. 2021; 19(4): 167-173

The Effects of the Position Changes of Critical Care Patients on Respiratory and Cardiac Parameters

İsa Kılıç1, İlkay Ceylan2, Derya Karasu2, Sinan Gürsoy3
1Department of Anesthesiology and Reanimation,Bursa City Hospital,Bursa,Turkey
2Department of Anesthesiology and Reanimation,Bursa Yuksek Ihtisas Training and Education Hospital, Bursa, Turkey
3Department of Anesthesiology and Reanimation,Sivas Cumhuriyet University School of Medicine,Sivas, Turkey

INTRODUCTION: Position changes in critical care patients are aim to mobilize secretions, prevent compression wound and decrease ventilator related risk of pneumonia. We aimed to investigate the effects of supine, left lateral, right lateral and fowler positions on the respiratory and cardiac parameters with the CO2 rebreathing technique using non-invasive cardiac output monitor.
METHODS: Forty patients aged between 18-65 years who were intubated, receiving mechanical ventilator and had a hospitalization time longer than 24 hours were included in the study. Cardiac output was monitored with non-invasive cardiac output monitor. The patients were given supine, left lateral, right lateral, and fowler positions respectively. Respiratory and hemodynamic parameters of the patients were measured at these positions with one-hour intervals.
RESULTS: A significant difference was found among the measurements when the mean arterial pressure values measured at different times at the left lateral position were compared. There was a significant difference among SpO2 values measured at the supin positions at different times. However, this difference wasn’t clinically significant. No significant differences were found within groups for each group and among the groupsin terms of the other respiratory and cardiac parameters that were measured at different times.
DISCUSSION AND CONCLUSION: We found that position changes didn’t lead to a clinically significant change on respiratory mechanics, hemodynamic parameters and oxygenation in patients with stable hemodynamic who were having mechanic ventilator support.

Keywords: Critical care, patient position, cardiac output, hemodynamic monitoring, airway resistance


Yoğun Bakım Hastalarının Pozisyon Değişikliklerinin Solunum ve Kardiyak Parametreler Üzerindeki Etkileri

İsa Kılıç1, İlkay Ceylan2, Derya Karasu2, Sinan Gürsoy3
1Bursa Şehir Hastanesi,Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Bursa
2Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Bursa
3Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD,Sivas

GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakım hastalarında pozisyon değişiklikleri ile sekresyonların hava yolunda mobilizasyonu, basınç ülserlerinin önlenmesi ve ventilatör ilişkili pnomoni riskinni azaltılması hedeflenmektedir. Supin, sol lateral, sağ lateral ve fowler pozisyonlarının solunum ve kardiyak parametreler üzerine etkilerini CO2 yeniden soluma tekniği kullanan noninvaziv kardiyak output monitörü ile araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 24 saatten uzun süredir yoğun bakımda takip edilen, entübe ve mekanik ventilatör desteği altındaki 18-65 yaş arası 40 hasta dahil edildi. Hastaların sırasıyla sırtüstü, sol yan, sağ yan ve fowler pozisyonunda non-invaziv kardiyak output monitörü ile kalp debisi izlendi. Hastaların solunum ve hemodinamik parametreleri bu pozisyonlarda bir saatlik aralıklarla ölçüldü.
BULGULAR: Sol lateral pozisyonda farklı zamanlarda ölçülen ortalama arter basıncı değerleri karşılaştırıldığında ölçümler arasında anlamlı fark bulundu. Sırtüstü pozisyonlarda farklı zamanlarda ölçülen SpO2 değerleri arasında önemli bir fark vardı. Ancak bu fark klinik olarak anlamlı değildi. Farklı zamanlarda ölçülen diğer solunum ve kalp parametreleri açısından grup içi ve gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hemodinamisi stabil olan mekanik ventilatör desteği altındaki hastalarda pozisyon değişikliklerinin solunum mekanikleri, hemodinamik parametreler ve oksijenasyonda klinik olarak anlamlı bir değişikliğe yol açmadığını gördük.

Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hasta pozisyonu, kardiak debi, hemodinamik monitörizasyon, hava yolu direnci


İsa Kılıç, İlkay Ceylan, Derya Karasu, Sinan Gürsoy. The Effects of the Position Changes of Critical Care Patients on Respiratory and Cardiac Parameters. . 2021; 19(4): 167-173

Corresponding Author: İsa Kılıç, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar