. 2022; 20(2): 72-78

The Factors That Cause Hypophosphatemia In Patients Receivig Clinical Nutrition Treatment

Kezban Akçay1, Hatice Ayhan2, Burcu Kelleci Çakır3, Osman Abbasoglu4
1Hacettepe University Hospitals, Clinical Nutrition Unit, Ankara/Turkey
2University of Health Sciences, Gülhane Faculty of Nursing, Department of Surgical Nursing, Ankara/Turkey
3Hacettepe University, Faculty of Pharmacy, Department of Clinical Pharmacy, ankara/Turkey
4Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of General Surgery, ankara/Turkey

INTRODUCTION: Hypophosphatemia is an early symptoms of refeeding syndrome (RS). In this study, it was aimed to evaluate the rate of hypophosphatemia in different patient groups receiving nutritional therapy, to examine the one-year follow-up results of an experienced Clinical Nutrition Team and the factors that cause hypophosphatemia.
METHODS: In this retrospective study, patients over 18 years of age and who were followed up by the Clinical Nutrition Team between January 2018-January 2019 were included. Patients characteristics, nutritional characteristics, serum phosphate levels and the relationship between the parameters and hypophosphatemia were evaluated.
RESULTS: Among the included 622 patients hypophosphatemia was observed in 11% of them. It was determined that 39(51.3%) of the patients with hypophosphatemia were male, the median age was 66(21-95). The age(p=0.04), diet(p=0.01), surgery history(p = 0.03), the status of reaching the target in parenteral nutrition(p=0.04) and the presence of additional disease (p=0.02) have a significant relationship with the development of hypophosphatemia. In multivariate regression analysis, advanced age(p=0.03 Exβ=1.01) and surgery status(p=0.009 Exβ=2) were found to increase the risk of hypophosphatemia.
DISCUSSION AND CONCLUSION: However beside the factors that have been already known, advanced age and surgery seems to increase the risk of hypophosphatemia, and more attention should be paid for the clinical nutrition treatment in these patients.

Keywords: Hypophosphatemia, Clinical Nutrition Team, Refeeding Syndrome


Beslenme Tedavisi Alan Hastalarda Hipfosfatemiye Neden Olan Faktörler

Kezban Akçay1, Hatice Ayhan2, Burcu Kelleci Çakır3, Osman Abbasoglu4
1Hacettepe Üniversitesi, Erişkin Hastanesi, Klinik Beslenme Birimi, Ankara/Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Hemşirelik Fakültesi, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Ankara/Türkiye
3Hacettepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Ankara/Türkiye
4Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Ankara/Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Beslenme tedavisi başlanan hastalarda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, ilk dört gün içinde gelişebilen yeniden beslenme sendromudur (YBS). Hipofosfatemi, YBS’nin erken dönemde görülen en önemli belirtilerindendir ve serum fosfor düzeyinin < 2.5mg/dL olması olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, deneyimli bir Klinik Beslenme Ekibinin (KBE) bir yıllık izlem sonuçlarının değerlendirilmesi, beslenme tedavisi alan farklı hasta gruplarında hipofosfatemi görülme oranının ve hipofosfatemiye neden olan faktörlerin incelenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma Ocak 2018-Ocak 2019 tarihleri arasında Klinik Beslenme Ekibi tarafından izlenen 18 yaş üzeri hastaların verilerinin retrospektif incelenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 622 hasta dâhil edilmiş olup, hastaların demografik özellikleri, beslenme öncesi klinik durumları, beslenme özellikleri ile serum fosfat düzeyleri incelenmiştir. Belirlenen bu parametreler ile hipofosfatemi arasında bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya dâhil edilen hastaların %11’inde hipofosfatemi görülmüştür. Hipofosfatemi görülen hastaların 39’unun (%51,3) erkek, ortanca (minimum-maksimum) yaşın 66 (21-95) olduğu belirlenmiştir. İkili grupların karşılaştırılması ile elde edilen sonuçlara bakıldığında yaş (p=0,04), beslenme şekli (p=0,01), ameliyat öyküsü (p=0,03), parenteral beslenmede hedefe ulaşma durumu (p=0,04) ve ek hastalık varlığının (p=0,02) hipofosfatemi gelişmesi ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Çok değişkenli regresyon analizinde ileri yaş (p= 0,03 Exβ=1,01) ve ameliyat olma durumunun (p=0,009 Exβ=2) hipofosfatemi riskini artırdığı görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Araştırmadan elde edilen sonuçlarla hipofosfatemi üzerine etkili olabilecek pek çok parametrenin olduğu saptanmıştır. İleri yaş ve ameliyat olma durumunun hipofosfatemi gelişme riskini arttırdığı ve bu hastalarda beslenme tedavisinin planlama ve takibi sürecinde daha dikkatli olunması gerektiği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: Hipofosfatemi, Klinik Beslenme Ekibi, Yeniden beslenme sendromu, Refeeding sendromu


Kezban Akçay, Hatice Ayhan, Burcu Kelleci Çakır, Osman Abbasoglu. The Factors That Cause Hypophosphatemia In Patients Receivig Clinical Nutrition Treatment. . 2022; 20(2): 72-78

Corresponding Author: Burcu Kelleci Çakır, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar