Eur Arch Med Res. 2022; 52(2): 89-94 | DOI: 10.54453/TMCD.2022.36024  

Candida Vajinitinin Tedavisinde Otesekonazol (VT-1161): Güncel Durum

Ayşe Sultan Karakoyun1, Mete Sucu2, Macit İlkit1
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Mikoloji Bilim Dalı, Adana, Türkiye
2Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Adana, Türkiye

Mantar enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılmakta olan antifungallerin ilaç-ilaç etkileşimlerinin ve yan etki (hepatotoksisite ve kardiyotoksisite gibi) risklerinin fazla olması nedeniyle yeni antifungal ilaç arayışı süregelmektedir. Azol grubu antifungaller invazif ve mukoza enfeksiyonlarının tedavisinde en sık tercih edilen ilaç sınıflarındandır. Bu grup ilaçlar mantar hücre zarının yapısında yer alan ergosterol sentezinden sorumlu lanosterol 14 α-demetilaz enzimini hedef alır. Ancak, insan sitokromları ile de etkileşime girdiklerinden kullanımları sınırlıdır. Otesekonazol (VT-1161), tetrazol sınıfı yeni kuşak bir antifungal ilaçtır. Mantara ilişkin sitokrom P450 51 (CYP51)’e seçici olarak bağlanarak etki etmesi sonucunda daha az ilaç-ilaç etkileşimine ve daha az yan etkiye neden olur. VT-1161’in flukonazole dirençli Candida albicans ve Candida krusei, ekinokandinlere dirençli Candida glabrata, dermatofit, Cryptococcus, Rhizopus ve Coccidioides türlerine etkili olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Candida vajiniti (CV) tüm dünyada prevalansı giderek artan önemli bir sorundur. VT-1161 yüksek oral biyoyararlanım, uzun plazma yarı ömrü (> 48 saat) ve vajina mukozasına geçişinin iyi olması ile özellenir. Bu derlemede, otesekonazolün etki alanı ile in vivo ve in vitro veriler güncel bilgiler eşliğinde sunulmuştur. Akut ve rekürren CV’nin sınırlı tedavi seçenekleri göz önüne alındığında, VT-1161 güvenli ve etkili bir seçenek olarak görünmektedir.

Anahtar Kelimeler: Antifungal direnç, tetrazol, vulvovajina kandidozu


Oteseconazole in the Treatment of Candida Vaginitis: Current Status

Ayşe Sultan Karakoyun1, Mete Sucu2, Macit İlkit1
1Division of Mycology, Department of Microbiology, Faculty of Medicine, University of Çukurova, Adana, Turkey
2Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, University of Çukurova, Adana, Turkey

Antifungal drugs used for the treatment of fungal infections have a high risk of drug-drug interactions and side effects (such as hepatotoxicity and cardiotoxicity). Therefore, the search for novel antifungal drugs continues. Azole antifungals are among the most preferred drug classes in the treatment of invasive and mucosal fungal infections. This group of drugs targets lanosterol 14α-demethylase, which is responsible for the synthesis of ergosterol in the structure of the fungal cell membrane. However, their use is limited, as they also interact with human cytochrome enzymes. Oteseconazole (VT-1161) is a new-generation antifungal drug class of tetrazole. It causes fewer drug-drug interactions and side effects, as it acts by selectively binding to the fungal cytochrome P450 51 (CYP51). Studies have also shown that VT-1161 is effective against fluconazole-resistant Candida albicans and Candida krusei, echinocandin-resistant Candida glabrata, dermatophytes, Cryptococcus, Rhizopus, and Coccidioides species. Candida vaginitis (CV) is an important problem with an increasing prevalence globally. VT-1161 is characterized by high oral bioavailability, a long plasma half-life (> 48 hours), and effective penetration into the vaginal mucosa. This review presents up-to-date information on the spectrum activity of oteseconazole and in vivo and in vitro data. Considering the limited treatment options for acute and recurrent CV, VT-1161 seems to be a safe and effective option.

Keywords: Antifungal resistance, tetrazole, vulvovaginal candidosis


Ayşe Sultan Karakoyun, Mete Sucu, Macit İlkit. Oteseconazole in the Treatment of Candida Vaginitis: Current Status. Eur Arch Med Res. 2022; 52(2): 89-94

Sorumlu Yazar: Macit İlkit, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar