. 2022; 20(4): 220-229

The Most Frequently Cited 101 Articles Related to Nutrition of the Critical Care Literature.

Volkan Hancı, Gözde Gürsoy, gözde altuntaş uzun, Yasemin Şişecioğlu, Sezen Korkut, Esra Kırova Özdemir, BusraManduz yavuz
Dokuz Eylul University Faculty of Medicine Department of Anesthesiology and Reanimation

INTRODUCTION: We investigated most highly cited 101 articles related to nutrition of the critical care literature.
METHODS: Using the advanced mode of the Web of Science (WOS), the words “WC=Critical Care Medicine AND TS=nutr* OR WC=Critical Care Medicine AND TI=nutr* OR WC=Nutrition & Dietetics AND TS=intensive care OR WC=Nutrition & Dietetics AND TI=intensive care OR WC=Nutrition & Dietetics AND TS=critical care OR WC=Nutrition & Dietetics AND TI=critical care” were used to scan articles on June 2021.
RESULTS: From 1975 to date, it appears a total of 7093 articles related to nutrition of critical care were published in the WOS. The most cited article had 1011 citations, the least cited articles had 166 citations. The mean citation number was 287,77±178,57. The mean annual citation number was 21,86±35,46. The most cited article was by McClave, Stephen et al. "Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Adult Critically Ill Patient: Society of Critical Care Medicine(SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition(ASPEN)". Most three area’s of articles related to nutrition in critical care focused in; “Enteral Nutrition”, “Immün-nutrition”. The three journals that appeared most frequently in the top 101 were Critical Care Medicine(43.6%), Intensive Care Medicine(10.9%), and Clinical Nutrition (7.9%), Journal of Parenteral and Enteral Nutrition(7.9%).
A significant relationship was found between the year of publication of the article, the journal in which it was published, the country of the journal in which it was published, the continent of the journal, the type of study, the subject area and the number of citations per year, and between the type of study and the total number of citations of the article (p<0.05).

DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, it is noteworthy that the articles published after 2015, the guidelines and the articles about the enteral and parenteral diagnosis of sepsis have more citations.

Keywords: nutrition, bibliometrics, citation


Yoğun Bakım Literatüründe Nütrisyon ile İlişkili En Çok Atıf Alan 101 Çalışmanın Değerlendirilmesi

Volkan Hancı, Gözde Gürsoy, gözde altuntaş uzun, Yasemin Şişecioğlu, Sezen Korkut, Esra Kırova Özdemir, BusraManduz yavuz
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada amacımız yoğun bakım literatüründe nütrisyon ile ilgili en çok atıf alan 101 yayının bibliyometrik özellikleri açısından değerlendirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kesitsel tanımlayıcı olan bu çalışmada, etik kurul onamının alınması ardından “Institute for Scientific Information Web of Science” arama motorunun “advanced mode” özelliğinde anahtar kelime olarak “WC=Critical Care Medicine AND TS=nutr* OR WC=Critical Care Medicine AND TI=nutr* OR WC=Nutrition & Dietetics AND TS=intensive care OR WC=Nutrition & Dietetics AND TI=intensive care OR WC=Nutrition & Dietetics AND TS=critical care OR WC=Nutrition & Dietetics AND TI=critical care” kullanılarak yoğun bakım literatüründe nütrisyon ile ilgili en çok atıf alan ilk 101 yayın belirlendi.
BULGULAR: Yoğun Bakımda Nütrisyon konusunda 1975-2021 yılları arasında 7093 yayın olduğu belirlendi. En çok atıf alan makale Journal of Parenteral and Enteral Nutrition dergisinde yer alan, McClave Stephen A ve ark.’nın “Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Adult Critically Ill Patient: Society of Critical Care Medicine (SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN)” başlıklı çalışmasıydı ve 1011 atıf almıştı. En az atıf alan çalışmaların atıf sayısı ise 166 olarak belirlendi. En fazla atıf alan 101 makalenin %53.5’i 2000-2009 arasında yayınlanmış olup, toplam atıf ortalaması 287,77±178,57 ve yıllık atıf ortalaması 21,86±35,46 olarak belirlendi. Çalışmaların %20.8’i enteral nütrisyon, %20.8’i immün nütrisyon ile ilgiliydi. Çalışmaların yayınlandığı dergilerin %78.2’si Amerika Birleşik Devletleri, %7.9’u İngiltere, %7.9’u İskoçya kaynaklıydı. Çalışmaların en çok yayınlandığı ilk üç dergi Critical Care Medicine(%43.6), İntensive Care Medicine(%10.9), Clinical Nutrition(%7.9) ve Journal of Parenteral Enteral Nutrition(%7.9) olarak belirlendi. Makalenin yayınlanma yılı, yayınlandıkları dergi, yayınlandıkları derginin ülkesi, derginin kıtası, çalışma türü konu alanı ile yıllık atıf sayısı arasında, makalenin çalışma türü ile toplam atıf sayısı arasında anlamlı ilişki saptanmıştır(p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda 2015 yılından sonra yayınlanan yazıların, guidelineların ve enteral parenteral nütrisyon ile ilgili yazıların daha fazla atıf sayısına sahip oldukları dikkati çekmektedir.

Anahtar Kelimeler: nütrisyon, bibliyometri, atıf


Volkan Hancı, Gözde Gürsoy, gözde altuntaş uzun, Yasemin Şişecioğlu, Sezen Korkut, Esra Kırova Özdemir, BusraManduz yavuz. The Most Frequently Cited 101 Articles Related to Nutrition of the Critical Care Literature.. . 2022; 20(4): 220-229

Corresponding Author: Volkan Hancı, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar