. 2023; 21(3): 190-195

Evaluation of alveolo-arterial oxygen gradient and mortality in different respiratory support methods in severe COVID-19 patients followed in the intensive care unit

Fatih Sargın, Anıl Kuvandık, Simay Karaduman, Hulya sungurtekin
Department of Anesthesiology and Reanimation, Pamukkale University Faculty of Medicine, Denizli

INTRODUCTION: Severe pneumonia is an important cause of mortality in COVID-19 infection. This study aimed to evaluate pulmonary gas exchange and mortality according to nasal cannula, high flow nasal cannula, non-invasive positive pressure ventilation and invasive mechanical ventilation used in the treatment of hypoxemic respiratory failure in severe COVID-19 patients.
METHODS: 140 severe COVID-19 patients who were treated in Department of Anesthesiology Intensive Care Unit of ……….. University Hospital were reviewed retrospectively. Arterial blood gas results on the 1st, 3rd, 7th, 14th and 21st days of admission were recorded.
RESULTS: The alveolo-arterial oxygen gradient of the patients receiving oxygen via nasal cannula was significantly lower than the patients receiving high-flow nasal cannula, non-invasive and invasive mechanical ventilation. When the other groups were compared, no significant difference was observed between the alveolo-arterial oxygen gradients of the patients who received high-flow nasal cannula, non-invasive and invasive mechanical ventilation support. It was observed that the mortality of the patients who were admitted as intubated was significantly higher than the other groups.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Invasive and non-invasive oxygen support resulted in similar alveolo-arterial oxygen gradients in severe COVID-19 patients at admission and at 3-week follow-up, but mortality was higher in intubated patients.

Keywords: COVID-19, nasal cannula, oxygen treatment, alveolo-arterial oxygen gradient, mechanical ventilation


Yoğun bakım ünitesinde takip edilen ağır COVID-19 hastalarında farklı solunum desteği yöntemlerinde alveolo-arteriyel oksijen gradienti ve mortalitenin değerlendirilmesi

Fatih Sargın, Anıl Kuvandık, Simay Karaduman, Hulya sungurtekin
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Denizli

GİRİŞ ve AMAÇ: Ağır pnömoni, COVID-19 infeksiyonunda önemli bir mortalite nedenidir. Bu çalışma, yoğun bakım ünitesinde takip edilen ağır COVID-19 hastalarında hipoksemik solunum yetmezliği tedavisinde kullanılan nazal kanül, yüksek akışlı nazal kanül, non invaziv pozitif basınçlı ventilasyon ve invaziv mekanik ventilasyon ile solunum desteğine göre pulmoner gaz değişimini ve mortaliteyi değerlendirmeyi hedeflemektedir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: …………. Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören 140 ağır COVID-19 hastasının kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların 3, 7, 14 ve 21. günlerdeki arteriyel kan gazı sonuçları kaydedildi.
BULGULAR: Hastaların alveolo-arteriel oksijen gradienti karşılaştırıldığında nazal kanül ile oksijen alan hastaların alveolo-arteriel oksijen gradienti, yüksek akışlı nazal kanül, non invaziv ve invaziv mekanik ventilasyon desteği alan hastalara göre anlamlı olarak daha düşüktü. Diğer gruplar kendi arasında karşılaştırıldığında yüksek akışlı nazal kanül, non invaziv ve invaziv mekanik ventilasyon desteği alan hastaların alveolo-arteriel oksijen gradientleri arasında anlamlı fark izlenmedi. Entübe olarak kabul edilen hastaların mortalitesinin diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu izlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ağır COVID-19 hastalarının kabul sırasında ve 3 haftalık takipte invaziv ve non-invaziv oksijen desteğinin benzer alveolo-arteriel oksijen gradientleri ile sonuçlandığını ancak entübe olan hastaların mortalitelerinin daha yüksek olduğu izlendi.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, nazal kanül, oksijen tedavisi, alveolo-arteriyel oksijen gradienti, mekanik ventilasyon


Fatih Sargın, Anıl Kuvandık, Simay Karaduman, Hulya sungurtekin. Evaluation of alveolo-arterial oxygen gradient and mortality in different respiratory support methods in severe COVID-19 patients followed in the intensive care unit. . 2023; 21(3): 190-195

Corresponding Author: Fatih Sargın, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar