. 2022; 20(Supplement): 91-98

The Evaluation of COVID-19 Patients Treated With HFNC in ICU

Ayşe Müge Karcıoğlu1, Hatice Zeynep Atlı2, Oğuz Karcıoğlu3, Işıl Özkoçak Turan2
1Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital, Department of Intensive Care
2Ministry of Health, Ankara City Hospital, Department of Intensive Care
3Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases

INTRODUCTION: Since the COVID-19 pandemic caused respiratory failure in many patients, oxygen delivery methods had to be diversified, and their numbers increased. High flow nasal cannula (HFNC), which has been shown beneficial in acute respiratory failure previously, also came to the fore. We aimed to investigate the efficacy of HFNC on patients hospitalized in intensive care units due to COVID-19.
METHODS: We retrospectively screened the patients followed in the intensive care unit due to COVID-19. Patients treated with HFNC performed the study group. We analyzed the relationship between demographics, laboratory results, treatment modalities, complications, and outcomes.
RESULTS: Among the 330 patients included mean ventilation duration with HFNC was 7,84 days. 170 (51.5%) patients intubated during HFNC treatment. Only 5 of them were extubated. Intubated patients had higher mean HFNC duration (9,74 days – min: 2, max: 49) compared to non-intubated patients (6,05 days- min: 1, max: 30). There was a significant relationship between mortality and age (OR: 1.04), APACHE II score (OR: 1.35), having cancer (OR: 3.89), receiving NIV (OR: 5.94), and presence of secondary bacterial infection (OR: 44.6)
DISCUSSION AND CONCLUSION: HFNC, whose benefit in acute respiratory failure has been proven, is also widely and successfully used in COVID 19 patients. Comprehensive randomized studies are needed to demonstrate the effect of HFNC use on intubation requirement and mortality.

Keywords: Ventilation, Mortality, Coronavirus, Respiratory failure, Pneumonia, Oxygen Therapy


Yoğun Bakımda HFNO ile tedavi edilen COVID-19 Hastalarının Değerlendirilmesi

Ayşe Müge Karcıoğlu1, Hatice Zeynep Atlı2, Oğuz Karcıoğlu3, Işıl Özkoçak Turan2
1Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Yoğun Bakım Kliniği
2Sağlık Bakanlığı, Ankara Şehir Hastanesi, Yoğun Bakım Kliniği
3Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: COVID-19 pandemisi nedeniyle solunum yetmezliği gelişen hastalarda oksijen desteği için farklı cihazlar ve yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemlerden birisi de daha önce akut solunum yetmezliğinde faydalı olduğu gösterilen yüksek akımlı nazal kanül (HFNO)’dur. Bu çalışmada, COVID-19 nedeniyle yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda HFNO'nun etkinliğini araştırmayı amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: COVID-19 nedeniyle yoğun bakımda takip edilen hastalar geriye dönük olarak tarandı. Yoğun bakım yatışı sırasında HFNC ile tedavi edilen hastalar çalışma grubunu oluşturdu. Demografik veriler, laboratuvar sonuçları, tedavi modaliteleri, komplikasyonlar ve klinik sonuçlar arasındaki ilişkiyi incelenmiştir.
BULGULAR: Dahil edilen 330 hasta arasında HFNC ile ortalama ventilasyon süresi 7,84 gündü. 170 (%51,5) hasta HFNC tedavisi sırasında entübe edilmişti. Bunlardan sadece 5'i ekstübe olabilmişti. Entübe edilen hastaların ortalama HFNO alma süresi (9,74 gün – min: 2, maks: 49) entübe olmayan hastalara (6,05 gün- dak: 1, maks: 30) göre daha yüksekti. Mortalite ile yaş (OR: 1.04), APACHE II skoru (OR: 1.35), kanser öyküsü (OR: 3.89), NIV uygulanması (OR: 5.94) ve sekonder bakteriyel enfeksiyon varlığı (OR: 44.6) arasında anlamlı bir ilişki vardı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Akut solunum yetmezliğinde faydası kanıtlanmış olan HFNC, COVID-19 hastalarında da yaygın ve başarılı bir şekilde kullanıldığı görülmüştür. HFNC kullanımının entübasyon gereksinimi ve mortalite üzerindeki etkisini göstermek için kapsamlı randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Ventilasyon, Mortalite, Koronavirüs, Solunum yetmezliği, Pnömoni, Oksijen Tedavisi


Ayşe Müge Karcıoğlu, Hatice Zeynep Atlı, Oğuz Karcıoğlu, Işıl Özkoçak Turan. The Evaluation of COVID-19 Patients Treated With HFNC in ICU. . 2022; 20(Supplement): 91-98

Corresponding Author: Ayşe Müge Karcıoğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar