. 2022; 20(4): 201-206

Phenytoin versus Levetiracetam for Posttraumatic Seizure Prophylaxis

Tuğçe Mengi1, Barış Yılmaz2, Uğur Koca3, Necati Gokmen3
1Dokuz Eylül University Hospital, Department of Neurology, Balçova, İzmir,Turkey
2Dokuz Eylül University Hospital, Department of Chest Diseases, Balçova, İzmir,Turkey
3Dokuz Eylül University Hospital, Department of Anesthesiology and Reanimation, Balçova, İzmir,Turkey

INTRODUCTION: The objective of this study was to compare the efficacy of levetiracetam versus phenytoin for the prevention of early post-traumatic seizures and to ascertain the incidence of clinical seizures in traumatic brain injury.
METHODS: Adult patients were included in the study if they had moderate to severe traumatic brain injury in the presence of neuroimaging consistent with brain injury. Patients were categorized into two groups, phenytoin group or levetiracetam group, based on the administration of antiepileptic drugs for seizure prophylaxis.
RESULTS: In this study, 100 patients with traumatic brain injury met inclusion criteria between January 2012 and June 2017. Of those patients, 60 received seizure prophylaxis with phenytoin, and 40 received levetiracetam. The incidence of early post-traumatic seizure was 8%. There were no significant differences in early post-traumatic seizure rates between groups (p>0.05). The incidence of clinical seizures after traumatic brain injury was 10%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: This report showed that levetiracetam and phenytoin had similar efficacy in post-traumatic seizure prophylaxis. Although our study was a retrospective design, the two groups had similar features in terms of age, sex, injury mechanism, neuroimaging findings, Glasgow coma score, Marshall score, APACHE II score, which improved the reliability of comparison between phenytoin and levetiracetam for seizures.

Keywords: Levetirasetam, Fenitoin, Nöbet, Travma


Posttravmatik Nöbet Profilaksisinde Fenitoine karşı Levetirasetam

Tuğçe Mengi1, Barış Yılmaz2, Uğur Koca3, Necati Gokmen3
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir
3Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, erken post-travmatik nöbeti önlenmede levetirasetamın ve fenitoinin etkinliğini karşılaştırmak ve klinik nöbet insidansını belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya orta-şiddetli travmatik beyin hasarı tanısı alan, nörogörüntülemede beyin hasarı ile uyumlu bulgusu olan erişkin hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar nöbet profilaksisi için uygulanan antiepileptik ilaca göre fenitoin grubu ve levetirasetam grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı.
BULGULAR: Bu çalışmada Ocak 2012 ile Haziran 2017 arasında 100 travmatik beyin hasarlı hasta dahil edilme kriterlerini karşıladı. Nöbet profilaksisi, bu hastaların 60'ında fenitoin ve 40'ında levetirasetam ile sağlandı. Erken post-travmatik nöbet insidansı ise % 8 idi. Gruplar arasında erken post-travmatik nöbet oranı açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Travmatik beyin hasarı sonrası klinik nöbet insidansı % 10 idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu rapor, post-travmatik nöbet profilaksisinde levetirasetamın ve fenitoinin benzer etkinliğe sahip olduğunu gösterdi. Çalışmamız retrospektif bir tasarımda olmasına rağmen iki grup yaş, cinsiyet, travma mekanizması, nörogörüntüleme bulguları, Glasgow koma skoru, Marshall skoru, APACHE II skorunu açısından benzer özelliklere sahipti. Bu bulgular, nöbet açısından fenitoin ve levetirasetamı karşılaştırılmayı güvenilir kılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Levetiracetam, Phenytoin, Seizure, Trauma


Tuğçe Mengi, Barış Yılmaz, Uğur Koca, Necati Gokmen. Phenytoin versus Levetiracetam for Posttraumatic Seizure Prophylaxis. . 2022; 20(4): 201-206

Corresponding Author: Tuğçe Mengi, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar