. 2024; 22(2): 110-115

Secondary Infection And Co-Infection In Covid-19 Patients Receiving Tocilizumab

Çağla Erdoğan1, Metin Kılınç1, Beyza Şahin2, Hülya Sungurtekin1
1Department of Anesthesiology and Reanimation, Pamukkale University, Denizli, Turkey
2Department of biostatistics, Pamukkale University, Denizli, Turkey.

INTRODUCTION: Tocilizumab (TCZ) is a recombinant humanized anti-IL-6 receptor monoclonal antibody that has benefit in critically-ill COVID-19 patients. However, clinical efficacy and safety of immunosuppressant’s (including tocilizumab, sarilumab and anakinra) treatment in COVID-19 patients are not yet known. These treatments may predispose patients to infection. The aim of this study is to find any connection between usage of tocilizumab and increased seconder bacterial infections.

METHODS: In this study, we conducted retrospective analyses of seconder bacterial infections in COVID-19 patients at intensive care unit. This study included patients with laboratory-confirmed COVID-19 infection or clinical and radiological confirmed COVID-19 infections who were admitted to the university hospital adult ICUs between March 2020 and January 2022. Demographic data, the recent exposure and travel history, clinical symptoms or signs, laboratory findings and comorbidities were recorded. Microbial cultures from tracheal aspirates, blood and urine were taken at admission and throughout the hospital stay. The patients who took tocilizumab treatment had noted and analyzed for seconder infections. The blood cultures had taken at least 48 hours after first dose of tocilizumab.
RESULTS: We found that 80 patients (%37) had positive culture sample at admission and most of these cases was admitted to ICU from various hospital wards. The analyzed data showed that tocilizumab group has a higher incidence of positive culture samples (%75 vs %35, p=0,0001). The results showed that culture of tocilizumab taken patients had more incidence with Metisilin resistance S. Aureus, Klebsiella spp. and Acinetobacter spp. (p=0,0001). Infection rate and mortality rate was much higher than usual care group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Secondary infections and sepsis is a major risk for mortality. The pathogens detected were drug-resistance and had a lower chance of treatment. The benefit of tocilizumab treatment lost in these patients because of secondary infections. Future studies are needed to help determine about risks of tocilizumab treatments.

Keywords: Seconder Infection, COVID-19, Tocilizumab


Tocilizumab Alan Covid-19 Hastalarında Sekonder Enfeksiyon Ve Ko-Enfeksiyon

Çağla Erdoğan1, Metin Kılınç1, Beyza Şahin2, Hülya Sungurtekin1
1Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Denizli
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Ana Bilim Dalı, Denizli

GİRİŞ ve AMAÇ: Tocilizumab (TCZ), kritik durumdaki COVID-19 hastalarında fayda sağlayan, rekombinant bir anti-IL-6 reseptörü monoklonal antikordur. Bununla birlikte, COVID-19 hastalarında immünsüpresan tedavilerin (tocilizumab, sarilumab ve anakinra dahil) klinik etkinliği ve güvenliği henüz bilinmemektedir. Bu tedaviler hastaları enfeksiyona yatkın hale getirebilir. Bu çalışmanın amacı, tosilizumab kullanımı ile artmış sekonder bakteriyel enfeksiyonlar arasında herhangi bir bağlantı bulmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada yoğun bakım ünitesindeki COVID-19 hastalarında sekonder bakteriyel enfeksiyonların retrospektif analizlerini yaptık. Bu çalışmaya Mart 2020 ile Ocak 2022 tarihleri arasında üniversite hastanesinin yetişkin yoğun bakım ünitelerine kabul edilen laboratuvarca doğrulanmış COVID-19 enfeksiyonu veya klinik ve radyolojik olarak doğrulanmış COVID-19 enfeksiyonu olan hastalar dahil edilmiştir. Demografik veriler, yakın zamandaki maruziyet ve seyahat öyküsü, klinik semptomlar veya bulgular, laboratuvar bulguları ve eşlik eden hastalıklar kaydedildi. Trakeal aspiratlardan, kan ve idrardan mikrobiyal kültürler, hastaneye yatışta ve hastanede kaldıkları süre boyunca alındı. Tosilizumab tedavisi alan hastalar sekonder enfeksiyonları not etmiş ve analiz etmişlerdir. Kan kültürleri ilk tosilizumab dozundan en az 48 saat sonra alınmıştır.
BULGULAR: 80 hastada (%37) başvuru sırasında kültür örneğinin pozitif olduğunu ve bu olguların çoğunun çeşitli hastane servislerinden yoğun bakıma kabul edildiğini saptadık. Analiz edilen veriler, tosilizumab grubunun pozitif kültür örnekleri insidansının daha yüksek olduğunu gösterdi (%75'e karşı %35, p=0,0001). Sonuçlar, tosilizumab kültürü alan hastalarda Metisilin direnci insidansının daha yüksek olduğunu göstermiştir. S. Aureus, Klebsiella spp. ve Acinetobacter spp. (p=0,0001). Enfeksiyon oranı ve ölüm oranı normal bakım grubundan çok daha yüksekti.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sekonder enfeksiyonlar ve sepsis mortalite için önemli bir risktir. Tespit edilen patojenler ilaca dirençliydi ve tedavi şansı daha düşüktü. Bu hastalarda sekonder enfeksiyonlar nedeniyle tocilizumab tedavisinin yararı kaybolmuştur. Tosilizumab tedavilerinin risklerini belirlemeye yardımcı olmak için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Sekonder Enfeksiyon, COVID-19, Tocilizumab


Çağla Erdoğan, Metin Kılınç, Beyza Şahin, Hülya Sungurtekin. Secondary Infection And Co-Infection In Covid-19 Patients Receiving Tocilizumab. . 2024; 22(2): 110-115

Corresponding Author: Çağla Erdoğan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar