. 2021; 19(Supplement): 33-43

The Effectiveness of Laboratory Parameters as Morbidity and Mortality Indicators in Patients Admitted to Intensive Care with the Diagnosis of COVID-19

Leyla Kazancioglu, Başar Erdivanlı, Hizir Kazdal, Abdullah Ozdemir, tolga koyuncu, AYSE HIZAL, Asiye Özdemir, İlkay Bahçeci, SULE BATCIK, tahir ersöz
Recep Tayyip Erdogan University Medical Faculty

INTRODUCTION: Laboratory parameters may predict the severity and mortality of COVID-19 disease. We investigated the relationship of laboratory findings obtained at the admission and 72nd hour and mortality and morbidity of patients who were treated in two intensive care units with the diagnosis of pneumonia.
METHODS: Data from 75 patient charts (March-May 2020) were retrospectively analyzed. Patient characteristics and laboratory parameters were compared according to the presence of COVID-19 and mortality.COVID-19+ patients were compared according to mortality and gender.
RESULTS: Mean age was 74.7±11.3 years. COVID-19 positivity was not associated with marked differences in laboratory values. Lung disease, bedridden status, worse renal function scores and high CRP was more frequent in non-survivors (p<0.05). The fall in D-dimer was more apparent in survivors; the increase in ferritin and neutrophil-lymphocyte-ratio was more apparent in non-survivors (not significant). Among COVID-19+ patients, women had higher mean platelet volume (p=0.033). The rise in ferritin was more pronounced in men, whereas the rise in neutrophil-lymphocyte-ratio and platelet-lymphocyte-ratio was higher in women.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this geriatric cohort, chronic lung disease and bedridden status was the main determinants of mortality. Also, different patterns of inflammatory markers may help predict the disease severity in COVID19.

Keywords: COVID-19, Pneumonia, Intensive Care Uni, Morbidity, Mortality, Geriatrics


COVID-19 Tanısıyla Yoğun Bakıma Alınan Hastalarda Morbidite ve Mortalitenin Belirteçleri Olarak Laboratuar Parametrelerinin Etkinliği

Leyla Kazancioglu, Başar Erdivanlı, Hizir Kazdal, Abdullah Ozdemir, tolga koyuncu, AYSE HIZAL, Asiye Özdemir, İlkay Bahçeci, SULE BATCIK, tahir ersöz
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakultesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Laboratuar parametreleri COVID-19’un şiddet ve mortalitesini ön görebilir. Pnömoni teşhisiyle iki yoğun bakım ünitesinde tedavi edilen hastalarda ilk kabulde ve 72 saat sonra elde edilen laboratuar bulguları ile mortalite ve morbidite arasındaki ilişkiyi inceledik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Toplam 75 hastanın kayıtlarından (Mart-Mayıs 2020) gelen bilgiler geriye dönük incelendi. Hasta özellikleri ve laboratuar parametreleri COVID-19 ve mortalite varlığına göre karşılaştırıldı. COVID-19+ olan hastalar, mortalite ve cinsiyete göre de karşılaştırıldı.
BULGULAR: Ortalama yaş 74.7±11.3 yıl idi. COVID-19 pozitifliği laboratuar değerlerinde belirgin değişikliklerle ikişkili değildi. Akciğer hastalığı, yatağa bağımlılık, kötü böbrek fonksiyon skorları ve yüksek CRP eks hastalarda daha yaygın idi (p<0.05). D-dimerde azalma sağ kalanlarda daha belirgin idi; ferritin ve nötrofil/lenfosit oranı ölenlerde daha görünür idi (istatistiksel olarak anlamlı değil). COVID-19+ hastalar arasında ortalama platelet hacmi anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.033). Ferritin yüksekliği erkeklerde daha belirgin iken, nötrofil/lenfosit ve trombosit/lenfosit oranları kadınlarda daha yüksek saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu geriatrik kohortta kronik akciğer hastalığı ve yatağa bağımlılık mortalitenin temel belirleyicileri olarak saptandı. Ayrıca inflamatuar belirteçlerin farklı paternleri de COVID-19’da hastalık şiddetinin ön görülmesine yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pnömoni, Yoğun Bakım Ünitesi, Morbidite, Mortalite, Geriatri


Leyla Kazancioglu, Başar Erdivanlı, Hizir Kazdal, Abdullah Ozdemir, tolga koyuncu, AYSE HIZAL, Asiye Özdemir, İlkay Bahçeci, SULE BATCIK, tahir ersöz. The Effectiveness of Laboratory Parameters as Morbidity and Mortality Indicators in Patients Admitted to Intensive Care with the Diagnosis of COVID-19. . 2021; 19(Supplement): 33-43

Corresponding Author: Leyla Kazancioglu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar