. 2023; 53(4): 265-271 | DOI: 10.54453/TMCD.2023.40412  

Yoğun Bakım Ünitelerinden Beş Yıllık Bir Analiz: Kan Kültürlerinden Soyutlanan Escherichia coli Antibiyotik Direnci Ne Durumda?

İsmail Selçuk Aygar, Zehra Leyla Yapalak, Ayşe Korkmaz Akyüz, Kübra Atılan, Kemal Tekin
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakım üniteleri (YBÜ) özellikli cihazlar ve tıbbi desteklerle kritik hastaların takip edildiği merkezlerdir. Yoğun bakım ünitelerinde takip edilen hastalarda gelişen hastane enfeksiyonları morbidite ve mortalite oranların arttırmasının yanında ciddi mali kayıplara neden olması nedeniyle de küresel bir sorun olarak görülmektedir. YBÜ’de en sık izole edilen patojenlerin arasında Escherichia coli gibi Enterobacteriaceae türlerinin olduğu bilinmektedir. Bu bakteriler arasında da E. coli’nin oransal baskınlığı dikkat çekicidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2018 - Aralık 2022 yılları arasında tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarımıza yoğun bakım kliniklerinden gelen 219 hastaya ait kan kültürlerinden izole edilen E. coli izolatları dahil edildi ve bu izolatlara ait veriler retrospektif olarak değerlendirildi.
BULGULAR: YBÜ’lerinde 2018-2022 yılları arasında yatan ve kan kültürlerinde üreme tespit edilen 1976 hastanın 219 tanesinde E. coli üremesi tespit edildi. E. coli izole edilen hastaların ise %48’i kadın, % 52’si erkek ve yaş ortalamaları ise 70.42 (19-98) olarak hesaplandı. E. coli izolatlarının antibiyotik direnç oranları incelendiğinde tüm yıllar içerisinde en yüksek oran ampisilinde tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bazı yıllarda direncin artış eğiliminde olduğu, sonraki yıllarda ise önce azalışa geçip sonra tekrardan yükselişe geçtiği izlenmiştir. Bu durum, bakteriyemilerin hastane kaynaklı dirençli suşların neden olduğu salgınlardan kaynaklandığını; enfeksiyon kontrolü ve etkin temizlik gibi gerekli önlemleri alarak bu salgınlarla mücadele edersek direncin yayılımını kontrol altına alabileceğimizi; ayrıca her hastanenin akılcı antibiyotik kullanım politikalarını belirlemek için kendi verilerini oluşturması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, klinisyenler ile tıbbi mikrobiyologların işbirliği içinde çalışması da büyük önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Antibiyotik direnci, Escherichia coli, Kan Kültürü


A Five-Year Analysis from Intensive Care Units: What is the Current Situation of Antibiotic Resistance of Escherichia coli Isolated from Blood Cultures?

İsmail Selçuk Aygar, Zehra Leyla Yapalak, Ayşe Korkmaz Akyüz, Kübra Atılan, Kemal Tekin
University of Health Sciences Gülhane Training and Research Hospital Medical Microbiology Laboratory, Ankara, Türkiye

INTRODUCTION: Intensive care units (ICUs) are centers where critically patients are followed up with specialized devices and medical supports. Nosocomial infections in patients followed up in intensive care units are seen as a global problem due to the increase in morbidity and mortality rates, as well as causing serious financial losses. It is known that Enterobacteriaceae species, such as Escherichia coli, are among the most frequently isolated pathogens in ICUs. Among these bacteria, the proportional dominance of E.coli is remarkable.
METHODS: A retrospective analysis was done using the E.coli isolates obtained from the blood cultures of 219 patients referred from the intensive care units to laboratory between January 2018 and December 2022.
RESULTS: E. coli growth was detected in 219 of 1976 patients hospitalized in ICUs between 2018-2022. E. coli isolated patients were 48% female and 52% male, and the mean age was 70.42(19-98). Among the antibiotic resistance rates of E.coli isolates, the highest rate was found in ampicillin for all years.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was observed that antibiotic resistance tended to increase in some years, followed by declines and elevations. This indicates that bacteremia is caused by the outbreaks due to hospital-acquired resistant strains. It is obvious that if we could fight against these epidemics by taking necessary precautions, such as infection control and effective cleaning, we could indeed control the spread of the resistance. Each hospital should develop its own data to determine rational antibiotic use policies, and clinicians should cooperate with medical microbiologists in these circumstances.

Keywords: Antibiotic resistance, Escherichia coli, Blood Culture


İsmail Selçuk Aygar, Zehra Leyla Yapalak, Ayşe Korkmaz Akyüz, Kübra Atılan, Kemal Tekin. A Five-Year Analysis from Intensive Care Units: What is the Current Situation of Antibiotic Resistance of Escherichia coli Isolated from Blood Cultures?. . 2023; 53(4): 265-271

Sorumlu Yazar: İsmail Selçuk Aygar, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar