. 2021; 51(2): 132-142 | DOI: 10.5222/TMCD.2021.02418  

Van sınırları içerisinde Van Gölü ve Erçek Gölü’nün mikrobiyolojik kirlilik seviyesinin belirlenmesi

ELİF AYDIN1, Mehmet Parlak2, Hüseyin Güdücüoğlu2, YASEMIN BAYRAM2
1Van Halk Sağlığı Laboratuvarı
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Van Gölü bölgenin en önemli rekreasyon alanlarından biridir. Van Gölü ‘nün mikrobiyolojik kirlilik açısından araştırılması halk sağlığı için çok önem arz etmektedir. Van sınırları içerisinde bulunan Van Gölü ve Erçek Gölü’nün mikrobiyolojik kirlilik varlığı ve oranını tespit etmek, insan sağlığını ve çevreyi korumak üzere, yüzme ve rekreasyon amaçlı kullanılan bu suların kalitesini belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç ile 29 farklı noktadan alınan numunelerde fekal koliform, toplam koliform ve enterokok varlığı araştırılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Haziran - Eylül 2015 tarihleri arası önceden belirlenen 29 noktadan iki haftada bir olmak üzere 232 adet su örneği, Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği (76/160/AB) ek: 5 maddesine uygun olarak, 300 -500 mL’lik steril plastik şişelere alınarak Van İl Halk Sağlığı Laboratuvarı’na iletildi. Örneklerin koliform ve enterokok yönünden analizi için membran filtrasyon yöntemi kullanıldı. Yüzme suyu kalitesi yönetmeliğine göre zorunlu değerler fekal koliform, toplam koliform ve enterokok için sırasıyla 2000 kob/100 mL, 10.000 kob/100 mL ve 1000 kob/100 mL olarak alındı (Anonim,2006). Alınan su örneklerinde fekal koliform, toplam koliform ve enterokok türlerinden herhangi birisi zorunlu değerlerin üzerinde tespit edilmesi durumunda, söz konusu su örneği kötü kalite olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Alınan toplam 232 su numunesinin 196’sında (%84) herhangi bir bakteriyel kirlilik bulunmazken, 36 örneğin (%16) fekal koliform, toplam koliform ve enterokok türleri ile kontamine olduğu belirlendi. Numune alınan 29 sahilden 17’sinde (%71) en az bir veya daha fazla örnekte kötü kalite su tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Mikrobiyolojik kirlilik tespit edilen yerlerin kullanımının kısıtlanarak önlem alınması öngörüldü. Ayrıca analizlerin düzenli olarak yapılması halk sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Yüzme suyu kalitesi, halk sağlığı, bakteriyolojik kirlilik, koliform bakteri


Determination of microbiological pollution level of Van Lake and Erçek Lake within the borders of Van.

ELİF AYDIN1, Mehmet Parlak2, Hüseyin Güdücüoğlu2, YASEMIN BAYRAM2
1Van Public Health Laboratory
2Yüzüncü Yıl University, Medical Faculty, Department Of Microbiology

INTRODUCTION: Lake Van is one of the most important recreation areas of the region. Investigation of Van Lake in terms of microbiological pollution is very important for public health. In this study, it was aimed to determine the presence and rate of microbiological pollution of VanLake and Erçek Lake within the borders of Van, and determine the quality of these waters used for swimming and recreation and prevent microbiological contamination in order to protect human health and the environment. For this purpose, the presence of fecal coliform, total coliform and enterococci were investigated in samples takenfrom29different points.
METHODS: Between June and September 2015,232 water samples were taken from 300 predefined 29 points every two weeks and were sent to Van Provincial Public Health Laboratory in 300-500 mL sterile plastic bottles in accordance with Bathing Water Quality Regulation(76/160 / EU): supplement: 5.Membrane filtration method was used to analyze the samples in terms of coliform and enterococci.Mandatory values according to bathing water quality regulation were taken as 2000kob /100 mL,10000kob /100 mL and 1000 kob/100 mL for fecal coliform, total coliform and enterococcus, respectively.
RESULTS: In 196of232 water samples taken, no bacterial contamination was found, while 36 samples were found to be contaminated with fecal coliform, total coliform and enterococcus species.At least one or more specimens of poor quality water were detected in 17of 29 sampled beaches.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was envisaged to take precautions by restricting the use of the places where microbiological pollution was detected. In addition, regular analyzes are important for public health.

Keywords: Bathing water quality, public health, bacteriological pollution, coliform bacteria.


ELİF AYDIN, Mehmet Parlak, Hüseyin Güdücüoğlu, YASEMIN BAYRAM. Determination of microbiological pollution level of Van Lake and Erçek Lake within the borders of Van.. . 2021; 51(2): 132-142

Sorumlu Yazar: ELİF AYDIN, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar