. 2015; 17(1): 1-23

Malign Plevral Mezotelyoma Türkiye Standartlar Rehberi

Muzaffer Metintaş
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akciğer ve Plevra Kanserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, Eskişehir, Türkiye

Amaç: Malign plevral mezotelyoma (MPM) Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunudur. MPM yönetiminde Türkiye kliniklerinde ortak bir zemin oluşturmak amacıyla 2011 yılında Türkiye Mezotelyoma Çalışma Grubu kurulmuştur. Kırk üniversite, 5 eğitim hastanesi, 2 meslek hastanesinde görevli, ilgi alanları göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, medikal ve radyasyon onkolojisi, radyoloji, patoloji, nükleer tıp, halk sağlığı ve mineraloji disiplinleri olan 150 araştırmacı-akademisyen grubun bünyesinde yer almaktadır. Grubun bu çalışmasının amacı MPM’lı hastaların epidemiyolojik değerlendirilmesi, klinik tanı ve tedavisi konularında Türkiye kliniklerinde kullanılacak bir “tanı ve tedavi standartlar rehberi” oluşturmaktır.

Yöntemler: Grup, ardışık toplantılar yaparak rehber oluşturmak üzere epidemiyoloji, klinik, tanı, patoloji ve tedavi konuları üzerine paneller oluşturdu. Panel konularına ait bölümler, bölüm alt başlıkları, bölümlerde çalışacak araştırmacılar isteğe göre belirlendi. Her panel, ilgili literatür çerçevesinde, PICOT soruları geliştirerek, kanıta dayalı öneriler ve algoritmaları oluşturdu. Tüm gruba açık genel toplantı ile rehber metni, öneriler ve algoritmalara son şekil verildi.

Bulgular: Türkiye için asbest temasında önemli bir sorun mesleksel temasın yanı sıra kırsal alanda gerçekleşen çevresel temastır. Sınırlı bir bölgede, sınırlı bir nüfus da erionite ile temas etmiştir. Erionite güçlü kanserojen etki yapmaktadır. Çevresel temasın doğumla başlaması hastalığın daha genç yaşta ortaya çıkmasına neden olmakta, erkek/kadın oranı da birbirine yakın olmaktadır. Asbest veya erionite teması olan kişilerde göğüs ağrısı olması ya da plevral sıvı belirlenmesi halinde ileri invaziv işlemlerle MPM riski değerlendirilmelidir. MPM tanısı sonrası multidisipliner bir tanı/tedavi ekibi hasta yönetimini temin etmeli, hasta tanı ve tedavi işlemleri klinik protokoller dâhilinde yürütülmelidir.

Sonuç: Hazırlanan rehberin MPM hastalarının tanı ve tedavisinde Türkiye geneli için uluslararası standartta hizmetlerin verilmesine zemin oluşturması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler: Mezotelyoma, plevra, tanı, tedavi


Muzaffer Metintaş. Turkish Clinical Guideline for Malignant Pleural Mesothelioma. . 2015; 17(1): 1-23

Sorumlu Yazar: Muzaffer Metintaş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar