. 2016; 46(3): 105-111 | DOI: 10.5222/TMCD.2016.105  

Farklı Çevre Koşullarında Klinik Salmonella İzolatlarının Biyofilm Oluşturma Kapasitesinin Araştırılması

Zaliha Baltacıoğlu1, Fethiye Ferda Yılmaz1, Mine Hoşgör Limoncu1, Şöhret Aydemir2, Alper Tünger2
1Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir
2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, Salmonella spp. izolatlarının antibiyotik duyarlılıklarının, biyofilm oluşturma kapasitelerinin araştırılması ve ayrıca biyofilm oluşumuna çeşitli ortam koşullarının ve siprofloksasin (CIP) varlığının etkilerinin incelenmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Bakteriyoloji Laboratuvarı’nda 2012 yılında izole edilen 44 Salmonella spp. izolatı çalışmaya alındı. İzolatların CIP duyarlılıkları CLSI kriterlerine göre mikrodilüsyon yöntemi ile ve biyofilm oluşturma kapasiteleri kristal
viyole kullanılarak spektrofotometrik mikroplak yöntemi ile araştırıldı. Daha sonra, farklı sıcaklık, NaCl konsantrasyonu, pH değeri uygulanan koşullar altında ve farklı konsantrasyonlarda CIP (1/2MİK, MİK, 2MİK) varlığında biyofilm oluşturma kapasiteleri araştırıldı. Orta ve güçlü düzeyde biyofilm oluşturabilen Salmonella izolatları için her bir parametrenin biyofilm oluşumuna etkisi diğer iki parametre sabit tutularak (sıcaklık: 4°C, 20 °C, 37°C, pH: 4, 6, 7.3, NaCl: %0.5, %4, %6) test edildi.
BULGULAR: Standart koşullarda (37°C, pH: 7.3, NaCl: %0.5), orta düzeyde biyofilm (%59) ve güçlü biyofilm (%5) oluşturan 28 izolatın pH: 6’da pH: 4’e, %6 NaCl’de %4 NaCl’ye ve 20°C de 4°C’ye göre daha iyi biyofim oluşturduğu gözlendi. Bir Salmonella izolatında CIP direnci saptanırken, bir izolat da orta duyarlı olarak bulundu. CIP, orta düzeyde biyofilm oluşturan bir izolatta hem biyofilm üretimini azalttı hem de önceden oluşmuş biyofilm tabakası üzerinde inhibe edici etki gösterdi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma, incelenen Salmonella izolatlarının belirli çevre koşullarında daha fazla biyofilm oluşturarak yaşam şanslarını arttırabildiklerini ve CIP’nin biyofilm üretimi üzerine etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Anahtar Kelimeler: Biyofilm, Salmonella, siprofloksasin


Investigation of Biofilm Forming Capacity of Clinical Salmonella Isolatesunder Different Environmental Conditions

Zaliha Baltacıoğlu1, Fethiye Ferda Yılmaz1, Mine Hoşgör Limoncu1, Şöhret Aydemir2, Alper Tünger2
1Ege University Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutical Microbiology, İzmir
2Ege University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Izmir

INTRODUCTION: This study aimed to investigate the antibiotic susceptibility and biofilm forming capacity of isolates of Salmonella spp., and the effect of different environmental conditions and the presence of ciprofloxacin (CIP) on biofilm forming ability.
METHODS: Forty-four Salmonella spp. strains isolated in 2012 in Ege University, Faculty of Medicine, Bacteriology Laboratory of Department of Medical Microbiology, were included in this research. CIP susceptibilities were determined by microdilution method according to the CLSI recommendations and biofilm forming capacities were examined using crystal violet by spectrophotometric microplate method. Afterwards, the effects of different ambient temperatures, NaCl concentrations, pH values and presence of CIP (1/2MIC, MIC, 2MIC) on their biofilm forming capacities were assessed. The impact of each parameter on biofilm formation in Salmonella strains with moderate and strong biofilm forming capacities at standard conditions (pH 7.3- NaCl 0.5%- 37°C) were tested singly while the other two parameters were kept at fixed levels (temperature: 4°C, 20°C, 37°C; pH: 4, 6, 7.3; NaCl: 0.5%, 4%, 6%).
RESULTS: Under standart conditions, a total of 28 isolates of Salmonella spp. with moderate (59%) and strong biofilm (5%) forming capacities showed higher biofilm forming ability at pH 6, NaCl concentration of 6%, and ambient temperature of 20°C when compared with pH 4, NaCl concentration of 4%, and ambient temperature of 4°C. CIP resistance was found in one Salmonella spp. isolate, and one isolate demonstrated intermediate resistance to CIP. CIP inhibited both biofilm formation and showed inhibitory effect on pre-formed biofilm
layer in a modarate biofilm producer.
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study revealed that Salmonella isolates increased their changes of staying alive in certain conditions by increasing their biofilm forming ability and CIP was found to be effective on biofilm formation.

Keywords: Biofilm, Salmonella, ciprofloxacin


Zaliha Baltacıoğlu, Fethiye Ferda Yılmaz, Mine Hoşgör Limoncu, Şöhret Aydemir, Alper Tünger. Investigation of Biofilm Forming Capacity of Clinical Salmonella Isolatesunder Different Environmental Conditions. . 2016; 46(3): 105-111

Sorumlu Yazar: Mine Hoşgör Limoncu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar