. 2023; 21(3): 212-219

Comparison of Calculated and Measured Energy Expenditure Determination Methods

Mürüvvet Dayıoğlu1, Alper Yosunkaya2
1Gazi University Faculty of Medicine, Department of Anaesthesiology and Reanimation, Divison of Intensive Care, Intensive Care Fellowship Programme, Ankara, Turkey
2Necmettin Erbakan University Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Anaesthesiology and Reanimation, Divison of Intensive Care, Konya, Turkey

INTRODUCTION: Indirect calorimetry is considered the gold standard in the accurate determination of energy consumption in intensive care patients. This study aimed to compare measured energy expenditure with estimated energy expenditure, calculated from predictive equations, in mechanically ventilated patients.
METHODS: This study was conducted on 40 patients hospitalized in our medical/surgical intensive care unit.24-hour energy consumption measured by indirect calorimetry and energy consumption calculated by adding correction factors for actual and corrected weights using Harris-Benedict (HB), Schofield (SCH), Ireton-Jones (IJ) and Swinamer (SW) equations were compared.
RESULTS: Measured energy expenditure was 2697.9±606.0 kcal/day. All of the EEE, calculated by equations were moderately correlated with MEE and correlations were stronger with adjusted body weights, however, Bland-Altman statistics represents wide limits of agreement. From Another perspective, EEE corresponding to between 80% and 110% of MEE was considered an adequate feeding range and provided the best levels of proficiency using adjusted body weight and Long factors; however, at least, 20% of patients remained at under-or overfeeding risk.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was concluded that the estimation equations are not reliable in determining energy consumption in mechanically ventilated intensive care patients due to wide limits of agreement. Estimates falling in the range of 80%-110% of MEE also indicate the possibility of malnutrition. Our study supports previous studies, which indicated that nutrition management requires an individual approach.

Keywords: indirect calorimetry, estimating energy expenditure, mechanical ventilation, nutrition, ICU


Hesaplanan ve Ölçülen Enerji Tüketimi Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Mürüvvet Dayıoğlu1, Alper Yosunkaya2
1Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Yoğun Bakım BD, Yoğun Bakım Yan Dal Programı, Ankara/ Türkiye
2Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Yoğun Bakım BD, Konya/ Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakım hastalarında enerji tüketiminin doğru belirlenmesinde indirekt kalorimetri altın standart olarak kabul edilir. Bu çalışmanın amacı mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda ölçülen enerji tüketimini, tahmin ettirici eşitliklerle hesaplanan enerji tüketimi ile karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışma tıbbi/cerrahi yoğun bakım ünitemize yatırılan kırk hasta üzerinde yapıldı. Indirekt kalorimetre ile ölçülen 24 saatlik enerji tüketimi ile Harris-Benedict (HB), Schofield (SCH), Ireton-Jones (IJ) ve Swinamer (SW) denklemleri kullanılarak aktüel ve düzeltilmiş kilolara göre, düzeltme faktörleri de eklenerek hesaplanan enerji tüketimi karşılaştırıldı.
BULGULAR: Ölçülen enerji tüketimlerinin ortalaması 2698±606 kcal/gün olarak bulundu. Tüm eşitlikler, herhangibir düzeltme faktörü kullanılmadığında indirekt kalorimetre ile korele olmasına ve düzeltilmiş kilolar ile korelasyon güçlenmekteydi, bununla brirlikte Bland-Altman analizi uyum limitlerinin geniş olduğunu gösterdi. HET’ nin ÖET’nin % 80 ve % 110 arasına tekabül etmesi yeterli beslenme aralığı olarak kabul edildi ve düzeltilmiş vücut ağırlığı ve Long faktörlerinin kullanılması ile en iyi yeterlilik düzeylerini sağladı; ancak en iyi ihtimalde bile hastaların %20’ sinin düşük veya yüksek beslenme riski altındaydı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Geniş uyum limitleri nedeniyle mekanik ventilasyon uygulanan yoğun bakım hastalarında enerji tüketimini belirlemede tahmin denklemlerinin güvenilir olmadığı sonucuna varılmıştır. ÖET’ nin %80-110’ u aralığına giren tahminler de yetersiz beslenme ihtimalini işaret etmektedir. Çalışmamız, beslenme yönetiminin bireysel yaklaşım gerektirdiğini işaret eden çalışmaları desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler: indirekt kalorimetri, enerji tüketiminin tahmini, mekanik ventilasyon, beslenme, yoğun bakım


Mürüvvet Dayıoğlu, Alper Yosunkaya. Comparison of Calculated and Measured Energy Expenditure Determination Methods. . 2023; 21(3): 212-219

Corresponding Author: Mürüvvet Dayıoğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar