Int J Med Biochem . 2019; 49(3): 118-124 | DOI: 10.5222/TMCD.2019.118  

Mikobakteri infeksiyonu şüpheli hastaların solunum yolu örneklerinin direkt mikroskobik incelenmesinde manuel (TB Fluorescent stain kit) ve otomatize ( RAL stainer ) floresan boyama yöntemlerinin karşılaştırılması

Cengiz Çavusoglu1, Ayşe Arslan2
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir
2Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Temel İmmünoloji Bilim Dalı, Antalya

GİRİŞ ve AMAÇ: Tüberküloz yüksek morbidite ve mortaliteye neden olması sebebiyle hızlı tanı ve tedavi gerektiren bir hastalıktır. Mycobacterium tuberculosis tanısında mikroskobik inceleme önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada otomatize bir mikobakteri boyama sisteminin iki farklı protokolünün manuel floresan boyama yöntemi ile performans ve boyamanın kalitesi yönünden karşılaştırılması ve otomatize boyama sistemin çapraz kontaminasyon olmadan kullanılabileceğinin gösterilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yapılan çalışmada bir üniversite hastanesi laboratuvarına rutin inceleme için gönderilen asidorezistan boyama (ARB) pozitif 100 solunum örneği değerlendirildi. Klinik örnekler dekontamine edildikten sonra her klinik örnekten toplam üç adet yayma hazırlandı. Yaymalardan birincisi manuel floresan boyama ile ikincisi otomatize boyama sistemin konvansiyonel protokolüne göre ve üçüncüsü de kısa protokole göre boyandı. Yaymalar floresan mikroskopta artefaktın varlığı, renklerin parlaklığı ve değerlendirmenin kolaylığı açısından değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışmada değerlendirilen tüm pozitif kontroller pozitif, tüm negatif kontroller ise negatif olarak saptandı ve otomatize boyama sisteminde hiçbir örnekte çapraz kontaminasyon saptanmadı. Manuel floresan boyama sistemi ile elde edilen sonuçlar ile otomatize boyama sisteminin konvansiyonel ve kısa protokolleri ile yapılan boyama sonuçları arasında sırasıyla yayma değerlendirmesinde %84 ve %82, artefakt varlığında % 92 ve % 85, renklerin parlaklığında %86 ve %89, değerlendirmenin kolaylığında ise %91 ve %89 uyum saptandı. Otomatize sistemin konvansiyonel ve kısa protokolleri ile manuel sistem arasındaki Cohen'in kappa katsayısı sırasıyla 0.79 ve 0.76 idi ve uyum mükemmel olarak değerlendirildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Otomatize boyama sisteminin kapalı bir sistem olduğu için laboratuvardaki kimyasal kontaminasyonu azaltacağı ve günlük uygulamalarda orta veya yüksek sayıda boyama yapılan özelleşmiş laboratuvarlarda iş yükünü azaltmak ve boyama standardizasyonunu arttırmak için kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: floresan boyama, mikroskopi, tüberküloz


Comparison of manual (TB Fluorescent stain kit) and automated (RAL stainer) fluorescent staining methods for direct microscopic examination of respiratory tract samples of patients with suspected mycobacteria infection

Cengiz Çavusoglu1, Ayşe Arslan2
1Department Of Medical Microbiology,Ege University Medical Faculty, Izmir, Turkey
2Akdeniz University Medical Faculty, Department of Medical Microbiology, Division of Immunology, Antalya, Turkey

INTRODUCTION: Tuberculosis has high morbidity and mortality, requires rapid diagnosis and treatment. Microscopic examination is important for diagnosis Mycobacterium tuberculosis. The aim of this study is to compare two different protocols of an automated mycobacteria staining system with the manual staining method in terms of performance and quality,and to show that automated system can be used without cross-contamination.
METHODS: In this study, asidoresistance staining positive 100 pulmonary specimens which were sent to a university hospital laboratory were investigated. Three smears were prepared after decontamination. The smears were stained according to manual fluorescence staining protocol, conventional automated staining protocol and short protocol respectively. Smears were examined in terms of the presence of artifacts, the color brightness and the easiness to read.
RESULTS: Positive controls were positive, negative controls were negative for each run, there was no cross-contamination in the automated stainting system. The agreement between with the manual staining protocol and the automated staining system (conventional and short protocol) was 84% and 82% for smear grade, 92% and 85% for presence of artefact, 86% and 89% for brightness of the color, 91%, 89% for the easiness to analyze, respectively. The Kappa coefficient was 0.79 and 0.76 which is considered as excellent agreement between the automated conventional and short protocols with the manual protocols, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The automated staining system can be used in order to dectase the chemical contamination, to reduce workload in specialized laboratories which performans medium to high numbers of staining in their daily practice and to maintain staining standardization.

Keywords: fluorescent dyes, microscopy, tuberculosis


Cengiz Çavusoglu, Ayşe Arslan. Comparison of manual (TB Fluorescent stain kit) and automated (RAL stainer) fluorescent staining methods for direct microscopic examination of respiratory tract samples of patients with suspected mycobacteria infection. Int J Med Biochem . 2019; 49(3): 118-124

Sorumlu Yazar: Ayşe Arslan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar