. 2021; 19(2): 54-61

Tele-Intensive Care and Current Situation in Turkey, Opportunities, Restrictions

Y. Levent Uğur, Necati Gokmen
Department of Anesthesiology And Reanimation, Intensive Care, Dokuz Eylül University, İzmir, Turkey

Intensive care treatment needs and costs are expected to increase with the aging population in our country and the world. Tele-intensive care (Tele-ICU) applications can be a new solution to treating critical patients remotely follow up. It can help the efficient use of existing resources. With the Tele-ICU program, intensive care specialists will reach all intensive care beds in the country with no restriction. They will evaluate the patients’ situations with all data from electronic recording systems. However, such as problems with some legal regulations or terms of job descriptions, deterioration of patient-doctor, doctor - patient’s relative relationship, or some infrastructure deficiencies when using the Tele-ICU system could override the potential benefit of the new solution strategy. This review has written to inform about Tele-ICU, draw attention to opportunities, shortcomings, and limitations if Tele-ICU is applied in our country, and ensure that necessary steps are taken to complete these deficiencies.

Keywords: Telemedicine, Intensive Care, Tele-ICU


Tele-Yoğun Bakım ve Türkiye’deki Mevcut Durum, Fırsatlar, Kısıtlamalar

Y. Levent Uğur, Necati Gokmen
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Yoğun Bakım BD, İzmir

Ülkemizde ve dünyada yaşlanan nufüs ile birlikte yoğun bakım tedavi gereksinimlerinin ve yoğun bakım maliyetlerinin artması beklenmektedir. Tele-yoğun bakım (Tele-YB) uygulamaları kritik hastaların takip ve tedavilerinin uzaktan düzenlenmesine, mevcut kaynakların verimli kullanımına imkan sağlayarak yeni bir çözüm aracı olabilir. Tele-YB programları sayesinde yoğun bakım uzmanlarının yer ve zaman sınırlaması olmadan ülkedeki tüm yoğun bakım yataklarına ulaşabileceği, hastalardan gelen tüm verileri elektronik kayıt sistemleri ile değerlendirebileceği ve bu veriler ışığında hastalara kanıta dayalı en iyi tedavi önerilerini sunabilecekleri öngörülmektedir. Ancak Tele-YB’ın kullanılması sırasında karşılaşabilecek alt yapı yetersizlikleri, hasta-hekim, hekim-hasta yakını ilişkisinin bozulmasının yaratabileceği problemler, hasta verilerinin korunması, depolanması ile ilgili güçlükler, yasal mevzuat ve görev tanımlarının eksikliği gibi problemler bu yeni çözüm stratejisinin potansiyel yararının önüne geçebilir. Bu derleme Tele-YB konusunda bilgilendirme, ülkemizde Tele-YB uygulanırsa bu konudaki fırsatlarımızı,eksikliklerimizi ve kısıtlamalarımıza dikkat çekmek ve bu eksikliklerin tamamlanması için gerekli adımların atılmasını sağlamak amacıyla yazılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Teletıp, Yoğun Bakım, Tele-YB


Y. Levent Uğur, Necati Gokmen. Tele-Intensive Care and Current Situation in Turkey, Opportunities, Restrictions. . 2021; 19(2): 54-61

Corresponding Author: Y. Levent Uğur, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar