. 2015; 13(3): 122-128

Noise Sources and Levels in Intensive Care Units

Emine Kol1, Emine İlaslan2, Serpil İnce1
1Akdeniz University Fafulty Of Nursing Fundamental Nursing Department, Antalya Turkey
2Akdeniz University Hospital Education Department, Antalya, Turkey

INTRODUCTION: Noise has been an important problem for both patients and healthcare workers at hospitals. The study was aimed at determining noise sources and noise levels intensive care units.
METHODS: Noise measurements aimed at determining the unit’s present level of noise were made over four weeks between 01 march 2012 and 01 April 2012. Noise measurement was made using a Extech 407780 sound level meter during 24 hours. At the same time observation was performed to identify the sound sources and the highest noise sources were noted by researcher. The sound level meter was placed on the wall between two patient beds and the nurses’ station.
RESULTS: The sources of the highest noises were the voices coming from the nurses’ station (84,1 dB-A) and perfusor alarm (83,2 dB-A). Additional sources of noise were the alarm sounds from the pulse oximetry (81.1 dB-A), nebulizator (80,1 dB-A), monitor (78. 6 dB-A), ringing phones (77,4 dB-A), infusion pump (76 dB-A) and ventilator (75 dB-A).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Staff conversations, caring activities and monitor alarm management are controlled by health Professionals. Therefore, it is particularly important in informing nurses about noise control.
Key words: Noise resources, intensive care environment, noise control, noise at hospitals

Keywords: Noise resources, intensive care environment, noise control, noise at hospitals


Yoğun Bakım Ünitelerinde Gürültü kaynakları ve Gürültü Düzeyleri

Emine Kol1, Emine İlaslan2, Serpil İnce1
1Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı, Antalya
2Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Eğitim Departmanı Antalya

GİRİŞ ve AMAÇ: Gürültü hastanelerde hem hastalar hem de sağlık çalışanları için önemli bir problemdir. Çalışma yoğun bakım ünitelerinde gürültü kaynakları ve gürültü düzeylerini belirlemek amacı ile yapılmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Gürültü düzeyi ölçümleri 01 Mart 2012 ve 01 Nisan 2012 tarihleri arasındaki dört hafta içinde gerçekleştirilmiştir. Ölçümler Extech 407780 ses ölçer ile 24 saatlik süre boyunca yapıldı. Aynı zaman sürecinde gürültü kaynaklarını belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından gözlem yapıldı ve en yüksek ses kaynakları not edildi. Ses ölçer cihazlar her iki hasta yatağının ortasına ve hemşire istasyonuna duvar üzerine yerleştirildi.
BULGULAR: Yoğun bakım ünitelerinde ölçümler sonucu elde edilen en yüksek gürültü kaynağı hemşire istasyonundan gelen personel konuşmaları (84,1 dB-A) ve perfüzör alarmı (83,2 dB-A) olarak belirlendi. Takip eden gürültü kaynakları; pulse oksimetre alarmı (83,2 dB-A), nebülizatör sesi (80,1 dB-A), monitor alarmı (78. 6 dB-A), telefon zil sesi (77,4 dB-A), infüzyon pompa cihaz alarmı (76 dB-A) ve ventilatör alarmı (75 dB-A) olarak belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Gürültüye neden olan personel konuşmaları, bakım aktiviteleri ve cihaz alarm yönetimi yoğun bakım çalışanlarının kontrolündedir. Bu nedenle özellikle hemşirelerin gürültü ve kontrolü konusunda bilgilendirilmesi gürültü kontrolünde önemlidir.
Anahtar kelimeler: Gürültü kaynakları, yoğun bakım ortamı, Gürültü kontrolü, hastanelerde gürültü

Anahtar Kelimeler: Gürültü kaynakları, yoğun bakım ortamı, Gürültü kontrolü, hastanelerde gürültü


Emine Kol, Emine İlaslan, Serpil İnce. Noise Sources and Levels in Intensive Care Units. . 2015; 13(3): 122-128

Corresponding Author: Emine Kol, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar