. 2019; 49(3): 125-131 | DOI: 10.5222/TMCD.2019.125  

Nötropenik hastaların solunum yolu örneklerinde viral etkenlerin araştırılması

Harun Ağca1, Halis Akalın2, Rıdvan Ali3, Ezgi Demirdoğen Çetin4, Burcu Dalyan Cilo1, Esra Kazak2, Fahir Özkalemkaş3, Beyza Ener1
1Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji ABD, Bursa
2Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ABD, Bursa
3Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Hematoloji BD, Bursa
4Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz ABD, Bursa

GİRİŞ ve AMAÇ: Toplum kaynaklı viral solunum yolu enfeksiyonları sık görülmekte ve önemli oranda morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır. Ancak hastanede yatan ve immün sistemi baskılanmış hastalarda bu etkenlerin dağılımı iyi bilinmemektedir. Bu çalışmada da hematolojik malignitesi olan nötropenik hastalardan eş zamanlı alınan nazofarinks sürüntüleriyle (NS) bronkoalveolar lavaj (BAL) örneklerinde viral etkenlerin araştırılması ve iki örneğin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemiz hematoloji kliniğinde 01.12.2013 ile 31.12.2015 tarihleri arasında yatarak tedavi gören, nötrofil sayısı<500/mL ve ateşi>38°C’ın olan ve bronkoskopi yapılmış 50 maligniteli hasta çalışmaya dahil edildi. NS örneği BAL örneği ile aynı gün alındı. Bu örneklerdeki virüsler, 21 solunum etkenini mültipleks gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile belirleyebilen ticari bir kitle arandı.
BULGULAR: Solunum yolları enfeksiyonu şüphesi ile bronkoskopi yapılan 50 hastanın 31’inde (%62) BAL ve/veya eş zamanlı alınan NS örneklerinde en az bir virüs saptandı. Yalnız BAL örnekleri dikkate alındığında hastaların %38’inde, yalnız NS örnekler dikkate alındığında ise hastaların %40’ında viral etken bulundu. Her iki örnekte de coronavirus (NL63, 229E, 0C43, HKU1) ile parainfluenza virüs (1,2,3,4) tiplerinin; BAL örneklerinde ise influenza virüs (A,B, A/H1N1) tiplerinin belirgin olarak fazla olduğu belirlendi. BAL örneklerinde tespit esilen 25 viral etkenden sadece altı tanesine (%24) NS örneklerinde rastlanıldı. Örneklerde viral etkenlere kış aylarında daha fazla olmakla beraber tüm yıl boyunca rastlanıldı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: NS örneklerinde saptanan viral etkenlerin BAL örneklerinde saptananlarla çok uyumlu olmadığı görülmüş ve bu hasta grubunda NS sonuçlarına temkinli yaklaşılması düşünülmüştür. BAL örneklerinde duyarlılığı yüksek yeni tanı yöntemleri ile viral etken aranması ve bulguların klinik verilerle ve diğer patojenlerle değerlendirilmesiyle daha iyi yorum yapılabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Virüs, solunum yolu enfeksiyonu, PCR


Determination of of viral agents in the respiratory samples of neutropenic patients

Harun Ağca1, Halis Akalın2, Rıdvan Ali3, Ezgi Demirdoğen Çetin4, Burcu Dalyan Cilo1, Esra Kazak2, Fahir Özkalemkaş3, Beyza Ener1
1Department of Medical Microbiology, Faculty of Medicine, Bursa Uludag University, Bursa,
2Department of Infectious Diseases, Faculty of Medicine, Bursa Uludag University, Bursa,
3Department of Internal Medicine, Hematology Unit, Faculty of Medicine, Bursa Uludag University, Bursa,
4Department of Chest Diseases and Tuberculosis, Faculty of Medicine, Bursa Uludag University, Bursa,

INTRODUCTION: Respiratory viral infections are frequently seen and lead to particular amount of morbidity coronaand mortality. Unfortunately the distribution of these agents are not well known in immunosupressed and inpatients. We aimed to detect viral agents in the nasopharyngeal(NS) and bronchoalveolar (BAL) samples which were concurrently obtained from neutropenic hematologic malignant patients.
METHODS: Hematologic malignant 50 patients with neutrophil counts lower than 500/mL and fever (>38 °C) who were hospitalized between 12.01.2013 and 12.31.2015 in the hematology department that were respected to bronchoscopy were enrolled in the study. NS and BAL samples were acquired in the same day. Viruses in these samples were researched by a commercial multiplex Real- Time PCR kit including 21 agents.
RESULTS: Virus was detected in 31 (62%) of 50 patients either from BAL and/or NS samples which were acquired concurrently. Viruses were detected in 19 (38%) of BAL samples taken from the patients and 20 (40%) of the nasopharyngeal swab samples. Most frequent viruses were coronaviruses and parainfluenza viruses in all samples; in BAL samples influenza viruses (A, B, A/H1N1) were found predominant. Six of the 25 agents detected in BAL samples were detected in NS samples.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was found that viruses detected in BAL samples were not in accordance with viruses detected in NS samples, and it was considered that NS results should be evaluated carrefully. It was considered that viral analyses in BAL samples should be done by high sensitive new diagnostic methods and consideration with clinical findings and other pathogens will bring a better decision.

Keywords: Virus, respiratory infection, PCR


Harun Ağca, Halis Akalın, Rıdvan Ali, Ezgi Demirdoğen Çetin, Burcu Dalyan Cilo, Esra Kazak, Fahir Özkalemkaş, Beyza Ener. Determination of of viral agents in the respiratory samples of neutropenic patients. . 2019; 49(3): 125-131

Sorumlu Yazar: Harun Ağca, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar