTRODUCTION: In this study, it was aimed to determine the susceptibility to antibiotics of S. aureus isolated from patients of chronic suppurative otitis media (CSOM).
METHODS: The study included 100 patients who were admitted to the Otorhinolaryngology Clinic between January-2016 and June-2016 and were diagnosed as CSOM. The samples were collected from the ear of the patients by sterile swabs and steaked onto 5% defibrinated sheep blood agar. After 18-24 hours of incubation at 37ºC, conventional tests were performed for the microorganisms that cultivated. The isolates were identified by both conventional methods and automated system. The antibiotic susceptibilities of these 25 isolates which identified as S. aureus, were determined in automated system.
RESULTS: A total of 49 Staphylococcuc ssp. were isolated from specimens. These 25 isolates were identified as S. aureus. All S. aureus strains were found to be 100% susceptible to daptomycin, fusidic acid, teicoplanin, tigecycline, quinopristin-dalfopristin, trimethoprim-sulfamethoxazole, linezolite and vancomycin. The strains were found to be 96% susceptible to cefoxitin, oxacillin, fosfomycin, clindamycin and tetracycline and 92% to erythromycin, ciprofloxacin and levofloxacin. All strains were found to be 100% resistant to ampicillin and penicillin G.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result, in this study, 25% S. aureus was isolated from patients diagnosed with CSOM and susceptible to various antibiotics was determined at various rates. In order to prevent or delay the development of resistance to antibiotics, it would be more useful to start treatment according to the antibiotic susceptibility test results and to direct the treatment according to these results.

Keywords: Chronic suppurative otitis media, Staphylococcus aureus, Antibiotic susceptibility


Şeyda Şilan Okalin, Abdulbaki Aksakal. Isolation of Staphylococcus aureus strains from Patients with Chronic Suppurative Otitis Media and Investigation of Antibiotic Susceptibility. Med J Islamic World Acad Sci. 2020; 50(3): 148-155

Sorumlu Yazar: Abdulbaki Aksakal, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar