. 2021; 51(2): 126-131 | DOI: 10.5222/TMCD.2021.62533  

Fetal Anomali ve Hidrops Fetalis Tanısı Almış Gebelerde Real Time PCR Yöntemi ile Human Parvovirüs B19 Pozitifliğinin Araştırılması

Meryem Colak1, Aylin Altay Kocak2, Deniz Karçaaltıncaba3, Işıl Fidan4, Gulendam Bozdayi4
1Karabük Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Karabük
2Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara
3Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Bilim Dalı, Ankara
4Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmada fetal anomali ve hidrops fetalis tanısı almış gebelerde Parvovirüs-B19 DNA pozitifliğini retrospektif olarak araştırarak; fetal enfeksiyon, virüs ve viral yük ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Temmuz 2014-Mart 2018 tarihleri arasında laboratuvarımıza gönderilen onbir hastaya ait; oniki klinik örnek dahil edildi. Parvovirüs B19 IgM/IgG antikorları ELISA yöntemi (NovaTec,Almanya) ile değerlendirildi ve Real-Time PCR yöntemi (LightMix®ParvovirusB19-QuantificationKit Roche, Almanya) ile Parvovirüs-B19 DNA varlığı kantitatif olarak araştırıldı.
BULGULAR: Klinik örneklerde %16,7 (2/12) Parvovirüs-B19 DNA pozitifliği tespit edildi. Fetal anomali saptanmış 22 haftalık gebeden eş zamanlı alınan amniyon sıvısı ve serum örneklerinden; amniyon sıvısında 106 kopya/ml, serum örneğinde 10³ kopya/ml Parvovirüs-B19 DNA saptandı, serolojik analizinde Parvovirüs-B19 IgM negatif olarak tespit edildi. Parvovirüs-B19 DNA negatif üç gebede IgG pozitifken IgM negatif bulundu; bir hastada IgG ve IgM negatif bulundu; bir hastada IgG negatifken IgM “grey zone” olarak değerlendirildi, bir hastaya ait serolojik analiz sonuçlarına ulaşılamadı. IgG negatifken IgM 2-4 hafta sonra testin tekrarlanması önerilerek, grey zone olarak değerlendirilen hastada 8. haftada düşük gerçekleşti. Parvovirüs-B19 DNA tespit edilen hastanın kromozom analizi sonucunun normal olarak değerlendirildiği ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya geldiği görüldü. Çalışmaya dahil edilen diğer gebelerden üçünün gebeliğinin fetal anomali nedeniyle sonlandırıldığı, iki hastanın hidrops fetalis, iki hastanın fetal distres, bir hastanın fetal hidrotoraks tanısı aldığı, iki hastada ise gebeliğin normal olarak sonlandığı görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Serolojik analiz sonuçları negatif olsa bile Real-Time-PCR yöntemi ile 10 kopya/ml’ye kadar Parvovirüs-B19 DNA’sı saptanabilmekte ve kantitatif sonuç verilebilmektedir. Gebelerde Parvovirüs-B19 DNA varlığının ve miktarının Real-Time PCR yöntemi ile saptanmasının, fetal Parvovirüs-B19 enfeksiyonunun erken tanısı ve takibi açısından önemli olacağı unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Human Parvovirüs B19, Gebe, Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (Real-Time PCR)


Investigation of Human Parvovirus B19 Positivity by Real-Time PCR Method in Pregnant Women with Fetal Anomaly and Hydrops Fetalis

Meryem Colak1, Aylin Altay Kocak2, Deniz Karçaaltıncaba3, Işıl Fidan4, Gulendam Bozdayi4
1Department Of Medical Microbiology, Karabuk University, Karabuk, Turkey
2Department Of Medical Microbiology, Baskent University, Ankara, Turkey
3Department Of Gynaecology, Gazi University, Ankara, Turkey
4Department Of Medical Microbiology, Gazi University, Ankara, Turkey.

INTRODUCTION: The aim of this study was to retrospectively investigate the presence of Parvovirüs B19-DNA in pregnant womwn diagnosed with fetal anomaly and hydrops fetalis and its association with fetal infection and viral load.
METHODS: Twelve samples of eleven patients sent to our laboratory, between July2014-March 2018 were included in the study. Parvovirüs B19-IgM and IgG antibodies and DNA were investigated by ELISA (NovaTec,Almanya) and Real-Time PCR (LightMix® ParvovirusB19 DetectionKit, Roche,Germany), respectively and results were evaluated quantitatively.
RESULTS: In total 16.7% (2/12) Parvovirus-B19 DNA positivity was detected. Parvovirus-B19 DNA was detected in amniotic fluid and serum samples, which were simultaneously taken from 22-week pregnant women with fetal anomalies with 106 copies/ml and with 10³ copies/ml, respectively. Parvovirus-B19 was detected as IgM negative in serological analysis. When IgG was negative, serological test for IgM was recommended to be repeated in 2-4 weeks, and a miscarriage occurred in the 8th week. Chromosome analysis of one of the patients, whom Parvovirus-B19 DNA was detected, was considered normal and a healthy baby was born. Pregnancy was terminated in three with fetal anomaly, two diagnosed with hydrops fetalis, two had fetal distress, one had fetal hidrothoracs and two patients’ pregnancy were terminated normally.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Even if the results of serological analysis were negative, Parvovirüs B19-DNA can be detected up to 10 copies/ml by Real-Time-PCR quantitatively. It should not be forgotten that detection of the presence and viral load of Parvovirüs B19-DNA by Real-Time PCR is quite important in terms of early diagnosis of fetal Parvovirüs B19 infection in pregnancies.

Keywords: Human Parvovirus B19, Pregnant, Real-time polimerase chain reaction (Real Time PCR)


Meryem Colak, Aylin Altay Kocak, Deniz Karçaaltıncaba, Işıl Fidan, Gulendam Bozdayi. Investigation of Human Parvovirus B19 Positivity by Real-Time PCR Method in Pregnant Women with Fetal Anomaly and Hydrops Fetalis. . 2021; 51(2): 126-131

Sorumlu Yazar: Gulendam Bozdayi, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar