. 2020; 18(1): 33-40

The effect of adjuvant therapies on morbidity and mortality of COVID-19 positive intensive care patients

Abdullah Ozdemir1, Başar Erdivanlı1, Asiye Özdemir2, Hizir Kazdal1, Leyla Kazancioglu1, Tolga Koyuncu1, Ayşe Hızal2, Tahir Ersöz2
1Department of Anesthesiology and Reanimation,Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine, Rize
2Department of Anesthesiology and Reanimation,TR Ministry of Health Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital, Rize

INTRODUCTION: Immune plasma therapy (IPT) involves transfer of passive immunity and is an established therapy. Due to the lack of vaccine and specific therapy during the COVID-19 pandemic, IPT was successfully used in intensive care units. We aimed to investigate the effect of IPT and adjuvant therapies on morbidity and mortality.
METHODS: Files of patients who were treated in intensive care unit during COVID-19 pandemic were retrospectively scanned. Patient characteristics, dose and duration of COVID-19 specific adjuvant therapies (IPT, vitamine C, methylprednisolone, n-acetyl cysteine), vital signs, hemodynamic and respiratory function, parameters specific to COVID-19 infection, outcomes like morbidities and mortality were recorded.
RESULTS: Data from a total of 5 patients, who were COVID-19 positive, and received IPT, were analyzed. Three patients who had no comorbidities were cured and sent home. One patient with a history of uncontrolled diabetes mellitus died at the 32. day in the intensive care unit. One patient with a history of hypertension was tracheotomized and discharged to palliative care center with home ventilator due to chronic respiratory insufficiency.
DISCUSSION AND CONCLUSION: These results suggest that IPT may have positive effects in COVID-19 infection. However due to limited number of cases treated in several discrete centers, there is a need for meta analysis or a randomized clinical trial.


Keywords: COVID-19, Intensive Care, Immune Plasma Therapy, Adjuvant Therapy


Adjuvan tedavilerin COVID-19 pozitif yoğun bakım hastaların morbidite ve mortalitelerine etkisi

Abdullah Ozdemir1, Başar Erdivanlı1, Asiye Özdemir2, Hizir Kazdal1, Leyla Kazancioglu1, Tolga Koyuncu1, Ayşe Hızal2, Tahir Ersöz2
1Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı,Rize
2Department of Anesthesiology and Reanimation,TR Ministry of Health Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital, Rize

GİRİŞ ve AMAÇ: İmmun plazma tedavisi (IPT) pasif bağışıklık transferidir ve etkisi kanıtlanmış bir tedavidir. COVID-19 pandemisi döneminde aşı ve spesifik tedavinin olmaması nedeni ile IPT yoğun bakımdaki hastalar için umut olmuştur. Bu retrospektif çalışmada, yopun bakımızda takip ettiğimiz hastalarda IPT ve destekleyici tedavinin morbidite ve mortalite üzerine olan ekilerini değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: COVID-19 pandemisi döneminde yoğun bakımda tedavi gören hasta dosyaları retrospektif olarak tarandı. Hasta karakteristikleri, covid hastalığına özgü destek tedavilerin (IPT, C vitamini, metilprednizolon, n-asetil sistein) doz ve süreleri, vital bulguları, hemodinamik ve solunumsal fonksiyon parametreleri, COVID-19 enfeksiyonuna yönelik belirteçler, morbiditeler ve mortalite gibi çıktılar kaydedildi.
BULGULAR: COVID-19 tanısı kesinleşmiş ve IPT ve destek tedavisi alan toplam 5 hastanın verileri analiz edildi. Üç hasta tedavi edilerek eve taburcu edildi. Kontrolsüz diyabetes mellitus öyküsü olan bir hasta yoğun bakım yatışının 32. gününde öldü. Kontrolsüz hipertansiyon öyküsü olan bir hasta kronik solunum yetmezliği nedeniyle trakeotomize edilerek ev tipi mekanik ventilatör desteğinde palyatif bakıma devredildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu veriler ışığında Covid 19 hastalığının tedavisinde kullanılan IPT ve destek tedavisinin pozitif etkilerinin olabileceğini ancak çalışmanın kısıtlılıklardan dolayı literatür eşliğinde çok sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, Yoğun Bakım, İmmun Plazma Tedavisi, Adjuvan Tedavi


Abdullah Ozdemir, Başar Erdivanlı, Asiye Özdemir, Hizir Kazdal, Leyla Kazancioglu, Tolga Koyuncu, Ayşe Hızal, Tahir Ersöz. The effect of adjuvant therapies on morbidity and mortality of COVID-19 positive intensive care patients. . 2020; 18(1): 33-40

Corresponding Author: Abdullah Ozdemir, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar