Ağrı. 2016; 14(1): 18-27

A Rat Model of Acute Respiratory Distress Silymarin' s Antiinflamatory and Antioxidant Effect

Şenay Canikli Adıgüzel1, Arash Pirat2, Suna Türkoğlu3, Nilüfer Bayraktar3, Özlem Özen4, Müge Kaya5
1Department of Anesthesiology and Reanimation, Samsun Educatıonal and Training Hospital, Samsun, Turkey
2Department of Anesthesiology and Reanimation, Başkent University, Ankara, Turkey
3Department of Biochemistry, Başkent University, Ankara, Turkey
4Department of Pathology, Başkent University, Ankara, Turkey
5Department of Pathology, Kocaeli, Turkey

INTRODUCTION: Silymarin recently has been investigated for use as a cytoprotectant, an anticarcinogen, and a supportive treatment for liver damage from Amanita phalloides poisoning. Silymarin, a polyphenolic flavonoid antioxidant, is known to have anti-inflammatory, hepatoprotective, and anticarcinogenic effects.
METHODS: Forty-six rats were randomized to sham (n=14), control (n=16), silymarin (n=16) groups. ALI was induced with CLP in control and silymarin groups. Animals in silymarin group received silymarin. Serum and bronchoalveolar lavage fluid (BALF) tumor necrosis factor (TNF)-alpha, interleukin (IL)-1beta, and IL-6; lung tissue malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels; lung histopathologic examination; and lung wet-to-dry (w/d) weight ratio measurements were used to compare and evaluate the severity of lung injury between the groups. Survival analyses were also done.
RESULTS: Mortality rates for silymarin and control groups were 37.5% and 87.5%, respectively (log-rank P=0.0506). Compared with the silymarin group, the control group exhibited significantly more severe lung injury, as indicated by higher mean values for serum and BALF TNF-alpha, IL-1beta and IL-6 (P<0.05 for all measurments), total lung histopathologic injury score (P=0.001), w/d (P=0.019) and lung-tissue MDA (P=0.011) levels. Lung tissue GSH levels were significantly higher in silymarin group than control group (P=0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Silymarin reduces the severity of sepsis induced-ALI and may also improve survival in a CLP rat model. These beneficial eSffects of this agent are probably due to its inhibitory effects on inflammatory process and oxidative injury.

Keywords: Silymarin, acute lung injury, antioxidant, antiinflammatory


Bir Sıçan Akut Respiratuar Distres Modeli'nde Silimarin' in Antiinflamatuar ve Antioksidan Etkisi

Şenay Canikli Adıgüzel1, Arash Pirat2, Suna Türkoğlu3, Nilüfer Bayraktar3, Özlem Özen4, Müge Kaya5
1Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Samsun
2Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Ankara
3Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyokimya Ana Bilim Dalı, Ankara
4Başkent Üniversitesi Patoloji Ana Bilim Dalı, Ankara
5Darıca Farabi Devlet Hastanesi Patoloji Birimi, Kocaeli

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızda çekal ligasyon-perforasyon yöntemi kullanılarak akut akciğer hasarı gelişimini sağladığımız sıçanlarda silimarin’in antiinflamauar ve antioksidan özelliklerini değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Toplam 46 sıçanın kullanıldığı çalışmamızda sham (n=14), kontrol (n=16) ve silimarin (n=16) grupları ve her bir grubun erken ve geç alt grupları vardı. Silimarin grubundaki sıçanlara silimarin, kontrol ve sham grubuna ise salin verildi. Kontrol ve silimarin
grubundaki sıçanlarda çekal ligasyon-perforasyon yöntemi ile sepsise bağlı akciğer hasarı gelişimi sağlandı. Erken gruptaki sıçanlar 12. saatte sonlandırılırken geç gruptakiler takibe alındı. Sıçanların serum ve bronkoalveolar sıvı (BAL) tümör nekroz faktör alfa (TNF-α), interlökin-1 (IL-1), interlökin-6 (IL-6) seviyeleri, akciğer dokusunda malondialdehit ve glutatyonsülfidril seviyeleri, akciğer dokusunun histopatolojik incelemesi ve yaş/kuru ağırlık oranına bakıldı.
BULGULAR: Çalışmanın sonucunda 72. saatte silimarin grubunda sağkalım oranı %62.5, kontrol grubunda %12.5 bulundu (p=0.0506). Silimarin grubunda kontrol grubuna göre yaş/kuru ağırlık oranı (p=0.019), serum ve BAL TNF-α, IL-1, IL-6 seviyeleri ( her biri için p<0.05) ve histopatolojik skorlama anlamlı olarak daha düşük bulundu (p=0.001). Doku malondialdehit (MDA) seviyesinin kontrol grubundan daha düşük (p=0.011) ve glutatyonsülfidril (GSH) seviyesinin daha yüksek (p=0.001) olduğu tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Silimarin sepsise bağlı akut akciğer hasarı gelişimini önlemede yararlı olmuştur. Bu etkinin antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Silimarin, akut akciğer hasarı, antioksidan, antiinflamatuar


Şenay Canikli Adıgüzel, Arash Pirat, Suna Türkoğlu, Nilüfer Bayraktar, Özlem Özen, Müge Kaya. A Rat Model of Acute Respiratory Distress Silymarin' s Antiinflamatory and Antioxidant Effect. Ağrı. 2016; 14(1): 18-27

Corresponding Author: Şenay Canikli Adıgüzel, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
PubMed
Google Scholar