. 2022; 20(Supplement): 62-70

The effect of secondary infections on mortality in patients with COVID-19 associated severe ARDS

Yasemin Tekdöş Şeker1, Zuhal Yeşilbağ2, Ezgi Güngördü1, Zafer Çukurova1
1Department of Anesthesiology and Reanimation, University of Health Sciences, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, University of Health Sciences, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: In the beginning of the COVID-19 pandemic, secondary bacterial, fungal and viral infections have been reported in the intensive care unit (ICU), but there is limited experience with infections in critically ill patients over time. The aim of this study is to evaluate the characteristics of secondary infections related to ICU and their effects on mortality in COVID-19.
METHODS: Our study was planned as a retrospective single-center case-control study involving 145 patients with severe SARS-CoV-2 pneumonia hospitalized in the ICU between March and June 2020. The epidemiological, clinical and microbiological characteristics and results of ICU-related infections were evaluated.
RESULTS: The mean age of the patients was 61.18 years and mean BMI was 28.04 kg / m2. At least one comorbidity was found in 140 patients (96.6%). 77 of (53.1%) the patients diagnosed with COVID-19 included in the study died. In addition of SARS-CoV-2, the isolation of different pathogens was observed in 62 (42.75%) patients’ samples. In the group with secondary infections, a significant increase in lymphocyte and lactate levels was determined between time of admission and time of sampling for culture (p <0.001). There was statistical significance in lymphocyte (p < 0.026 ) and lactate (p < 0.020) levels between the groups with and without infection. There was a significant increase in CRP, ferritin, procalcitonin levels and APACHE II scores in the group with secondary infection compared to group without secondary infection (p <0.041, p <0.009 p <0.001 and p = 0.028, respectively). In the group without secondary infection, the D-dimer levels patients were significantly lower (p <0.014).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion, bacterial and fungal secondary infections are a common complication in patients with COVID-19 admitted to the intensive care unit. It usually occurs as a severe form of infection accompanying comorbidity and is associated with high mortality and prolonged ICU stay.

Keywords: COVID-19, Intensive Care Unit, co-infection, mortality


COVID-19 ile ilişkili şiddetli ARDS hastalarında sekonder enfeksiyonların mortalite üzerine etkisi

Yasemin Tekdöş Şeker1, Zuhal Yeşilbağ2, Ezgi Güngördü1, Zafer Çukurova1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yoğun Bakım Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: COVID-19 pandemisinin ilk dönemlerinde yoğun bakım ünitesine takip edilen hastalarda bakteriyel, fungal ve viral kaynaklı daha az sekonder enfeksiyonlar olduğu bildirilmiştir. Ancak zaman içinde kritik hastalarda daha enfeksiyonlarla ilgili sınırlı deneyim vardır. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 hastalarında YBÜ kaynaklı sekonder enfeksiyonların özelliklerini ve mortalite üzerine olan etkilerini değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda Mart ve Haziran 2020 arasında yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan şiddetli SARS-Cov 2 pnömönisi olan 145 hastayı içeren retrospektif tek merkezli bir vaka-kontrol çalışma olarak planlanmıştır. YBÜ kaynaklı enfeksiyonların epidemiyolojik, klinik ve mikrobiyolojik özelliklerini ve sonuçlarını değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Hastaların ortalama yaşı 61,18 yıl ve BMI’leri 28,04 kg/m2 saptandı. Yüz kırk (%96,6) hastada en az bir komorbidite olduğu saptanmıştır. Çalışmadaki tüm COVID-19 tanılı hastalardan 77 (%53,1)’ünde ölüm gerçekleşmiştir. Altmış iki (%42,75) hastada SARS-CoV-2’ye ek olarak farklı patojen üremesi saptanmıştır. Kültürde ek mikroorganizma üreyen grupta ilk ölçülen lenfosit ve laktat düzeyleri ile kültür alındıktan sonra yapılan ölçümler arasında anlamlı bir artış belirlenmiştir (p<0.001). Üreme olan ve olmayan gruplar arasında ölçülen lenfosit (p<0.026) ve laktat (p<0.020) düzeylerinde de istatistiksel anlamlılık görülmüştür. Üreme olan grupta üreme olmayan gruba göre CRP, ferritin, prokalsitonin düzeylerinde ve de APACHE II skorlarında anlamlı bir artış olduğu görülmektedir (sırasıyla; p<0.041, p<0.009 p<0.001 ve p=0.028). Üreme olmayan grupta ise hayatta kalan hastalar ile ölen hastaların D-dimer düzeyleri önemli ölçüde düşük saptanmıştır (p<0.014).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak bakteriyel ve fungal sekonder enfeksiyonlar, yoğun bakım ünitesine yatan COVID-19'lu hastalarda yaygın bir komplikasyondur. Genellikle şiddetli bir enfeksiyon şekli olarak ortaya çıkar ve eşlik eden komorbidite ile birlikte yüksek mortalite ve uzamış YBÜ yatış süresi ile ilişkilidir.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, Yoğun Bakım Ünitesi, ko-enfeksiyon, mortalite


Yasemin Tekdöş Şeker, Zuhal Yeşilbağ, Ezgi Güngördü, Zafer Çukurova. The effect of secondary infections on mortality in patients with COVID-19 associated severe ARDS. . 2022; 20(Supplement): 62-70

Corresponding Author: Yasemin Tekdöş Şeker, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar