. 2024; 22(2): 101-109

Initial vital signs in traumatized children determine the length of stay in intensive care unit

Merve Sapmaz Tohumcuoglu1, Merve Misirlioglu2, Ahmet Yontem3, Faruk Ekinci3, Dincer Yildizdas3, Ozden Ozgur Horoz3
1Department of Pediatrics, Cukurova University Faculty of Medicine, Adana, Turkey
2Department of Pediatric Intensive Care, Mersin University Faculty of Medicine, Mersin, Turkey
3Department of Pediatric Intensive Care, Cukurova University Faculty of Medicine, Adana, Turkey

INTRODUCTION: It affects the effects of vital signs and trauma scores of pediatric trauma patients on morbidity and length of stay in the intensive care unit; treatment and follow-up of appropriate trauma patients in experienced centers is of great importance. This study was planned to determine the demographic data, clinical findings and scoring systems, respiratory and circulatory support requirements of trauma patients during their follow-up in the pediatric intensive care unit(PICU) and investigate the effects of these factors on the lengths of PICU and hospital stay and mortality.
METHODS: Demographic and clinical findings of 49 pediatric patients who were hospitalized in the PICU due to trauma were prospectively recorded for a period of 16 months in this study. Data on lengths of PICU and hospital stay, trauma mechanisms, and affected organ systems were collected.
RESULTS: The most frequent etiology of trauma was falling from heights in 36.7% of the patients. Mechanical ventilation(MV) was necessary in 18.4% of the cases, and the mean duration for MV was 48(12-306) hours. When MV need was evaluated concerning vital findings, the findings showed that patients with bradypnea needed MV more (p=0.004). MV was needed in 66.7% of hypotensive patients, and there was a statistically significant difference between blood pressure and MV requirement (p=0.005). GCS and length of PICU stay were correlated(p=0.02). PICU(p=0.005, p=0.005, p=0.001) and hospital stay(p=0.02, p=0.01, p=0.04) were statistically significantly longer in patients who had blood products, inotropic agents and MV.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The effects of initial vital signs and trauma scores on morbidity and length of PICU stay of pediatric trauma patients, as well as the importance of treatment and follow-up of appropriate patients in experienced centers, have been shown in our study.

Keywords: Pediatric trauma, trauma scores, vital signs


Travma geçirmiş çocuklarda ilk vital belirtiler yoğun bakımda kalış süresini belirlemektedir

Merve Sapmaz Tohumcuoglu1, Merve Misirlioglu2, Ahmet Yontem3, Faruk Ekinci3, Dincer Yildizdas3, Ozden Ozgur Horoz3
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D., Adana, Türkiye
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım B.D., Mersin, Türkiye
3Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım B.D., Adana, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Pediatrik travma hastalarının vital bulguları ve travma skorları, morbidite ve yoğun bakımda kalış süresine etkisi ile uygun travma hastalarının deneyimli merkezlerde tedavi ve takibi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, travma hastalarının çocuk yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) izlemleri sırasındaki demografik verileri, klinik bulguları ve skorlama sistemleri, solunum ve dolaşım destek gereksinimlerinin belirlenmesi ve bu faktörlerin hastanede kalış, ÇYBÜ kalış süreleri ve mortalite üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada travma nedeniyle ÇYBÜ'de yatan 49 çocuk hastanın demografik ve klinik bulguları prospektif olarak 16 ay süreyle kaydedildi. ÇYBÜ ve hastanede kalış süreleri, travma mekanizmaları ve etkilenen organ sistemleri hakkında veriler toplandı.
BULGULAR: Hastaların %36.7'sinde en sık travma nedeni yüksekten düşme idi. Olguların %18.4'ünde mekanik ventilasyon(MV) uygulanmıştı ve ortalama MV süresi 48(12-306) saatti. Vital bulgular açısından MV ihtiyacı değerlendirildiğinde, bulgular bradipneli hastaların MV'ye daha fazla ihtiyaç duyduğunu gösterdi (p=0,004). Hipotansif hastaların %66,7'sinde MV ihtiyacı oldu ve kan basıncı ile MV ihtiyacı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p=0,005). GKS ve ÇYBB kalış süresi arasında korelasyon vardı(p=0.02). ÇYBÜ(p=0,005, p=0,005, p=0,001) ve hastanede kalış süresi(p=0,02, p=0,01, p=0,04) kan ürünleri, inotropik ajan ve MV bulunan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı olarak daha uzundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda pediatrik travma hastalarında başlangıç vital bulguları ve travma skorlarının morbidite ve ÇYBÜ kalış süresine etkisi ile uygun hastaların deneyimli merkezlerde tedavi ve takibinin önemi gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Pediatrik travma, travma skorları, vital belirtiler


Merve Sapmaz Tohumcuoglu, Merve Misirlioglu, Ahmet Yontem, Faruk Ekinci, Dincer Yildizdas, Ozden Ozgur Horoz. Initial vital signs in traumatized children determine the length of stay in intensive care unit. . 2024; 22(2): 101-109

Corresponding Author: Merve Misirlioglu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar