. 2024; 22(2): 95-100

Evaluation of Electrolyte Imbalance on ICU Admission and Its Effect on Prognosis

Erbil Türksal1, Esra Özayar2, Adem Selvi1, Merve Karaşahin1, Esra Onhan Tekoğlu1, Ali Koç1
1Department of Anesthesiology and Reanimation, Ankara Atatürk Sanatoryum Training and Research Hospital, Ankara, Turkey
2Department of Anesthesiology and Reanimation, Ankara City Hospital, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Electrolyte imbalance is an important factor that is frequently seen in ICU and affects prognosis. We aimed to analyze the type of electrolyte imbalance on ICU admissions and its relation to prognosis, mechanical ventilation day, ICU and hospital stay, and mortality.
METHODS: The electrolyte values of 826 patients admitted to the ICU were analyzed. Demographic data, type of electrolyte imbalance, mechanical ventilation day, length of stay in ICU and hospital, APACHE-II scores, and mortality status were recorded.
RESULTS: A total of 826 patients were included. Of the patients, 252(30.5%) dysnatremia, 193(23%) dyskalemia, 432(52%) dyscalcemia, 389(47%) dysmagnesaemia and 625(75%) dysphosphatemia was present. APACHE-II score, mechanical ventilation day, length of stay in ICU and hospital were significantly higher in hypernatremia compared to normonatremia and hyponatremia. In hypokalemia, length of stay in ICU and mechanical ventilation day was significantly higher compared to normokalemia. The mortality rate was 1.7 and 4.4 times higher in hyponatremia and hypernatremia, respectively, compared to normonatremia. Mortality was 1.8 times higher in hypokalemia and 2.2 times higher in hyperkalemia compared to normokalemia. Mortality was 11 times higher in hypercalcemia compared to normocalcemia.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Electrolyte imbalance is frequently seen among ICU patients. Especially in patients with dysnatremia and dyskalemia, the prognosis is worse.

Keywords: water-electrolyte imbalance, critical illness, prognosis


Yoğun Bakım Ünitesine Kabuldeki Elektrolit İmbalansı ve Prognoza Etkisinin Değerlendirilmesi

Erbil Türksal1, Esra Özayar2, Adem Selvi1, Merve Karaşahin1, Esra Onhan Tekoğlu1, Ali Koç1
1Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Ankara, Türkiye
2Ankara Şehir Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Elektrolit imbalansı, YBÜ’de sıklıkla görülen ve prognozu etkileyen önemli bir faktördür. YBÜ'ye yatışlardaki elektrolit imbalansı tipini ve bunun prognoz, mekanik ventilasyon günü, YBÜ ve hastanede kalış süresi ve mortalite ile ilişkisini analiz etmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: YBÜ'ye kabul edilen 826 hastanın elektrolit değerleri incelendi. Demografik veriler, elektrolit imbalansı tipi, mekanik ventilasyon günü, YBÜ ve hastanede kalış süresi, APACHE-II skorları ve mortalite durumu kaydedildi.
BULGULAR: Çalışmaya toplam 826 hasta dahil edildi. Hastaların 252'sinde (%30.5) disnatremi, 193'ünde (%23) diskalemi, 432'sinde (%52) diskalsemi, 389'unda (%47) dismagnezemi ve 625'inde (%75) disfosfatemi mevcuttu. APACHE-II skoru, mekanik ventilasyon günü, YBÜ ve hastanede kalış süresi, normonatremi ve hiponatremiye kıyasla hipernatremide anlamlı olarak daha yüksekti. Hipokalemide, YBÜ kalış süresi ve mekanik ventilasyon günü, normokalemiye kıyasla anlamlı derecede yüksekti. Normonatremiye kıyasla ölüm oranı hiponatremi ve hipernatremide sırasıyla 1.7 ve 4.4 kat daha fazlaydı. Normokalemiye göre hipokalemide mortalite 1.8 kat, hiperkalemide ise 2.2 kat daha fazlaydı. Hiperkalsemide, normokalsemiye kıyasla mortalite 11 kat daha fazlaydı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Elektrolit imbalansı yoğun bakım hastalarında sıklıkla görülür. Özellikle disnatremisi ve diskalemisi olan hastaların prognozu daha kötüdür.

Anahtar Kelimeler: sıvı-elektrolit imbalansı, kritik hastalık, prognoz


Erbil Türksal, Esra Özayar, Adem Selvi, Merve Karaşahin, Esra Onhan Tekoğlu, Ali Koç. Evaluation of Electrolyte Imbalance on ICU Admission and Its Effect on Prognosis. . 2024; 22(2): 95-100

Corresponding Author: Erbil Türksal, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar