. 2023; 21(1): 1-7

Usefulness of Bispectral Index Monitoring for the Detection and Diagnosis of the Brain Death

Kutlay Aydın1, Yasin Levent Uğur1, TANER ÇALIŞKAN1, begum ergan1, Tuğçe Mengi1, YUSUF SAVRAN1, Erdem Yaka2, BILGIN COMERT1, Uğur Koca1, pembe keskinoglu3, Necati Gokmen1
1Dokuz Eylul University, School of Medicine, Intensive Care Unit, Izmir
2Dokuz Eylul University, School of Medicine, Department of Neurology, Izmir
3Dokuz Eylul University, School of Medicine, Department of Biostatistics and Medical Informatics, Izmir

INTRODUCTION: BIS is a parameter generated from a mathematical analysis of frontal cortex activity. BIS monitoring has been widely used in cerebral pathologies such as traumatic brain injury, brain death, metabolic coma and barbiturate coma and some studies have reported a good correlation between neurological status and BIS values. We aimed to evaluate the validity of BIS monitoring for detecting and diagnosis of brain death in our study.
METHODS: Our study is a methodological prospective study. Twenty-eight patients with severe coma (GCS<8) at ICU admission are monitored by BIS. Eight patients were excluded from the study due to varies reasons. Data of twenty patients with brain death were evaluated.
RESULTS: The most common diagnosis were intracranial hemorrhage (8 patients - 40%) and subarachnoid hemorrhage (8 patients - 40%). The most common used ancillary method was computed tomography angiography. BIS and Suppression ratio (SR) were determined as 0 and 100 respectively at the moment of brain death diagnosis in 12 of 20 patients, whereas BIS was determined >0 in the remainders. When the ROC curve analysis was performed for the 34041 BIS values of 20 patients, the AUC was found as 0.582 (0.576-0.588) which was statistically significant (p<0.05). There was a strong negative correlation between BIS and SR and it was statistically significant (R: -0.959, p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: BIS is a non-invasive method and it may be used in ICU. BIS monitoring may be useful especially in patients with head trauma and GCS=3. BIS monitoring provides an information about the neurological prognosis. We consider that BIS monitoring can prevent loss of time by providing to detect the moment of the brain death and so facilitate the organ transplantation process and however it can not take the place of the other ancillary methods.

Keywords: Bispectral index monitoring, brain death, ancillary method


Beyin Ölümünün Tespiti ve Tanısında Bispektral İndeks Monitorizasyonu'nun Yararlılığı

Kutlay Aydın1, Yasin Levent Uğur1, TANER ÇALIŞKAN1, begum ergan1, Tuğçe Mengi1, YUSUF SAVRAN1, Erdem Yaka2, BILGIN COMERT1, Uğur Koca1, pembe keskinoglu3, Necati Gokmen1
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yoğun Bakım BD, Izmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji AD, İzmir
3Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Bioistatistik ve Tıbbi Bilişim AD, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: BİS frontal korteks aktivitesinin matematiksel analizi ile elde edilen bir parametredir. BİS monitorizasyonu travmatik beyin hasarı, beyin ölümü, metabolik koma ve barbitürat koması gibi serebral patalojilerde yaygın olarak kullanılmaktadır ve bazı çalışmalar nörolojik durum ve BİS değerleri arasında iyi bir korelasyon olduğunu bildirmektedir. Çalışmamızda BİS monitorizasyonu’nun beyin ölümü tespiti ve tanısındaki geçerliliğini incelemeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız metodolojik prospektif bir çalışmadır. Ağır komalı (GKS<8) 28 hastaya YBÜ kabulü ile birlikte BİS monitorizasyonu uygulandı. Sekiz hasta farklı sebeplerle çalışmadan çıkartıldı. Beyin ölümü tanısı olan 20 hastanın verileri değerlendirildi.
BULGULAR: En sık görülen tanı intrakraniyal kanama (8 hasta - %40) ve subaraknoid kanama’ydı (8 hasta - %40). En sık kullanılan yardımcı yöntem bilgisayarlı tomografik anjiografi’ydi. Yirmi hastanın 12’sinde beyin ölümü teşhis anında BİS 0 ve Suppression ratio (SR) 100 olarak bulundu. Geri kalan hastalarda BİS>0 olarak tespit edildi. Yirmi hastanın 34041 BİS değeri için ROC eğri analizi yapıldığında AUC değeri 0.582 (0.576-0.588) olarak bulundu ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). BİS ve SR arasında istatistiksel olarak anlamlı olan güçlü negatif korelasyon vardı (R: -0.959, p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: BİS noninvaziv bir metodtur ve YBÜ’de kullanılabilir. BİS monitorizasyonu özellikle GKS=3 olan kafa travmalı hastalarda yararlı olabilir. BİS monitorizasyonu nörolojik prognoz hakkında da bilgi vermektedir. BİS monitorizasyonu’nun beyin ölümü anının tespitini sağlayarak zaman kaybını önleyeceğini ve organ transplantasyon sürecini hızlandıracağını ancak diğer yardımcı yöntemlerin yerini alamayacağını düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Bispektral indeks monitorizasyonu, beyin ölümü, yardımcı yöntem


Kutlay Aydın, Yasin Levent Uğur, TANER ÇALIŞKAN, begum ergan, Tuğçe Mengi, YUSUF SAVRAN, Erdem Yaka, BILGIN COMERT, Uğur Koca, pembe keskinoglu, Necati Gokmen. Usefulness of Bispectral Index Monitoring for the Detection and Diagnosis of the Brain Death. . 2023; 21(1): 1-7

Corresponding Author: Kutlay Aydın, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar