. 2022; 20(4): 172-185

Pain Therapy and Regional Analgesia Applications in Intensive Care Patients; A Survey Study

Volkan Hancı, Sule Ozbilgin, Serhan Yurtlu, Dilek Ömür Arça, Necati Gökmen, Atalay Arkan
Dokuz Eylul University Faculty Of Medicine Department Of Anesthesiology And Reanimation

INTRODUCTION: In our study, we aimed to determine the pain treatment methods applied in intensive care units in our country, specifically the frequency of regional analgesia, the attitudes and approaches to regional analgesia applications by means of a questionnaire.
METHODS: Our study was organized as a cross-sectional survey in the form of a questionnaire. A web-based questionnaire containing 31 questions was sent to the specialist physicians working in the intensive care unit as an e-mail. The questionnaire was sent to the participants 4 times at intervals of 4 weeks.
RESULTS: A total of 130 specialist physicians working in intensive care units participated in our study. 45.4% of our participants stated that they had a protocol for analgesia in the intensive care unit. It was determined that the highest rate of opioids, followed by NSAID, other pharmacological agents and regional analgesia methods were preferred for pain treatment, respectively. Lumbal epidural, thoracic epidural, peripheral nerve blocks and local infiltration are the most preferred regional analgesia methods, but it is noteworthy that the rate of regional analgesia methods is low even in cases with appropriate indications. The factors that prevent them from using regional analgesia methods are hemodynamic instability(53.1%), coagulation profile variability(49.2%) and it is easier to use alternative analgesia methods(44.6%). It is noteworthy that the incidence of complications in regional analgesia methods is very low in general.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Most commonly used drugs for pain management in intensive care units are opioids and NSAIDs. Although participant physicians express in majority that they believe in the useful effects of regional analgesia methods in the patients, these methods are used at a very low frequency in the intensive care units.

Keywords: Intensive care, analgesia, regional analgesia, questionnaire, pain therapy


Yoğun Bakım Hastalarında Ağrı Tedavisi ve Rejyonel Analjezi Uygulamaları; Bir Anket Çalışması

Volkan Hancı, Sule Ozbilgin, Serhan Yurtlu, Dilek Ömür Arça, Necati Gökmen, Atalay Arkan
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızda ülkemizde yoğun bakım ünitelerinde uygulanan ağrı tedavisi yöntemleri ve özellikle rejyonel analjezi uygulanma sıklığı ile rejyonel analjezi uygulamalarına ilişkin tutum ve yaklaşımların bir anket aracılığı ile belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız anket niteliğinde kesitsel bir araştırma olarak düzenlendi. Yoğun bakımda çalışan uzman hekimlere 31 soru içeren web bazlı anket bilgisayar ortamında e-mail olarak gönderildi. Anket formu katılımcılara 4 hafta aralıklarla 4 defa yollandı. Dört ay içerisinde anketi doldurmamış kişi ankete katılmayı kabul etmemiş olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışmamıza yoğun bakım ünitelerinde çalışan toplam 130 uzman hekim katıldı. Katılımcılarımızın %45.4’ü, yoğun bakımda analjezi için protokole sahip olduklarını belirtti. Ağrı tedavisi için en yüksek oranda opioidlerin ardından sırasıyla NSAID, diğer farmakolojik ajanlar ve rejyonel analjezi yöntemlerinin tercih edildiği belirlenmiştir. Rejyonel analjezi yöntemi olarak en sık lumbal epidural, torakal epidural, periferik sinir blokları ve lokal infiltrasyonu tercih edilmekte, ancak uygun endikasyonu olan olgularda bile rejyonel analjezi yöntemlerinin tercih edilme oranlarının düşük olduğu dikkati çekmektedir. Rejyonel analjezi yöntemlerini kullanmalarını engelleyen faktörler olgulardaki hemodinamik instabilite(%53.1), koagülasyon profili değişkenliği(%49.2) ve alternatif analjezi yöntemlerini kullanmalarının daha kolay olmasıdır(%44.6). Rejyonel analjezi yöntemlerinde, genel olarak komplikasyon görülme oranlarının da çok düşük olduğu dikkati çekmektedir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yoğun bakım ünitelerinde en sık opioidler ve NSAİ ilaçlar ağrı tedavisinde kullanılmaktadır. Katılımcı hekimler rejyonel analjezi yöntemlerinin hastalarda olumlu etkilerine büyük bir oranda inandıklarını ifade etmelerine karşın, bu yöntemler yoğun bakım ünitelerinde çok düşük oranlarda kullanılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, analjezi, rejyonel analjezi, anket, ağrı tedavisi


Volkan Hancı, Sule Ozbilgin, Serhan Yurtlu, Dilek Ömür Arça, Necati Gökmen, Atalay Arkan. Pain Therapy and Regional Analgesia Applications in Intensive Care Patients; A Survey Study. . 2022; 20(4): 172-185

Corresponding Author: Volkan Hancı, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar