Eur Arch Med Res. 2023; 53(4): 287-290 | DOI: 10.54453/TMCD.2023.04274  

Yetişkin Bir Hastada Streptococcus agalactiae Nedenli Yumuşak Doku Enfeksiyonu ve Sonrasında Gelişen Bakteriyemi Olgusu

Merve Cihan1, Emel Duyar2
1Ordu Devlet Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Ordu, Türkiye
2Ordu Devlet Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, Ordu, Türkiye

Grup B streptokok olan Streptococcus agalactiae, genellikle ürogenital ve gastrointestinal kanallarda kolonize olur. Yenidoğan menenjitinin başlıca etken ajanlarından biridir. Bununla birlikte, yetişkinler arasında S. agalactiae kaynaklı invaziv enfeksiyonlar giderek artan sıklıkta görülmekte ve pediatrik popülasyona kıyasla daha yüksek mortalite ile seyretmektedir. Streptococcus agalactiae enfeksiyonları, hamilelik sırasındaki yetişkinlerde, yeni doğum yapmış kadınlarda ve devam eden sağlık sorunları olan bağışıklık sistemi baskılanmış yetişkinlerde daha sık görülür. Çalışmamızda diabetes mellitus ve kronik böbrek yetmezliği tanısı olan yetişkin bir hastada, S. agalactiae’nın etken olduğu travma kaynaklı yumuşak doku enfeksiyonu sonrası gelişen bir bakteriyemi olgusu sunuldu. Çalışmamızın amacı kronik hastalığı olan immünsüprese yetişkin hastalarda sıklığı artan S. agalactiae’nın etken olduğu invaziv enfeksiyonlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmaktır.

Anahtar Kelimeler: Streptococcus agalactiae, invaziv streptokokal enfeksiyonlar, bakteriyemi, yumuşak doku enfeksiyonu


A Case of Soft Tissue Infection Caused by Streptococcus agalactiae and Subsequent Bacteremia in an Adult Patient

Merve Cihan1, Emel Duyar2
1Ordu State Hospital, Medical Microbiology, Ordu, Türkiye
2Ordu State Hospital, Infectious Diseases And Clinical Microbiology, Ordu, Türkiye

Streptococcus agalactiae, a group B streptococcus, frequently colonizes the urogenital and gastrointestinal tract and is known to be one of the main etiologic agents of neonatal meningitis. Invasive infections caused by S. agalactiae are increase among adults with a higher mortality rate compared to the pediatric population. Streptococcus agalactiae infections are more common in adults during pregnancy, in women who have just given birth, and in immunocompromised adults with ongoing health problems. We report a case of bacteremia following trauma-induced soft tissue infection caused by S. agalactiae in an adult patient with diabetes mellitus and chronic renal failure. The aim of our study is to draw attention about invasive infections caused by S. agalactiae, which are increasing in frequency in immunosuppressed adult patients.

Keywords: Streptococcus agalactiae, invasive streptococcal infections, bacteremia, soft tissue infection


Merve Cihan, Emel Duyar. A Case of Soft Tissue Infection Caused by Streptococcus agalactiae and Subsequent Bacteremia in an Adult Patient. Eur Arch Med Res. 2023; 53(4): 287-290

Sorumlu Yazar: Merve Cihan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar