. 2022; 20(2): 86-92

Assessment of red blood cell distribution width on outcomes of septic patients in intensive care unit: a retrospective study

Burhan Sami Kalın1, İhsan Solmaz2
1Gazi Yaşargil Training and Research Hospital, Department of Internal Medicine, Division of Critical Care, Diyarbakır, Turkey
2Gazi Yaşargil Training and Research Hospital, Department of Internal Medicine, Diyarbakır, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study is to determine the prognostic value of RDW on septic patients in intensive care unit (ICU).
METHODS: In this single center study includes a retrospective analysis of critically ill patients with sepsis. Patients' demographic data, comorbidities, RDW on admission to the ICU, RDW day 3 (RDW3) and RDW day 7 (RDW7) values, APACHE II (Acute physiology and chronic health evaluation) score, need for hemodialysis and invasive mechanical ventilation (IMV) were compared between survivors and non-survivors. Also the patients were divided into two groups as high (>14.5%) RDW and normal (≤14.5%) RDW. Logistic regression analysis was performed to determine the independent risk factors for ICU mortality.
RESULTS: One hundred two septic patients were included. Survivors had lower RDW compared to non-survivors (on admission to the ICU, RDW3 and RDW7 values, for all p<0.05). Patients in high RDW group had higher APACHE II score, higher presence of septic shock on ICU admission, higher need for IMV and mortality rate compared to patients in normal RDW group (for all p<0.05). In this study, the presence of septic shock on ICU admission, RDW3 value and need for IMV were found to be independent risk factors for mortality.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, RDW3 value was significantly associated with mortality in critically septic patients and has an important value in predicting the prognosis of ICU septic patients.

Keywords: Sepsis, septic shock, intensive care unit, red blood cell distribution width.


Yoğun bakım ünitesinde septik hastaların sonuçları üzerine kırmızı kan hücresi dağılım genişliğinin değerlendirilmesi: retrospektif bir çalışma

Burhan Sami Kalın1, İhsan Solmaz2
1Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi, Diyarbakır, Türkiye
2Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Ünitesi, Diyarbakır, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) bulunan septik hastalarda RDW'nin prognostik değerini belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu tek merkezli çalışmada, kritik olan sepsis hastalarının retrospektif bir analizi yer almaktadır. Hastaların demografik verileri, komorbiditeleri, YBÜ'ne kabuldeki RDW, 3. Gün (RDW3) ve 7. gün RDW (RDW7) değerleri, APACHE II (Akut fizyoloji ve kronik sağlık değerlendirmesi) skoru, hemodiyaliz ve invazif mekanik ventilasyon (IMV) ihtiyacı sağkalanlar ve vefat edenler arasında karşılaştırıldı. Ayrıca hastalar yüksek (>% 14.5) ve normal (≤% 14.5) RDW olarak iki gruba ayrıldı. YBÜ mortalitesi için bağımsız risk faktörlerini belirlemek üzere lojistik regresyon analizi yapıldı.
BULGULAR: 102 septik hasta dahil edildi. Sağkalanlar, vefat edenlere kıyasla daha düşük RDW'ye sahipti (YBÜ'ne kabuldeki RDW, RDW3 ve RDW7 değerleri, tümü için p <0.05). Yüksek RDW grubundaki hastalar normal RDW grubundaki hastalara göre daha yüksek APACHE II skoruna, YBÜ’ne kabulde daha yüksek oranda septik şok varlığına, daha yüksek IMV ihtiyacına ve mortalite oranına sahipti (tümü için p<0.05). Bu çalışmada yoğun bakım ünitesine kabulde septik şok varlığı, RDW3 değeri ve IMV ihtiyacı mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada RDW3 değeri, kritik septik hastalarda mortalite ile anlamlı olarak ilişkili bulunmuştur ve YBÜ septik hastalarının prognozunu öngörmede önemli bir değere sahiptir.

Anahtar Kelimeler: Sepsis, septik şok, yoğun bakım ünitesi, kırmızı kan hücresi dağılım genişliği.


Burhan Sami Kalın, İhsan Solmaz. Assessment of red blood cell distribution width on outcomes of septic patients in intensive care unit: a retrospective study. . 2022; 20(2): 86-92

Corresponding Author: Burhan Sami Kalın, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar