. 2015; 13(2): 75-78

Seroprevalence Of Hepatitis B, Hepatitis C And HIV In Intensice Care Unit Patients

Hakan Bayır1, İsa Yıldız1, Esra Koçoğlu2, Adem Deniz Kurt1, Hasan Koçoğlu1
1Abant Izzet Baysal University Faculty Of Medicine, Department Of Anesthesiology And Reanimation
2Abant Izzet Baysal University Faculty Of Medicine Department Of Medical Microbiology

INTRODUCTION: Intensive care unit personnel are at high risk for infectious agents during interventional procedures, surgical procedures, and processes such as injection. Hepatitis B (HBV), hepatitis C (HCV) and human immunodeficiency virus (HIV) are the most common agents. In this study, we aimed to investigate the seroprevalence of HBsAg, anti-HCV and anti-HIV in ICU patients.
METHODS: HBsAg, antiHCV and antiHIV test results and demographical data of the patients admitted to the Reanimation ICU between January 2012 and December 2014 were evaluated retrospectively. HBsAg, antiHCVand antiHIV tests were assayed with a macro ELISA method (Axsym Abbott, Architect i2000; Abbott, USA). Statistical analysis was performed with the Mann-Whitney U test and chiquare test.
RESULTS: The records of 426 patients admitted to our ICU were reviewed. Among 426 patients, 169 (39.7%) were female and 257 (60.3%) were male. HBsAg was positive in nine (2.1%) patients; all of these nine were male. AntiHCV was positive in four (0.9%) patients; among these patients, three were male and one was female. No patients were positive for anti-HIV.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Incidence of HBV, HCV, and HIV in our study is similar to results of studies carried in different patient populations and has similar contamination risk rate.

Keywords: Seroprevalence, Hepatitis B, Hepatitis C, HIV


Yoğun Bakım Ünitesi Hastalarında Hepatitis B, Hepatitis C And HIV Seroprevalansı

Hakan Bayır1, İsa Yıldız1, Esra Koçoğlu2, Adem Deniz Kurt1, Hasan Koçoğlu1
1Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon A.d.
2Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji A.d.

GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakım ünitesi çalışanları girişimsel işlemler, cerrahi müdahaleler, enjeksiyon gibi işlemler esnasında enfeksiyöz etkenlere maruziyet açısından yüksek risk altındadır. Hepatit B (HBV), hepatit C (HCV) ve insan immün yetmezlik virüsü (human immunodeficiency virus – HIV) en sık görülen etkenlerdir. Bu çalışmada YBÜ’nde yatan hastalarda HBsAg, anti-HCV ve anti-HIV seroprevalansının araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitemiz’de Ocak 2012-Aralık 2014 tarihleri arasında yatan hastaların kayıtları hasta dosyaları üzerinden HBsAg, anti-HCV ve anti-HIV açısından retrospektif olarak değerlendirildi. HBsAg, anti-HCV ve anti-HIV testleri makroELISA yöntemiyle (Axsym-Abbott; Architect i2000-Abbott, ABD) çalışıldı. İstatistiksel değerlendirme Mann-Whitney U testi ve Ki Kare testi ile yapıldı.
BULGULAR: YBÜ’ne yatan 426 hastanın verilerine ulaşılabildi. Hastaların 169 (% 39.7)’u kadın, 257 (% 60.3)’si erkek idi. Hastaların dokuzunda (% 2.1) HBsAg pozitif olarak bulundu ve hastaların hepsi erkekti. Anti-HCV pozitif 4 hasta (% 0.9) tespit edildi. Bu hastaların da üçü erkek ve biri kadındı. Anti-HCV pozitifliği sadece bir kadın hastada rastlandı. Anti-HIV pozitifliğine rastlanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızdaki HBV, HCV ve HIV sıklığı farklı branşlarda yapılan çalışmalardaki sonuçlarla benzerlik göstermektedir ve benzer oranlarda bulaşma riski taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Seroprevalans, Hepatit B, Hepatit C, HIV


Hakan Bayır, İsa Yıldız, Esra Koçoğlu, Adem Deniz Kurt, Hasan Koçoğlu. Seroprevalence Of Hepatitis B, Hepatitis C And HIV In Intensice Care Unit Patients. . 2015; 13(2): 75-78

Corresponding Author: Hakan Bayır, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar