. 2023; 53(2): 75-83 | DOI: 10.54453/TMCD.2023.64872  

Karbapeneme Dirençli Klebsiella spp. ve Escherichia coli İzolatlarında Genişlemiş Spektrumlu β-laktamaz, Karbapenemaz ve AmpC β-laktamaz Varlığının Fenotipik Yöntemlerle Araştırılması

Filiz Orak1, Esra Kaya1, Murat Aral1, Adem Doğaner2
1Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Kahramanmaraş, Türkiye
2Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı, Kahramanmaraş, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Karbapenem direnci, yüksek mortalitesi ve sınırlı tedavi seçenekleri nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bu nedenle karbapenem direnç mekanizmasını kısa sürede saptayan güvenilir ve basit testlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, karbapenem dirençli Klebsiella spp. ve E. coli izolatlarında karbapenemaz, GSBL ve AmpC varlığını aynı plak üzerinde disk difüzyon, kombine disk ve disk antagonizma test yöntemleri ile belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Aralık 2017 ile Aralık 2018 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde rutin hasta kültür örneklerinden izole edilen karbapenem dirençli Klebsiella spp. ve Escherichia coli izolatları dahil edildi. European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing önerileri doğrultusunda GSBL, KPC-tip ve metalo-beta-laktamaz için doğrulama testi olarak kombine disk yöntemi ve OXA-48 tipi karbapenemaz için temosilin disk difüzyon testi uygulandı. Plazmit aracılı AmpC beta-laktamaz tanımlaması için disk difüzyon testi ve indüklenebilir (kromozomal) AmpC beta-laktamaz için disk antagonizma testi kullanıldı. Kontrol suşu olarak KPC-2 tipi karbapenemaz üreten BAA-1705 K. pneumoniae kullanıldı.
BULGULAR: Karbapenem direnci 56’sı (%74,6) Klebsiella pneumoniae, 17’si (%22.6) E.coli, biri (%1.3) Klebsiella ozaenae ve biri (%1.3) Klebsiella aerogenes olmak üzere toplam 75 izolatta tespit edildi. Metallo-beta-laktamaz tipi karbapenemaz ile ilişkili direnç 24 (%31.5) izolatta, GSBL 17 (%22.3) izolatta, AmpC 4 (%5.2) izolatta ve OXA-48 ile ilişkili direnç 31 (%40.7) izolatta belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Direnç mekanizmalarının hızlı tespiti uygun antimikrobiyal tedavi ve enfeksiyon kontrol önlemleri açısından önemlidir. Çalışmada uyguladığımız yöntem, kolay ve uygulanabilir bir algoritma oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, Klebsiella spp., beta-laktamaz


Investigation of Extended Spectrum β-lactamase, Carbapenemase and AmpC β-lactamase by Phenotypic Methods in Carbapenem-resistant Klebsiella spp. and Escherichia coli Isolates

Filiz Orak1, Esra Kaya1, Murat Aral1, Adem Doğaner2
1Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Department of Medical Microbiology, Kahramanmaraş, Türkiye
2Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Department of Biostatistics and Medical Informatics, Kahramanmaraş, Türkiye

INTRODUCTION: Carbapenem resistance has become an important public health problem due to its high mortality and limited treatment options. Therefore, there is a need for reliable and simple tests that detect the carbapenem resistance mechanism in a short time. The aim of this study was to determine the presence of carbapenemase, ESBL, and AmpC in carbapenem-resistant Klebsiella spp. and Escherichia coli isolates using disc diffusion, combined disc and disc antagonism test methods on the same plate.
METHODS: Carbapenem-resistant Klebsiella spp. and E.coli isolates routinely isolated from patient culture samples in a university hospital between December 2017 and December 2018, were included in the study. Combined disk method was used as confirmatory test for ESBL, KPC type and metallo-beta-lactamase, and temocillin disk diffusion test was used for OXA-48 type carbapenemase in line with the recommendations of the European Committee for Antimicrobial Susceptibility Testing. The disc diffusion test was used for plasmid-mediated AmpC beta-lactamase identification and the disc antagonism test for inducible (chromosomal) AmpC beta-lactamase. BAA-1705 K. pneumoniae producing KPC-2 type carbapenemase was used as the control strain.
RESULTS: Carbapenem resistance was detected in a total of 75 isolates, of which 74.6% (n=56) were Klebsiella pneumoniae, 22.6% (n=17) Escherichia coli, 1.3% (n=1) Klebsiella ozanea and 1.3% (n=1) were Klebsiella aerogenes. Metallo-beta-lactamase type carbapenemase-associated resistance was determined in 24(31,5%) isolates, ESBL in 17(22,3%), AmpC in 4 (5,2%) isolates, and OXA-48-related resistance in 31(40,7%) isolates.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Rapid detection of resistance mechanisms is important for appropriate antimicrobial therapy and infection control measures. The method we used in the study creates an easy and applicable algorithm.

Keywords: Escherichia coli, Klebsiella spp., beta-lactamase


Filiz Orak, Esra Kaya, Murat Aral, Adem Doğaner. Investigation of Extended Spectrum β-lactamase, Carbapenemase and AmpC β-lactamase by Phenotypic Methods in Carbapenem-resistant Klebsiella spp. and Escherichia coli Isolates. . 2023; 53(2): 75-83

Sorumlu Yazar: Filiz Orak, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar