. 2021; 19(2): 82-89

Mortality predictors in Sepsis: A retrospective study

Ummahan Dalkilinc Hokenek1, Funda Gumus2, Mehmet Salih Sevdi2, Kerem Erkalp2, Aysin Selcan2
1Department of Anesthesiology and Reanimation, Istanbul Kartal Dr. Lutfi Kirdar City Hospital, University of Health Sciences, İstanbul, Turkey
2Department of Anesthesiology and Reanimation, Bağcılar Training and Research Hospital, University of Health Sciences, İstanbul, Turkey

INTRODUCTION: In our study we aimed to assess the specificity and sensitivity of three predictors of mortality in patients with sepsis: the presence of infection-causing microorganisms, the severity of disease classifications, and biomarkers.
METHODS: We retrospectively analyzed the files of 76 patients. All patients were over the age of 18, diagnosed with sepsis, and admitted, treated, and followed up in our hospital's Reanimation Unit between 01/01/2017 - 01/01/2018. Patients' demographic data, treatments in the ICU, causes and durations, biochemical analyses, 24 hour acute physiology and chronic health evaluation (APACHE II) scores, sequential organ failure assessment (SOFA) scores, and microorganisms detected through culture analysis were analyzed in terms of their specificity and sensitivity in predicting mortality and morbidity.
RESULTS: Of the patients analyzed, 46.05% were women and 53.95% were men. The average age was 62.67±18.1 years, and the mortality rate was 51.31%. While sepsis developed post-operatively in 60.53% of patients, 39.47% of patients developed sepsis due to internal medical pathology. The average duration of treatment was 35±43.7 days. The most common infection-causing pathogen was Klebsiella pneumoniae, followed by Staphylococcus aureus. In terms of fungal infections, Candida spp. was found to be the most common. In the first 24 hours of treatment, high SOFA, APACHE II, procalcitonin (PCT) values, and infection with Enterococcus faecalis were all found to be independent risk factors for mortality (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In patients with sepsis, severity of disease classifications and Enterococcus faecalis infection are independent risk factors of high mortality rates. They should be considered when evaluating patients.

Keywords: Sepsis, biomarkers, APACHE II-SOFA, mortality


Sepsiste Mortalite Prediktörleri: Retrospektif Bir Çalışma

Ummahan Dalkilinc Hokenek1, Funda Gumus2, Mehmet Salih Sevdi2, Kerem Erkalp2, Aysin Selcan2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Istanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızda, sepsis tanılı hastalarda enfeksiyona sebep olan mikroorganizmaların, hastalık ciddiyet skorlamalarının ve biyobelirteçlerin mortalite prediktörü olarak özgüllük ve duyarlılıklarını tespit etmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda hastanemiz Reanimasyon Ünitesinde 01.01.2017 - 01.01.2018 tarihleri arasında sepsis tanısı alarak takip ve tedavi edilen 18 yaşından büyük 76 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, yoğun bakım ünitesine yatış tedavileri, nedenleri ve süreleri, biyokimyasal analizleri, ilk yirmidört saatinde hesaplanan Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi Skoru (APACHE II) ve Ardışık Organ Yetmezliği Değerlendirme Skoru(SOFA) ile kültür analizi sonucunda üreyen mikroorganizmalar mortalite ve morbidite prediksiyonu açısından duyarlılık ve özgüllükleri kıyaslandı.
BULGULAR: Hastaların %46,05'i kadın,%53,95'i erkek, yaş ortalamaları 62,67±18,1 yıl, mortalite oranı %51,31 olarak tespit edildi. Hastaların %60,53 cerrahi operasyon sonrası, %39,47 dahili nedenler ile sepsis tanısı almış olup ortalama tedavi süresi 35±43,7 gündü. Enfeksiyona neden olan etken en sık Klebsiella pneumoniae, ikinci sıklıkta Staphylococcus aureus, fungal etken olarak ise Candida spp. olarak bulundu. Tedavilerin ilk 24 saatinde ölçülen yüksek SOFA, APACHE II skorlarının, PCT değeri ve Enterococcus faecalis enfeksiyonu mortalite için bağımsız birer risk faktörü olarak belirlendi (p<0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sepsisli hastalarda mortalite prediksiyonunda, skorlama sistemlerinin yanında Enterococcus faecalis enfeksiyonun da bağımsız bir risk faktörü olması yüksek mortalite açısından dikkate alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Sepsis, biyobelirteçler, APACHE II-SOFA, mortalite


Ummahan Dalkilinc Hokenek, Funda Gumus, Mehmet Salih Sevdi, Kerem Erkalp, Aysin Selcan. Mortality predictors in Sepsis: A retrospective study. . 2021; 19(2): 82-89

Corresponding Author: Ummahan Dalkilinc Hokenek, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar