. 2021; 51(2): 109-118 | DOI: 10.5222/TMCD.2020.30075  

Agarda dilüsyon ve deneme aşamasındaki EUCAST disk difüzyon yöntemi ile saptanan Bacteroides fragilis grubu izolatlarına ait antimikrobiyal duyarlılık sonuçlarının karşılaştırılması

Semra Eminoğlu1, Bermal Tekeş1, Elvan Sayın2, Nurver Ulger Toprak1
1Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul
2Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarı, İstanbul,

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, yakın zamanda European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) tarafından anaeroplar için geliştirilen disk diffüzyon testi ve Clinical Laboratory Standart Institude (CLSI) tarafından anaerop bakteriler için önerilen standart, agarda dilüsyon yöntemleriyle enfeksiyon etkeni Bacteroides fragilis grubu (BFG) bakterilerin antimikrobiyallere duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmış, iki testin sonuçları arasında uyumluluk araştırılmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarında, Ocak 2017 ile Aralık 2018 tarihleri arasında çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve MALDI-TOF MS ile tanımlanan 56 BFG izolatlarının ampisilin, ampisilin/sulbaktam, sefoksitin, imipenem, klindamisin, tigesiklin, moksifloksasin ve metronidazole duyarlılıkları koyun kanıyla zenginleştirilmiş Brucella agar kullanılarak agarda dilüsyon yöntemiyle, at kanı ile zenginleştirilmiş Fastidius Anaerobic Agar (FAA) besiyeri kullanılarak disk difüzyon yöntemiyle belirlenmiştir.

BULGULAR: Batın içi apsesi (n=24), kan (n=10) ve doku biyopsi örneği (n=11) gibi çeşitli klinik materyallerden izole edilen, çoğunluğu Bacteroides fragilis (n=34, %61) ve Bacteroides thetaiotaomicron (n=11, %20) izolatlarından oluşan altı BFG türü tanımlanmıştır. Agarda dilüsyon yöntem sonuçlarına göre izolatlar üzerine en etkili antimikrobiyaller %98.2 duyarlılık oranlarıyla imipenem ve metronidazol olmuş, bunu sırasıyla %89.3 ve %66.1 oranlarıyla tigesiklin ve ampisilin/sulbaktam izlemiştir. Moksifloksasine duyarlı olanların oranı %57.1, klindamisine ise %46.4 bulunmuştur. İki yöntemin, izolatların antimikrobiyallere duyarlılık durumlarını belirleme performansları metronidazol için %100, imipenem ve tigesiklin için %89.8 uyumlu bulunmuştur. Diğer antibiyotikler için kabul edilebilir uyum saptanmamıştır.

TARTIŞMA ve SONUÇ: BFG bakterilerinin metronidazol, imipenem ve tigesikline duyarlılıklarını belirlemede disk diffüzyon yönteminin; klinik mikrobiyoloji laboratuvarlarında kolaylıkla uygulanabilir, hızlı ve güvenilir bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bir standardın oluşturulması adına, özellikle diğer antimikrobiyaller için daha fazla izolatın ele alındığı, deney koşullarının optimize edildiği çalışmaların gerektiğini düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Bacteroides fragilis grubu bakteriler, agarda dilüsyon, disk difüzyon


Comparing the antimicrobial susceptibility results of Bacteroides fragilis group isolates determined by agar dilution and the tentative EUCAST disk diffusion method

Semra Eminoğlu1, Bermal Tekeş1, Elvan Sayın2, Nurver Ulger Toprak1
1Marmara University, School of Medicine, Department of Microbiology, Istanbul
2Marmara University Pendik Training and Research Hospital, Microbiology Laboratory, Istanbul,

INTRODUCTION: We aimed to determine the antimicrobial susceptibility of Bacteroides fragilis group (BFG) bacteria by recently developed European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing (EUCAST) disc diffusion method and agar dilution method recommended by Clinical Laboratory Standart Institude (CLSI) for anaerobes and to investigate the agreement of the results of two tests.

METHODS: In total 56 BFG strains, isolated from clinical samples and identified by MALDI-TOF MS between January 2017 and December 2018, were tested. Ampicillin, ampicillin/sulbactam, cefoxitin, imipenem, clindamycin, tigecycline, moxifloxacin and metronidazole MICs were determined by agar dilution method using sheep blood supplemented Brucella agar and disk diffusion test using host blood supplemented Fastidius Anaerobic Agar (FAA).


RESULTS: Six different BFG species were identified. Bacteroides fragilis (n = 34, 61%) and Bacteroides thetaiotaomicron (n = 11, 20%) were the most prevalent species, isolated from various clinical semples such as intraabdominal abscess (n = 24), blood (n = 10) and tissue biopsy material (n = 11). Imipenem and metronidazole were most effective antimicrobials with 98.2% susceptibility rates, followed by tigecycline, ampicillin/sulbactam, moxifloxacin and clindamycin with 89.3%, 66.1%, 57.1% and 46.4%, respectively. Most concordant results were obtained with metronidazole (100%), imipenem (89.8%) and tigecycline (89.8%). Acceptable compliance was not found for other antimicrobials.


DISCUSSION AND CONCLUSION: Disc diffusion method is fast, easy-to-apply in clinical microbiology laboratories and reliable method to determine the susceptibility of BFG bacteria to metronidazole, imipenem and tigecycline. However, to evolve a standard method, especially for the other antimicrobials, the experimental conditions should be optimized with the studies in which more isolates are included.

Keywords: Bacteroides fragilis group bacteria, agar dilution method, disc diffusion method


Semra Eminoğlu, Bermal Tekeş, Elvan Sayın, Nurver Ulger Toprak. Comparing the antimicrobial susceptibility results of Bacteroides fragilis group isolates determined by agar dilution and the tentative EUCAST disk diffusion method. . 2021; 51(2): 109-118

Sorumlu Yazar: Nurver Ulger Toprak, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar