. 2022; 20(3): 154-160

Dysphagia in intensive care units in Turkey: A cross-sectional survey study

Selen Serel Arslan, Numan Demir
Hacettepe University, Faculty of Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, Turkey.

INTRODUCTION: Objective: The study investigated the current dysphagia practices, and define awareness regarding dysphagia in Intensive Care Units(ICUs) in Turkey.

METHODS: Materials and methods: The study was a part of an international, multi-center survey study which is called Dysphagia in Intensive Care Evaluation(DICE). The survey included questions related to descriptive information, and questions under three subgroups including current practice, awareness, and perceived best practice. It was sent to ICU department managers via Google forms to answer the survey on behalf of their ICU.

RESULTS: Results: A total of 39 responses was received. None of the ICUs had a standard protocol that indicates which patients should be screened for dysphagia. Cough reflex testing and water swallow test were the most common methods to confirm dysphagia. Oral hygiene, postural adjustments, modifications, and delay feeding and retry the next day were reported as the most common preventions for aspiration, and repetitive swallowing exercises/maneuvers, muscle strengthening exercises and respiratory exercises were the most common interventions to treat dysphagia. The mean score from survey items related to awareness were all above 5 in a 7-level Likert scale.

DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusions: In conclusion, dysphagia practice in ICUs needs to be improved, and a standardized management protocol should be established in Turkey.

Keywords: intensive care, deglutition, dysphagia, deglutition disorders


Türkiye'de yoğun bakım ünitelerinde disfaji: Kesitsel bir anket çalışması

Selen Serel Arslan, Numan Demir
Hacettepe Üniversitesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Ankara, Türkiye.

GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: Bu çalışma, Türkiye'deki Yoğun Bakım Üniteleri (YBÜ)’nde mevcut disfaji uygulamalarını araştırmış ve disfajiye ilişkin farkındalığı tanımlamıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Gereç ve yöntem: Çalışma, Yoğun Bakım Değerlendirmesinde Disfaji (YBDD) adı verilen uluslararası, çok merkezli bir anket çalışmasının bir parçasıdır. Anket, açıklayıcı bilgilerle ilgili soruları ve mevcut uygulama, farkındalık ve algılanan en iyi uygulamayı içeren üç alt grup altındaki soruları içermektedir. Anket, YBÜ’ler adına yanıtlamaları için yoğun bakım departmanı yöneticilerine Google formları aracılığıyla gönderildi.

BULGULAR: Bulgular: Toplam 39 yanıt alındı. YBÜ'lerin hiçbirinde, hangi hastaların disfaji için taranması gerektiğini belirten standart bir protokol yoktu. Öksürük refleksi testi ve su yutma testi, disfajiyi doğrulamak için kullanılan en yaygın yöntemlerdendi. Ağız hijyeni, postür ayarlamaları, modifikasyonlar ve beslemeyi geciktirme ve ertesi gün yeniden deneme, aspirasyon için en yaygın kullanılan önlemler olarak rapor edildi ve tekrarlayan yutma egzersizleri/manevraları, kas güçlendirme egzersizleri ve solunum egzersizleri, disfajiyi tedavi etmek için en yaygın kullanılan müdahalelerdi. Farkındalıkla ilgili anket maddelerinden alınan ortalama puan 7 seviyeli Likert ölçeğinde 5'in üzerindeydi.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Sonuç olarak, Türkiye'de yoğun bakım ünitelerinde disfaji uygulamasının iyileştirilmesi ve standart bir yönetim protokolü oluşturulması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: yoğun bakım, yutma, yutma güçlüğü, yutma bozuklukları


Selen Serel Arslan, Numan Demir. Dysphagia in intensive care units in Turkey: A cross-sectional survey study. . 2022; 20(3): 154-160

Corresponding Author: Selen Serel Arslan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar