. 2023; 21(3): 162-170

An evaluation of the PRE-DELIRIC (PREdiction of DELIRium in ICu patients) delirium prediction model in intensive care units in Turkey

Samet Sayılan1, Volkan OZEN2, Betul Tosun3, Aylin AYDIN SAYILAN4, Nurten Ozen5
1Kirklareli University Medicine Faculty, Department of Internal Medicine, Kirklareli, Turkey
2Unit of Anesthesia and Reanimation, Prof. Dr. Cemil Tascioglu City Hospital, İstanbul, Turkey.
3Hasan Kalyoncu University, Faculty of Health Science, Nursing Department, Gaziantep,Turkey
4Kirklareli University Faculty of Health Science, Nursing Department, Kirklareli, Turkey.
5Florence Nightingale Hospital School of Nursing, Demiroglu Bilim University, Istanbul, Turkey.

INTRODUCTION: The purpose of this methodological study was to perform the adaptation and validation of the "PRE-DELIRIC Score" delirium prediction model in Turkey in patients hospitalized in the intensive care unit.
METHODS: The research was conducted with 172 patients treated in the intensive care units of a training and research hospital between October 2019 and April 2020. The data were collected with (1) a data collection form for the participants’ descriptive characteristics, (2) the PRE-DELIRIC Score, and (3) the Confusion Assessment Method for the ICU (CAM-ICU). ROC analysis and diagnosis screening tests were used to determine the cut-off point according to the groups. The sensitivity and specificity of the score were calculated. Significance was evaluated at the p<0.05 level.
RESULTS: A statistically significant relationship was found between the cut-off point obtained for the PRE-DELIRIC Score (≥7.58%) and the groups (p= 0.003). The risk of being CAM-ICU positive was 7.404 times higher in patients with a PRE-DELIRIC Score of 7.58 or more (OR: 7.404; 95% CI: 1.638-33.469). The area under the ROC curve was 64.9% (95% CI: 0.538-0.760), and the standard error was 5.6% (p=0.044).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The PRE-DELIRIC score yielded reliable results in this study. It appears to be significant for patients with a likelihood of developing delirium in the intensive care unit, and its use is recommended as a functional score that is easily applied and calculated.

Keywords: critical care, PRE-DELIRIC, delirium, model


PRE-DELIRIC (PREdiction of DELIRium in ICu patients) deliryum öngörme modelinin genel yoğun bakım ünitelerinde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi

Samet Sayılan1, Volkan OZEN2, Betul Tosun3, Aylin AYDIN SAYILAN4, Nurten Ozen5
1Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kirklareli, Türkiye
2Prof. Dr. Cemil Tascioglu Şehir Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Ünitesi, İstanbul, Türkiye
3Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Gaziantep,Türkiye
4Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Kirklareli, Türkiye
5Demiroglu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Metodolojik tipteki bu çalışma, yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda "PRE-DELIRIC Skoru" deliryum tahmin modelinin Türkiye'ye uyarlanması ve geçerliliğinin sağlanması amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma, Ekim 2019-Nisan 2020 tarihleri arasında bir eğitim ve araştırma hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören 172 hasta ile yapılmıştır. Veriler, (1) katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine yönelik bilgi formu, (2) PRE-DELIRIC Skoru ve (3) Konfüzyon Değerlendirme Formu (CAM-ICU) ile toplanmıştır. Gruplara göre kesme noktasını saptamada ROC analizi ve tanı tarama testleri kullanıldı. Skorun duyarlılık ve özgüllük özelliği hesaplandı. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi.
BULGULAR: Delirium (PRE-DELIRIC) Skoru için elde edilen kesme noktası (≥%7,58) ile gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p= 0,003). Delirium (PRE-DELIRIC) Skoru 7,58 ve üzerinde olan olgularda CAM-ICU pozitif olma riski 7,404 kat fazladır ((OR: 7.404; %95 GA: 1.638-33.469). ROC eğrisi altında kalan alan ise, %64.9 (%95 CI: 0.538-0.760) ve standart hata %5.6 (p=0.044) olarak saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada, PRE-DELIRIC skorunun güvenilir sonuçlara sahip olduğu bulundu. Yoğun bakımlarda deliryum gelişmesi olası olan hastalar için önemli olduğu görülmekte, uygulaması ve hesaplaması kolay kullanışlı bir skor olarak kullanımı önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: yoğun bakım, predeliric, deliryum, model


Samet Sayılan, Volkan OZEN, Betul Tosun, Aylin AYDIN SAYILAN, Nurten Ozen. An evaluation of the PRE-DELIRIC (PREdiction of DELIRium in ICu patients) delirium prediction model in intensive care units in Turkey. . 2023; 21(3): 162-170

Corresponding Author: Samet Sayılan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar