. 2019; 17(2): 75-81

Retrospective Evaluation of Four-Year Acute Intoxication Cases Followed Up in Intensive Care Unit

Behiye Deniz Kosovalı, Hüseyin Yıldız
Malatya Education And Training Hospital, Medical Intensive Care Unit, Malatya, Turkey

INTRODUCTION: Acute intoxication is a life-threatining clinical issue. Therefore the patients need follow up in the intensive care unit (ICU). In this study we aimed to evaluate incidence, demographic characteristics, intoxication agents and mortality rate of the cases diagnosing acute intoxication in our ICU.
METHODS: Between 1 April 2014 to 31 March 2018, the patients’ records were retrospectively analyzed and the patients diagnosed with acute intoxication were included in this study.
RESULTS: Mean ages of 300 patients included were 28.36±12.3 years, there were 68.7% (206 patients) female and 31.3% (94 patients) male. According to age groups, most patients in 21-30 years group with 37.3% (112 patients) rate and the least in ≥61 years group with 3.7% (11 patients) rate. It was detected that 94.3% (283 patients) of cases took drugs and/or chemical matter for suicide attempt, 5.7% (17 patients) of cases influenced by exposure or accidentally. Patients accepted to ICU owing to medicine intoxication (88%), chemical matter intoxication (%6.3), mushroom intoxication (4%), drug abuse (1.4%) and snakebite (0.3%). According to medicine groups; patients took most common antidepressants (55 patients), subsequent to nonsteroid antiinflamatory drugs (38 patients), analgesics (37 patients), influenza medicine (34 patients) and intoxication occured most frequently in summer (29.7%). Tricyclic antidepressants were the most common intoxication-affecting agent in the antidepressant group, paracetamol in the analgesic group, carbamazepine in the antiepileptic group, ibuprofen+chlorpheniramine combination in the anti-depressant drugs, quetiapine in the antipsychotics, metformin in the oral antidiabetic group, pantoprozol in the proton pump inhibitor group. Duration of hospitalization in ICU of cases was 1.39±1.57 days and mortality rate was 0.67%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Acute intoxication cases could be severe, hence they should be followed in ICU. In these patients group, medicine and/or chemical causing toxication should be detected as soon as possible, be careful about possible side effects and treatment should be started immediately.

Keywords: acute intoxication, intensive care, mortality


Yoğun Bakım Ünitesinde Takip Edilen Dört Yıllık Akut İntoksikasyon Olgularının Retrospektif Değerlendirilmesi

Behiye Deniz Kosovalı, Hüseyin Yıldız
Malatya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi, Malatya, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Akut intoksikasyon hayatı tehdit eden klinik tablodur. Bu yüzden hastaların yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) takibi gerekmektedir. Bu çalışmada YBÜ’sinde akut intoksikasyon tanısı ile takip edilen olguların sıklığını, demografik özelliklerini, intoksikasyon etkenlerini ve mortalite oranlarını değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 1 Nisan 2014-31 Mart 2018 tarihleri arasında YBÜ’ne kabul edilen hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi ve akut intoksikasyon tanılı hastalar çalışmaya alındı.
BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 300 hastanın yaş ortalaması 28.36±12.3 idi ve olguların %68.7’si (206 hasta) kadın, %31. 3’ü (94 hasta) erkekti. Yaş gruplarına göre dağılımı %37.3 (112 hasta) oranıyla en sık 21-30 yaş arasında, %3.7 (11 hasta) oranıyla en az 61 yaş ve üzerindeki yaş grubunda izlendi. Hastaların %94.3’ünün (283 hasta) suisid amaçlı ilaç ve/veya kimyasal madde aldıkları, %5.7’sinin (17 hasta) ise yanlışlıkla veya kaza sonucu maruziyetlerinin olduğu saptandı. Hastaların %88’i ilaç intoksikasyonu, %6.3’ü kimyasal madde, %4’ü mantar intoksikasyonu, %1.4’ü uyuşturucu madde alımı, %0.3’ü yılan sokması gibi nedenlerden dolayı akut intoksikasyon tanısı ile YBÜ’ne kabul edildi. Hastaların en sık (55 hasta) antidepresan grubu, daha sonra nonsteorid antiinflamatuar ilaç grubu (38 hasta), analjezik grubu (37 hasta), antigribal ilaçlar (34 hasta) aldığı ve intoksikasyoun en sık yaz mevsiminde (%29.7) gerçekleştiği saptandı. Antidepresan grupta en sık trisiklik antidepresan ilaçlar, analjezik grubunda en sık parasetamol, antiepileptik grubunda en çok karbamazepin, antigribal ilaçlardan ibuprufen+klorfeniramin kombinasyonu, antipsikotiklerden ketiapin, anksiyolitiklerden alprazolam, oral antidiyabetik grubunda metformin, proton pompa inhibitörü alan hastalardan pantoprazol en sık intoksikasyon etkeni olan ajanlardır. Vakaların YBÜ’de ortalama yatış süresi 1.39±1.57 gün, mortalite oranı ise %0.67 idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Akut intoksikasyon vakaları ciddi bir klinik tablo oluşturabileceği için yoğun bakım ünitelerinde takip edilmelidir. Bu hastalarda toksikasyona neden olabilecek ilaç ve/veya kimyasal en kısa sürede saptanmalı, oluşabilecek yan etkilere karşı dikkatli olunmalı ve hızlıca tedaviye başlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: akut intoksikasyon, yoğun bakım, mortalite


Behiye Deniz Kosovalı, Hüseyin Yıldız. Retrospective Evaluation of Four-Year Acute Intoxication Cases Followed Up in Intensive Care Unit. . 2019; 17(2): 75-81

Corresponding Author: Behiye Deniz Kosovalı, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar