. 2021; 19(1): 9-17

Evaluation of microorganisms and antibiotic resistance profile isolated in intensive care unit patients

Serife Cetin1, Ilhami Celik2, Cem Artan3
1Kayseri University, Incesu vocational high school, Kayseri, Turkey
2Kayseri City Hospital, Infectious Diseases and Clinical Microbiology Department, Kayseri, Turkey
3Kayseri City Hospital, Microbiology Department, Kayseri, Turkey

INTRODUCTION: Good surveillance administer by infection control committee members may reduce infection rate and antibiotic use in intensive care units. The aim of this study was to evaluate the results of blood, respiratory and urine cultures and their changes over the years.
METHODS: In January 2017 and December 2018 between, 21632 culture taken from patients, the universe of the study, 953 culture diagnosed with health care related infections constitute the sample. SPSS program and incidence formula were used to analyze the data.
RESULTS: The overall incidence of infection is 21.9 per in thousand patient days. 43.2% of the patients were diagnosed with urinary catheter related urinary tract infection. The most isolated microorganisms were Acinetobacter baumannii (35.6%), Candida spp. (16.8%), Klebsiella spp. (14.4%). Compared to the previous year, most microorganisms are less, but have increased by about 2-fold KNS and about 3-fold Serratia marcescens and Proteus mirabilis. Gram-positive bacteria methicillin, gentamicin and ciprofloxacin; Gram negative bacteria were resistant to penicillin, beta-lactam and cephalosporin group antibiotics.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Knowledge of the incidence of infection, the frequency of unit-specific microorganisms, and the resistance profile of these microorganisms can improve treatment and care quality, avoid unnecessary and incorrect antibiotic use, and reduce costs.

Keywords: Health Service Associated Infection, Intensive Care Nursing, Antibiotic Resistance, Infection Control


Yoğun bakım ünitesi hastalarında izole edilen mikroorganizmalar ve antibiyotik direnç profilinin değerlendirilmesi

Serife Cetin1, Ilhami Celik2, Cem Artan3
1Kayseri Üniversitesi, İncesu Meslek Yüksek Okulu, Kayseri, Türkiye
2Kayseri Şehir Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Kayseri, Türkiye
3Kayseri Şehir Hastanesi, Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Kayseri, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Enfeksiyon kontrol komitesi üyeleri tarafından sürveyansın iyi bir şekilde uygulanması yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyon hızını ve antibiyotik kullanımını azaltabilir. Bu çalışma kan, solunum yolları ve idrar kültürü sonuçlarını ve bu sonuçların yıllar içerisindeki değişiminin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2017-Aralık 2018 tarihlerinde hastalardan alınan 21632 kültür örneği çalışmanın evrenini, sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyon tanısı konulmuş 953 kültür örneği ise örneklemi oluşturmaktadır. Verilerin analizinde SPSS programı ve insidans formülü kullanılmıştır.
BULGULAR: Genel enfeksiyon insidansı bin hasta gününde 21.9’dur. Hastaların %43.2’si üriner kateter ilişkili üriner sistem enfeksiyonu tanısı almıştır. İki yıl boyunca en çok izole edilen mikroorganizmalar sırasıyla Acinetobacter baumanni (%35.6), Candida spp. (%16.8), Klebsiella spp. (%14.4) idi. Bir önceki yıla göre çoğu mikroorganizma daha az görülmektedir ancak KNS’lerin yaklaşık 2 kat, Serratia marcescens ve Proteus mirabilis’in yaklaşık 3’er kat artmıştır. Gram pozitif bakteriler meticilin, gentamisin ve siprofloksasine; gram negatif bakteriler penisilin, beta-laktam ve sefalosporin grubu antibiyotiklere dirençli idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Enfeksiyon insidansı, üniteye özgü mikroorganizmaların sıklığı ve bu mikroorganizmaların direnç profilinin bilinmesi, tedavi ve bakım kalitesini artırabilir, gereksiz ve hatalı antibiyotik kullanımının önüne geçebilir ve maliyeti azaltabilir.

Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyon, Yoğun Bakım Hemşireliği, Antibiyotik Direnci, Enfeksiyon Kontrolü


Serife Cetin, Ilhami Celik, Cem Artan. Evaluation of microorganisms and antibiotic resistance profile isolated in intensive care unit patients. . 2021; 19(1): 9-17

Corresponding Author: Serife Cetin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar