Cilt: 17  Ek: 1 - 2015
Özetleri Gizle | << Geri
KAPAK SAYFALARI
1.
Malign Plevral Mezotelyoma Türkiye Standartlar Rehberi - Kapak
Turkish Clinical Guideline For Malignant Pleural Mesothelioma - Cover

Sayfa I
DOWNLOAD

EDİTÖR'DEN
2.
Editörden
Editorial
Muzaffer Metintaş, Hasan Fevzi Metintaş
Sayfa II
DOWNLOAD

3.
Malign Plevral Mezotelyoma Türkiye Standartlar Rehberi
Turkish Clinical Guideline for Malignant Pleural Mesothelioma
Muzaffer Metintaş
Sayfalar 1 - 23
Amaç: Malign plevral mezotelyoma (MPM) Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunudur. MPM yönetiminde Türkiye kliniklerinde ortak bir zemin oluşturmak amacıyla 2011 yılında Türkiye Mezotelyoma Çalışma Grubu kurulmuştur. Kırk üniversite, 5 eğitim hastanesi, 2 meslek hastanesinde görevli, ilgi alanları göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, medikal ve radyasyon onkolojisi, radyoloji, patoloji, nükleer tıp, halk sağlığı ve mineraloji disiplinleri olan 150 araştırmacı-akademisyen grubun bünyesinde yer almaktadır. Grubun bu çalışmasının amacı MPM’lı hastaların epidemiyolojik değerlendirilmesi, klinik tanı ve tedavisi konularında Türkiye kliniklerinde kullanılacak bir “tanı ve tedavi standartlar rehberi” oluşturmaktır.

Yöntemler: Grup, ardışık toplantılar yaparak rehber oluşturmak üzere epidemiyoloji, klinik, tanı, patoloji ve tedavi konuları üzerine paneller oluşturdu. Panel konularına ait bölümler, bölüm alt başlıkları, bölümlerde çalışacak araştırmacılar isteğe göre belirlendi. Her panel, ilgili literatür çerçevesinde, PICOT soruları geliştirerek, kanıta dayalı öneriler ve algoritmaları oluşturdu. Tüm gruba açık genel toplantı ile rehber metni, öneriler ve algoritmalara son şekil verildi.

Bulgular: Türkiye için asbest temasında önemli bir sorun mesleksel temasın yanı sıra kırsal alanda gerçekleşen çevresel temastır. Sınırlı bir bölgede, sınırlı bir nüfus da erionite ile temas etmiştir. Erionite güçlü kanserojen etki yapmaktadır. Çevresel temasın doğumla başlaması hastalığın daha genç yaşta ortaya çıkmasına neden olmakta, erkek/kadın oranı da birbirine yakın olmaktadır. Asbest veya erionite teması olan kişilerde göğüs ağrısı olması ya da plevral sıvı belirlenmesi halinde ileri invaziv işlemlerle MPM riski değerlendirilmelidir. MPM tanısı sonrası multidisipliner bir tanı/tedavi ekibi hasta yönetimini temin etmeli, hasta tanı ve tedavi işlemleri klinik protokoller dâhilinde yürütülmelidir.

Sonuç: Hazırlanan rehberin MPM hastalarının tanı ve tedavisinde Türkiye geneli için uluslararası standartta hizmetlerin verilmesine zemin oluşturması beklenmektedir.
Objective: Malignant Pleural Mesothelioma (MPM) is a an important public health problem in Turkey. In order to establish a common ground, Turkish Mesothelioma Working Group was established in 2011. Currently 150 academicians/researches from various disciplines (pulmonary medicine, thoracic surgery, medical and radiation oncology, radiology, pathology, nuclear medicine, public and mineralogy) from 40 universities, 5 training and 2 occupational hospitals have joined this group. The main aim of this effort was to finalize a “Guide for Diagnostic and Therapeutic Standards” that would be used in the epidemiologic evaluation, clinical diagnosis and treatment of MPM patients.

Methods: The group made several consecutive meetings and established panels on four subgroups which were epidemiology, clinical evaluation and diagnosis, pathology and treatment to finalize a guideline. The titles, subtitles and involving academicians/researchers were formed according to the recommendations by the participants. Each panel developed PICOT questions according to the existing literature and proposed their standards. A general council meeting finalized the text of the guidelines, recommendations by the group and the algorithms.

Results: Environmental exposure is a significant problem in rural areas in Turkey besides occupational exposure. A very limited group of people were also exposed to erionite which is a very potent carcinogen. Environmental exposure starts with birth and thus average age of patients is younger with an equal gender distribution. If there is any history of asbestos or erionite exposure and associated pleural effusion or chest pain, MPM should be ruled out using invasive diagnostic procedures. A multidisciplinary diagnosis and treatment team should evaluate the patient and organize the subsequent treatment. Diagnostic and treatment procedures should be performed according to clinical protocols.

Conclusion: Current guideline is expected to establish a basic standard for the diagnosis and treatment of MPM patients in Turkey.
Makale Özeti | Tam Metin PDF