Eur Arch Med Res. 2021; 51(2): 163-171 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.59023  

Gram negatif bakterilerin ve steril süpernatantlarının Candida albicans biyofilmi üzerine etkilerinin karşılaştırılması

MAYRAM HACIOGLU, OZLEM OYARDI
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Çeşitli bakteriler ve/veya mantarların bir arada bulunarak oluşturduğu polimikrobiyal biyofilmler, çoğu zaman bu türlerin tek başlarına oluşturdukları monomikrobiyal biyofilmlerden çok daha dirençlidirler. Bu çalışmada, Candida albicans biyofilmlerinin, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii veya Pseudomonas aeruginosa’nın veya bu bakterilerin süpernatantlarının varlığında nasıl etkilendiğinin araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: C. albicans SC 5314, E. coli ATCC 25922, K. pneumoniae ATCC 700603, A. baumannii ATCC 19606 ve P. aeruginosa PA01 kontrol kökenleri kullanılarak C. albicans + Gram negatif polimikrobiyal biyofilmleri steril mikroplaklarda oluşturulmuştur. Hem Gram negatif bakterilerin varlığında hem de steril süpernatantlarının varlığında biyofilm içerisinde değişen C. albicans sayısı tespit edilmiştir.
BULGULAR: Sonuçlarımıza göre çalışılan Gram negatif bakterilerin tümü biyofilm içerisindeki C. albicans hücrelerine antagonist etki göstermiş ve kontrole göre yaklaşık üç log’luk azalma görülmüştür. Steril süpernatantların da C. albicans biyofilmi üzerine inhibitör etki gösterdikleri ve maya sayısını en az bir log azalttığı tespit edilmiştir. MTT testi ve floresan mikroskobu ile elde edilen görüntüler de bu sonuçları doğrulamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Pek çok enfeksiyonda ortaya çıkabilen C. albicans-Gram negatif polimikrobiyal biyofilmlerde bakteriler hem hücreleri ile hem de steril hücresiz süpernatantları ile C. albicans biyofilm hücrelerini antagonist olarak etkilemiştir.

Anahtar Kelimeler: polimikrobiyal biyofilm, süpernatant, Candida albicans


Comparison of the effects of Gram negative bacteria and their sterile supernatants on Candida albicans biofilm

MAYRAM HACIOGLU, OZLEM OYARDI
Department Of Pharmaceutical Microbiology, Faculty Of Pharmacy, Istanbul University, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Polymicrobial biofilms consisting of a combination of various bacteria and fungi are more resistant than monomicrobial biofilms formed only by these species alone. In this study, it was aimed to investigate how Candida albicans biofilms are affected in the presence of Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii or Pseudomonas aeruginosa or in the presence of supernatants of these bacteria.
METHODS: C. albicans + Gram negative polymicrobial biofilms were formed on sterile microplates by using control strains C. albicans SC 5314, E. coli ATCC 25922, K. pneumoniae ATCC 700603, A. baumannii ATCC 19606 and P. aeruginosa PA01. The number of C. albicans in biofilms was determined in the presence of both Gram negative bacteria and sterile supernatants.
RESULTS: According to our results, all Gram negative bacteria displayed an antagonist effect on C. albicans in the biofilm and a three log decrease was observed compared with the control. Sterile supernatants have also been shown to have an inhibitory effect on the C. albicans biofilms and reduce the yeasts count by at least one log. MTT assay and fluorescence microscopy images also confirmed these results.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In C. albicans-Gram negative polymicrobial biofilms that can occur in many infections, bacteria have affected C. albicans biofilm cells as antagonist, both with their cells and with their sterile cell-free supernatants.

Keywords: polymicrobial biofilm, supernatant, Candida albicans


MAYRAM HACIOGLU, OZLEM OYARDI. Comparison of the effects of Gram negative bacteria and their sterile supernatants on Candida albicans biofilm. Eur Arch Med Res. 2021; 51(2): 163-171

Sorumlu Yazar: MAYRAM HACIOGLU, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar