. 2022; 20(Supplement): 81-90

Investigation of Legionella and Other Pathogenic Microorganisms in Different Departments of a University Hospital: A Prospective Study

Filiz Orak1, Ekrem Kireçci1, Yavuz Orak2, Kezban Tülay Yalçınkaya1, Hafize Öksüz2
1Kahramanmaraş Sutcu Imam University, Department of Microbiology, Kahramanmaras
2Kahramanmaraş Sutcu Imam University, Department of Anesthesiology and Reanimation,Kahramanmaras

INTRODUCTION: In this study, it was aimed to investigate Legionella spp. and other pathogenic microorganisms in swab samples taken from different units of a tertiary healthcare hospital between 25 July 2019 and 1 November 2019.
METHODS: Ninety two swab samples were taken from the mechanical ventilator, air conditioner filters, water outlets, and sink faucets in the laboratory, operating room and different intensive care units of the hospital. All samples were centrifuged and inoculated directly onto Buffered Coal Yeast Extract agar, a medium selective for Legionella and other conventional media. 16s rRNA sequence analysis was performed for identification at the species level by randomly selecting 6 samples that were positive for Legionella by culture and serological tests.
RESULTS: Growth compatible with Legionella spp. colonies was observed in 24 (26.08%) cultures. Only three of the 6 serogrouped samples were confirmed by molecular identification. Two of these are identified as Legionella pneumophila subsp. pneumophila and the other as Legionella anisa.
Penicillium spp., Aspergillus flavus, Acinetobacter baumannii, Morganella morganii, Moraxella sp. and Pseudomonas aeruginosa were isolated from the filters of mechanical ventilators and Escherichia coli from a tap sample.

DISCUSSION AND CONCLUSION: Potential Legionella spp. exposure of high-risk patients should be eliminated with increased sampling frequency and effective control measures.

Keywords: Legionella spp., pathogen, identification, 16S rRNA


Bir Üniversite Hastanesinde Farklı Bölümlerde Legionella ve Diğer Patojen Mikroorganizmaların Araştırılması: Prospektif Çalışma

Filiz Orak1, Ekrem Kireçci1, Yavuz Orak2, Kezban Tülay Yalçınkaya1, Hafize Öksüz2
1Kahramanmaras Sütçü İmam Üniversitesi, Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş
2Kahramanmaras Sütçü İmam Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı, Kahramanmaraş

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, 25 Temuz 2019-1 Kasım 2019 tarihleri arasında üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan bir hastanenin farklı birimlerinden alınan sürüntü örneklerinde Legionella spp. ve diğer patojen mikroorganizmaların araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanenin laboratuvar, ameliyathane ve farklı yoğun bakım ünitelerinde bulunan mekanik ventilatör, klima filtrelerinin su çıkış noktaları ve lavabo musluklarından 92 sürüntü örneği alındı. Tüm örnekler santrifüjlenerek doğrudan Legionella için seçici bir besiyeri olan Buffered Charcoal Yeast Extract agara ve diğer konvansiyonel besiyerlerine inoküle edildi. Kültür ve serolojik testler ile Legionella pozitif olan 6 örnek rastgele seçilerek tür düzeyinde tanımlama için 16s rRNA dizi analizi yapıldı.
BULGULAR: Kültürlerin 24 (%26,08)’ünde Legionella spp. kolonisi ile uyumlu üreme gözlendi. Serogrubu belirlenen 6 örnekten sadece üçü moleküler tanımlama ile doğrulandı. Bunların ikisi Legionella pneumophila subsp. pneumophila diğeri Legionella anisa olarak tanımlandı. Mekanik ventilatörlerin filtrelerinden Penicillium spp., Aspergillus flavus, Acinetobacter baumannii, Morganella morganii, Moraxella sp. ve Pseudomonas aeruginosa ve bir musluk örneğinden Escherichia coli izole edildi.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Yüksek riskli hastaların Legionella spp. ile potansiyel maruziyeti, örnekleme sıklığının artırılması ve etkili kontrol önlemleri ile ortadan kaldırılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Legionella spp., patojen, identifikasyon, 16S rRNA


Filiz Orak, Ekrem Kireçci, Yavuz Orak, Kezban Tülay Yalçınkaya, Hafize Öksüz. Investigation of Legionella and Other Pathogenic Microorganisms in Different Departments of a University Hospital: A Prospective Study. . 2022; 20(Supplement): 81-90

Corresponding Author: Filiz Orak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar